În România trăiesc cu aproape 100.000 de maghiari mai mulți decât rezultă din datele oficiale

Pe baza rezultatelor finale ale recensământului efectuat anul trecut în România, care reflectă situația de la 1 decembrie 2021, numărul maghiarilor din țară este estimat la 1,1 milioane de persoane.

Sociologii portalului, administrat de Asociația Centrul pentru Politici Publice din Cluj-Napoca, au pornit de la premisa că, în cadrul unei comune, cei care nu au date privind naționalitatea sunt distribuiți în același mod ca și cei care o declară.

Rezultatele oficiale au indicat 19.053.815 locuitori în România, dintre care 1.002.151 s-au declarat maghiari. Cu toate acestea, aproape 2,5 milioane de oameni nu sunt înregistrați ca maghiari, iar experții estimează că printre aceștia se află încă 100.000 de maghiari.
Asociația a explicat că din cele aproximativ 2,5 milioane de persoane de naționalitate necunoscută, aproximativ 1,5 milioane au completat formularul de recensământ parțial, probabil împotriva voinței lor, din cauza unei erori a platformei online.

Alte 1 milion de persoane nu au utilizat facilitatea de autocompletare pe internet și nu au fost contactate de către recenzori, ale căror date au fost transferate din registrele administrative în baza de date a recensământului, fără a se ține cont de naționalitate.
Potrivit portalului Nepszamlalas.ro, nici la recensământul de anul trecut numărul persoanelor care în mod deliberat nu și-au declarat etnia nu a fost semnificativ.
Portalul a mai precizat că proporția etniilor va fi contabilizată oficial doar în rândul celor care și-au declarat etnia, conform metodologiei stabilite prin ordonanța de urgență a Guvernului din 2020. Conform metodologiei, procentul românilor este de 89,33%, al maghiarilor 6,05, al romilor 3,44, al ucrainenilor 0,28, al germanilor 0,14. Procentul total al altor minorități etnice este de 0,77%.

Dacă maghiarii reprezintă 6,05% din populație fără date de naționalitate, atunci în România, cu 19 milioane de locuitori, se poate presupune o populație maghiară de 1,14 milioane. Totuși, sociologii de la Nepszamlalas.ro au luat în calcul și faptul că absenteismul de la recensământ a fost cel mai probabil mai mic în rândul maghiarilor, procentul total al celor cu chestionarul parțial completat sau al celor introduşi în evidenţele administrative fiind de aproximativ 9%, față de rata naţională de 13%.
Aceasta înseamnă că per total comunitatea maghiară din România este de aproximativ 1,1 milioane de persoane, se arată în comunicat.

Preşedintele UDMR a atras atenţia asupra analizei portalului Nepszamlalas.ro într-un comunicat. Kelemen Hunor le-a mulțumit membrilor comunității care și-au asumat statutul de maghiar, miilor de participanți la campania de informare, precum și celor care, prin modificarea legii, au făcut posibilă – pentru prima dată în ultimii 30 de ani – utilizarea limbii maghiare la completarea chestionarului.

„Rezultatele recensământului sunt cunoscute și este adevărat că avem anumite pierderi triste. În loc să ne descurajăm și să ne plângem, ne recomand nouă înșine, tuturor, să continuăm munca pe care am început-o pentru patria noastră. O comunitate puternică în spirit şi în inimă, de neclintit în identitatea sa națională, va fi capabilă să facă acest lucru: aceasta este comunitatea noastră!” – astfel și-a încheiat declarația președintele UDMR./vblanka/schelaru

https://infostart.hu/kulfold/2023/07/10/a-hivatalos-adatoknal-majdnem-szazezerrel-tobb-magyar-el-romaniaban

INFOSTART.HU – 10 iulie