Preşedintele Zelenski a revenit în ţară împreună cu comandanți de la Azovstal care au trăit până acum în Turcia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a revenit în ţară dintr-o vizită în Turcia împreună cu cinci comandanți ai fostei garnizoane ucrainene din Mariupol, care au fost forțaţi să trăiască în Turcia până acum, conform prevederilor unui schimb de prizonieri de anul trecut.

Comandanții în cauză, considerați eroi în Ucraina, au condus anul trecut apărarea portului, cel mai mare oraș ucrainean ocupat de forţele ruse de la începutul invaziei. Mii de civili au fost uciși în Mariupol când forțele ruse au distrus practic orașul în timpul unui asediu care a durat trei luni.

Apărătorii ucraineni, care au rezistat în tuneluri și buncăre aflate sub un combinat siderurgic, au primit în cele din urmă ordin să se predea de la autorităţile de la Kiev, în luna mai, anul trecut. Ruşii i-au eliberat pe unii dintre ei anul trecut, în septembrie, în cadrul unui schimb de prizonieri intermediat de autorităţile de la Ankara.

Conform prevederilor acordului, cei cinci comandanti eliberaţi urmau să rămână în Turcia până la încheierea războiului. „Ne întoarcem din Turcia și ne aducem eroii acasă”, a declarat dl Zelenski, care s-a întâlnit vineri, la Istanbul, cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan. „Soldații ucraineni Denis Prokopenko, Sviatoslav Palamar, Serhii Volinski, Oleh Komenko, Denis Şleha în sfârșit vor fi alături de rudele lor”, a scris liderul ucrainean pe aplicația de mesagerie Telegram. Dl Zelenski nu a explicat în niciun fel de ce comandanților li s-a permis să se întoarcă acasă acum.

Directoratul pentru Comunicaţii al Turciei nu a răspuns imediat la o solicitare de cometarii din partea Reuters. Nu a existat niciun comentariu imediat de la Moscova. Preşedintele Zelenski a postat un videoclip de un minut în care apare însoţit de alţi oficiali, strângându-le mâinile și îmbrățișându-i pe comandanți înainte de a se urca împreună la bordul unui avion ceh. Mulți ucraineni au salutat vestea revenirii celor cinci pe rețelele de socializare. „În sfârșit! Cea mai bună veste. Felicitări fraților noştri!”, a postat pe aplicația de mesagerie Telegram maiorul Maksim Jorin, care luptă acum în estul Ucrainei./opopescu/ctuluc

REUTERS – 8 iulie