Liderii ţărilor NATO şi ai statelor partenere se întâlnesc pentru două zile în capitala Lituaniei

Secretarul general al NATO s-a declarat încrezător că Alianţa va transmite Ucrainei un semnal pozitiv pentru parcursul aderării Kievului.

Jens Stoltenberg a afirmat azi la Vilnius, cu câteva ore înaintea reuniunii anuale a NATO, că Ucraina s-a apropiat tot mai mult de Alianţă şi că este timpul ca toate deciziile să reflecte această situaţie.

Liderii ţărilor NATO şi ai statelor partenere se întâlnesc pentru două zile în capitala Lituaniei, pentru a întări capacitatea de apărare a Alianţei, după invazia Rusiei din Ucraina, inclusiv prin majorarea cheltuielilor militare. Definirea relaţiei cu Ucraina este, de asemenea, un punct principal pe agendă, după cum transmite trimisul Radio România, Oana Bâlă.

Reporter: Discuțiile din prima zi a summitului se vor concepe agenda curentă a Alianței, inclusiv pe evaluarea mediului de securitate și apărare, marcat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Un alt subiect abordat va fi consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO, dar și adaptarea și modernizarea Alianței în contextul de securitate actual. Liderii aliați vor vorbi inclusiv despre angajamentul privind creșterea investițiilor în apărare.

Președintele Klaus Iohannis va sublinia în cadrul discuțiilor importanţa fundamentală a continuării implementării deciziilor de la summitul de an trecut de la Madrid, privind consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare pe flancul estic, astfel încât să fie realizată în mod unitar și coerent o veritabilă apărare înaintată de-a lungul întregului flanc. Va puncta, totodată, importanța deciziilor reuniunii aliate în ceea ce privește adoptarea unui pachet de întărire a posturii aliate pe flancul estic pe termen lung, în măsură să ofere țării noastre un grad superior de securitate și apărare.

De asemenea, va reitera susținerea robustă pentru Ucraina, inclusiv în ceea ce privește concretizarea aderării sale la NATO, precum și pentru partenerii cei vulnerabili, în special Republica Moldova. Pe de altă parte, președintele României va susține reflectarea în documentele și deciziile aliate ce vor fi adoptate a importanței regiunii Mării Negre pentru securitatea euroatlantică./cpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 11 iulie