DNEVNIK: Parlamentul European: Bulgaria și România trebuie să intre în Schengen până la sfârșitul anului 2023

Membrii Parlamentului European fac apel la Consiliu (statele membre) să aprobe aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen până la sfârșitul anului 2023, a informat Centrul de presă al instituției. În rezoluție adoptată miercuri cu 526 de voturi “pentru”, 57 de voturi “împotrivă” și 42 de “abțineri”, parlamentul subliniază că cele două țări au îndeplinit deja cerințele necesare pentru primirea în Schengen.
Membrii PE își exprimă regretul cu privire la decizia Consiliului din 8 decembrie 2022 de a respinge aderarea acestora „fără a oferi o justificare legată de criteriile de aderare”. O zonă Schengen mai mare, fără controale la frontieră, ar face UE mai puternică, spun europarlamentarii, menționând că toate statele membre au dreptul de a adera la Schengen atunci când sunt pregătite.
Potrivit parlamentului, faptul că România și Bulgaria se află încă în afara zonei de liberă circulație împovărează afacerile și populația ambelor țări din punct de vedere social și economic.
Cetăţenii Bulgariei şi României sunt discriminaţi deoarece se confruntă cu întârzieri, dificultăţi birocratice şi costuri suplimentare atunci când călătoresc sau fac afaceri în străinătate în comparaţie cu colegii lor din spaţiul Schengen, se arată în text.
Membrii PE subliniază că întârzierile la punctele de frontieră cu care se confruntă românii și bulgarii pot dura de la câteva ore până la câteva zile chiar – față de o medie de 10 minute fără controale la frontiera internă – ceea ce înrăutățește de asemenea condițiile de muncă ale șoferilor de camioane.

Mai multe emisii nocive

Pe lângă prejudiciul cauzat pieței unice a UE prin împiedicarea liberei circulații a mărfurilor între statele europene membre, textul indică, de asemenea, „daune ireparabile” aduse mediului, care nu sunt în concordanță cu obiectivele Uniunii Europene de neutralitate climatică.
Sănătatea șoferilor, a funcționarilor vamali și a persoanelor care locuiesc în apropierea punctelor de trecere a frontierei este în pericol din cauza poluării sporite de la miile de vehicule care așteaptă să treacă granița în fiecare zi, emițând aproximativ 46.000 de tone de dioxid de carbon în fiecare an, spun membrii PE.
Rezoluția solicită Comisiei să evalueze pierderile financiare, beneficiile ratate și daunele pricinuite mediului suportate de România și Bulgaria din iunie 2011 din cauza „refuzului nejustificat” de aderare la Schengen și o încurajează să analizeze posibilitățile de compensare financiară.
Europarlamentarii subliniază că situația actuală „a fost instrumentalizată de propagandă anti-europeană, inclusiv rusă” și „subminează capacitatea UE de a-și populariza valorile și buna guvernare în țările non-UE”.
Anunțul amintește că și Comisia Europeană a considerat că Bulgaria și România sunt pregătite să adere la Schengen, iar Parlamentul European a susținut în repetate rânduri aderarea acestora, cel mai recent într-o rezoluție din 5 octombrie 2022 și într-o dezbatere din 14 decembrie 2022.
Articol de Ghergana Stanceva
https://www.dnevnik.bg/evropa/2023/07/12/4506793_evroparlamentut_bulgariia_i_rumuniia_triabva_da/

DNEVNIK (Bulgaria), 12 iulie 2023
Traducerea: Mirela Petrescu