Parlamentul European a adoptat planuri de creştere a producţiei de muniţii şi rachete în Uniune

Parlamentul European a adoptat, astăzi, planuri de creştere a producţiei de muniţii şi rachete în Uniune, în contextul deficitului actual şi pentru a spori stocurile ţărilor membre. Documentul prevede, printre altele, livrarea mai rapidă de muniţii către Ucraina.

Reporter: Prin introducerea unor măsuri specifice, inclusiv a unei finanțări în valoare de 500 de milioane de euro, actul urmărește creșterea capacității de producție a Uniunii Europene pentru a aborda deficitul actual de produse din domeniul apărării, în special muniție de artilerie, rachete și componente ale acestora.

Eurodeputatul liberal Cristian Bușoi, liderul echipei de negociere din partea Parlamentului European, declara că votul este o mărturie a solidarității Europei și a securității noastre colective.

Cristian Bușoi: Bugetul este de 500 de milioane de euro. Am eliminat referirea la fondurile de coeziune, am introdus bonus pentru IMM-uri, am eliminat cererea de a folosi marja de flexibilitate la timpul de lucru. În contextul Summitului NATO de la Vilnius, votul de astăzi va marca un pas înainte pentru securitatea și apărarea în Europa și va reprezenta încă o piatră de temelie adăugată ajutorului nostru constant oferit Ucrainei în fața agresiunii în curs a Rusiei./bcodreanu/ctuluc

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 13 iulie