Ţările NATO au convenit asupra unor planuri de reacţie, în cazul unui atac rusesc

Țările NATO au convenit asupra unor planuri regionale de apărare, în cazul unui atac rusesc, relatează Reuters și DPA, citând surse bine informate. Planurile, care nu au fost, deocamdată, aprobate la summitul NATO de la Vilnius, detaliază modalitățile de a consolida urgent prezența trupelor la sol pentru a se apăra împotriva posibilelor atacuri pe mare, în spaţiu, în spațiul cibernetic și în spațiul cosmic.

În plus, în cadrul acestor planuri, țărilor din cadrul Alianței li se vor face recomandări privind modernizarea trupelor și îmbunătățirea logisticii. De asemenea, membrii NATO vor trebui să-și mărească cheltuielile pentru apărare – 2% din PIB va fi cerința minimă pentru ţările din Alianță.

„Este vorba de recrutarea mai multor persoane, de antrenamente, de exerciții. Este vorba despre crearea de stocuri, despre crearea de formațiuni, achiziționarea de echipamente și despre capacități de producție”, a declarat Rob Bauer, președintele Comitetului Militar NATO.

Reprezentanții Alianței consideră că implementarea acestor planuri de către țările participante va dura câțiva ani, scrie Reuters. Din cauza invaziei rusești pe scară largă asupra Ucrainei, Alianța Nord-Atlantică a decis să-și regândească complet conceptul de apărare. În mod special, Alianța se pregătește acum să apere ”fiecare centimetru” din teritoriul său, încă din prima zi a atacului.

Țările baltice au fost primele care au cerut o revizuire a conceptului de apărare NATO, deoarece acest concept a permis ocuparea teritoriilor acestor țări cu eliberarea ulterioară după 180 de zile. În mod special, premierul eston, Kaja Kallas, a spus că ocuparea de către trupele ruse pentru o perioadă atât de lungă ar putea duce la afectarea gravă a țărilor baltice./vdraguta/schelaru

www.meduza.io – 11 iulie