Ministrul muncii se declară șocat de situația din cele trei cămine din Voluntari și Afumați, din județul Ilfov

Ministrul muncii, Marius Budăi, se declară șocat de situația din cele trei cămine din Voluntari și Afumați, din județul Ilfov, unde beneficiarii erau ținuți în condiții inumane și a prezentat astăzi fotografii din dosarele de licență ale acestor centre care sunt anchetate de DIICOT.

El a mai spus că va da curs cererii premierului Marcel Ciolacu, de a destitui conducerile Agenției Naționale pentru Inspecție Socială și pe cea a Agenției din județul Ilfov.

Reporter: Andrei Şerban – Ministrul muncii, Marius Budăi, a explicat că, după ce primesc licența de funcționare, centrele de îngrijire a bătrânilor trebuie să fie verificate de agențiile județene pentru plata și inspecția socială, pentru a se vedea dacă respectă condițiile din contract.

Ministrul a spus că este șocat de diferența dintre condițiile de viață din aceste centre descoperite de procurori și fotografiile din dosarele de licență care arată condiții foarte bune de trai. Marius Budăi este de părere că procurorii trebuie să stabilească cum a fost posibil ca Agenția pentru plată și Inspecție socială din Ilfov să facă plăți către aceste centre, în condițiile în care ele nu ofereau condiții normale pentru bătrânii internați acolo.

Marius Budăi: Cel care contractează un serviciu, indiferent că vorbim de un serviciu social de această dată, de orice serviciu și îl ordonanțează la plată lunar și plătește lunar, are obligația să verifice dacă serviciul respectiv a fost furnizat la standardele minime contractate, sau dacă produsele respective au fost furnizate conform contractului – și abia după aia avizezi și faci plata.

Reporter: În dialogul cu reporterii, Marius Budăi a recunoscut că inspecții ale unor agenții din subordinea ministerului, făcute în august anul trecut, au descoperit nereguli la aceste centre pentru bătrâni, nereguli pe care le-au semnalat organelor competente de cercetare.

De asemenea, ministrul a spus că, din cauza neregulilor descoperite, acestor centre li s-au făcut o serie de recomandări privind hrana, reparații interioare și completarea personalului care se ocupă de bătrâni./lalexandrescu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 7 iulie