Autoritățile anunță controale în toate centrele sociale pentru copii, persoane vârstnice și cu dizabilități

„Radiojurnal” – Realizator: Autoritățile anunță controale în toate centrele sociale pentru copii, persoane vârstnice și cu dizabilități. Aceste instituții vor fi verificate, iar autorizațiile vor fi reanalizate, a declarat premierul Marcel Ciolacu, după o ședință la Guvern cu mai mulți miniștri. El a cerut pedepsirea celor vinovați de abuzuri și a subliniat că sistemul de asistență socială trebuie schimbat, deoarece este inadmisibil să existe instituții de control care să își paseze vina una alteia. Cătălin Purcaru relatează.
Reporter: Cătălin Purcaru – Premierul Marcel Ciolacu solicită toleranță zero față de persoanele care au profitat de bătrânii din azilele care fac subiectul anchetei procurorilor DIICOT. Marcel Ciolacu face apel la cultele din România, inclusiv Biserica Ortodoxă, dar și la organizațiile non-guvernamentale pentru implicare în domeniul social și atrage atenția că legislația trebuie modificată.
Marcel Ciolacu: Nu am nicio milă pentru ticăloșii care au creat aceste azile ale groazei, iar faptul că așa ceva a fost posibil ne arată un singur lucru: avem de-a face cu o problemă de sistem. Sistemul trebuie schimbat, este nepermis să avem o mulțime de instituții de control care își pasează vina una alteia.
Reporter: Premierul i-a vizitat pe bătrânii salvați din centrele de îngrijire și, potrivit unor surse, ar fi solicitat noi demisii, între care a șefilor Poliției Ilfov și a celor din Voluntari și Afumați. 98 de bătrâni au fost preluați recent, din trei azile din Afumați și Voluntari de către echipajele SMURD și transferați în diverse spitale sau centre pentru a primi tratament./astanimir/denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (10 iulie)