Ambasada Franței la București oferă o recepție cu prilejul Zilei Naționale

Realizator: La această oră, Ambasada Franței la București oferă o recepție cu prilejul Zilei Naționale. Președintele Klaus Iohannis i-a transmis, astăzi, un mesaj de felicitare omologului său francez, Emmanuel Macron, în care a subliniat că parteneriatul strategic dintre România și Franța este mai solid ca niciodată. Are detalii reporterul RRA Alina Stănuță.
Reporter: Ziua Franței este marcată, de la această oră, la București. Ambasada acestei țări organizează o recepție la care sunt invitați oaspeți de marcă, români și francezi. Alături de premierul Marcel Ciolacu, la recepție participă, printre alții, diplomați străini acreditați la București, miniștri ai cabinetului, dar și parlamentari sau foști parlamentari români. Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj omologului său francez, Emmanuel Macron, pe care îl felicită cu această ocazie. Șeful statului a reamintit că relațiile privilegiate dintre cele două țări sunt reconfirmate de cei 15 ani de parteneriat strategic România-Franța, un parteneriat care este mai solid ca niciodată. În contextul generat de agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina, dialogul recent dintre România și Franța a vizat, cu precădere, gestionarea situației de securitate regională și consolidarea posturii de apărare și descurajare pe flancul estic al NATO. Franța a luat decizia de a detașa trupe pe teritoriul României și de a îndeplini rolul de națiune-cadru pentru grupul de luptă al NATO prezent în România.
Realizator: O ceremonie organizată de Ziua Națională a Franței s-a desfășurat, astăzi, și la Cincu, în județul Brașov, unde sunt desfășurați aproape 1.000 de militari francezi, belgieni, luxemburghezi și români./lbadiu

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 iulie)


Discurs al ambasadoarei Franţei în România, Excelenţa Sa Laurence Auer, cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei

E.S. Laurence Auer: Domnule Prim-ministru,
Doamnelor și domnilor membri ai guvernului român, parlamentului și corpului diplomatic,
Dragi prieteni ai Franței în România, dragii mei prieteni,
Sunt foarte bucuroasă să fiu gazda dumneavoastră în grădina Reședinței Franței, cu ocazia Zilei noastre naționale. Mulțumesc în special domnului Prim-ministru pentru prezența sa alături de mine, în această zi de 14 iulie.
Pe măsură ce țările noastre au marcat în acest an cea de-a 15-a aniversare a Parteneriatului lor strategic, mă bucur că sărbătorim prietenia franco-română împreună.
Datorită legăturilor noastre profunde și de încredere, România și Franța acționează împreună pentru a răspunde crizelor care afectează continentul nostru și pentru a-i consolida securitatea.
După Summit-ul NATO de la Vilnius, pot afirma cu tărie că țările noastre au dat un răspuns imediat și multidimensional agresiunii ruse în Ucraina, pentru a apăra împreună flancul estic al Europei.
Franța este prezentă cu 1.300 de soldați în România, iar, ca națiune-cadru, împreună cu partenerii noștri din forța multinațională, pe care o salut, vom lucra astfel încât grupul de luptă să ajungă la nivel de brigadă.
Dialogul intens ne permite și implicarea în acțiuni concrete. Citez acordul semnat, în acest an, în domeniul sănătății, sau în sectorul transporturilor. Mă gândesc, de asemenea, la consolidarea securității civile europene, o inițiativă lansată de România la Consiliul European, pe care Președintele Macron a susținut-o imediat. Și desigur, lucrăm pentru asigurarea aderării României la Spațiul Schengen și la OCDE. Puteți conta pe sprijinul țării mele.
Prin intermediul unui număr fără precedent de vizite și întâlniri între autoritățile de la Paris și București în ultimii doi ani, legăturile noastre au contribuit la conturarea unei căi europene comune, confirmând unitatea și solidaritatea față amenințărilor reprezentate de Rusia și în sprijinul Ucrainei.
În ceea ce privește Republica Moldova, ajutorul acordat de cele două țări a contribuit la succesul Summit-ului Comunității Politice Europene din 1 iunie, la Chişinău.
Răspundem, de asemenea, împreună provocărilor economice legate de schimbările climatice și digitalizare, precum și pentru suveranitatea europeană, prin investiții europene, inclusiv prin intermediul PNRR, și prin investiții private din partea companiilor franceze.
Ministrul francez pentru Comerțul Exterior, Olivier Becht, a subliniat acest lucru mare. Săptămâna trecută, la Forumul de Afaceri franco-român, organizat la CCIR, CCEF, Business France și French Tech: Franța este în prezent al doilea investitor green field din țară, ceea ce demonstrează încă o dată contribuția companiilor franceze la creșterea și modernizarea economiei românești. Vă mulțumesc, domnule Prim-ministru, pentru participarea la deschiderea acestui forum.
Forța noastră în România este dată și de francofonie, cea mai dinamică cu siguranţă din Europa. Anul acesta sărbătorim cea de-a treizecea aniversare a aderării României la Organizația Internațională a Francofoniei (OIF).
Suntem mândri de activitățile desfășurate în domeniul culturii și al educației: peste un milion două sute de mii de elevi învață limba franceză, există clase bilingve, diplome duble – o sută cincisprezece filiere francofone, o Casă a Francofoniei și un simpozion franco-român dedicat cercetării științifice francofone organizat anul trecut.
Doresc astăzi să salut cele cincisprezece universități europene care au cel puțin un partener francez și un partener român, la trei ani de la lansarea primelor alianțe.
În fine, succesul Capitalei Europene a Culturii la Timișoara, cu expoziția dedicată artistului franco-român Victor Brauner, ce va fi urmată, în luna septembrie, de o a doua expoziție a Centrului Pompidou dedicată marelui sculptor Constantin Brâncuși.
Doamnelor și domnilor, după trei ani în România, la încheierea mandatului meu de ambasador, permiteți-mi să îmi exprim recunoștința pentru prietenia pe care o arătați Franței.
Am venit în România pentru prima dată când eram copil, alături de bunicul meu, care era originar de aici, și am trăit, timp de trei ani, momente de neuitat.
Mulțumesc tuturor colaboratorilor care m-aţi ajutat, partenerilor.
Mulțumesc Institutului Francez din România, care mi-a fost alături şi a creat o legătură profundă în domeniul cultural şi educativ, prin teatre, cinema.
Vă doresc o Zi națională a Franței excelentă și vă transmit toate urările mele de succes, sănătate și fericire!
Trăiască Franța! Trăiască România! Trăiască prietenia franco-română!/atataru

(TVR INFO – 14 iulie)


Alocuţiunea premierului Marcel Ciolacu, cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei

Marcel Ciolacu: Excelența Voastră, doamna ambasador, Excelențele Voastre, doamnelor şi domnilor, România și Franța împărtășesc o istorie consistentă, cu un filon esențial: flacăra idealelor vibrante ale Revoluției Franceze, pe care o sărbătorim astăzi. Majoritatea elitelor românești s-au format ca studenți la Paris şi au adus înapoi, acasă, nobilele idealuri ale libertății și egalități. Mai mult, ei chiar le-au transformat în fapte în modele instituționale, care au inspirat crearea Statului român modern. Puternica apropiere lingvistică și culturală a fost dublată și de viziunea comună atât la nivel european, cât și internațional.
Astăzi, relațiile noastre privilegiate s-au intensificat semnificativ. Franța a fost unul dintre principalii susținători ai integrării noastre în Uniunea Europeană și ai aderării la NATO. De altfel, Franța și-a asumat rolul de națiune cadru în consolidarea posturii Aliate pe Flancul Estic al NATO, în urma declanșării războiului din Ucraina, iar România este unul din marii beneficiari de securitate, ca efect al acestui demers.
Franța este cel mai important partener strategic în Europa, un partener care ne susține în procesul de aderare la OCDE și apreciez în mod deosebit sprijinul constant și solid pe care România l-a primit în toți acești ani.
Profit astfel de ocazie pentru a mulțumi Franței și pentru susținerea constantă a obiectivului nostru de aderare la Schengen. Sunt sigur că această susținere va continua și în următoarele luni cruciale pentru noi din această perspectivă.
Pe plan economic, așa cum am evidențiat și la Forumul de afaceri franco-român organizat acum câteva zile, Franța reprezintă în continuare un partener-cheie al României, cu investiții majore în sectoare de importanță deosebită. Salut creșterea schimburilor comerciale cu 16% în 2022 față de anul precedent și prezența în România a peste 10.000 de firme cu capital francez. Sper să răspundem și cu dezvoltarea investițiilor românești în Franța, în viitor. Având un puternic potențial comercial, acest parteneriat are un impact semnificativ și, de aceea, sperăm să-l intensificăm.
Franța este primul partener al României în privința cooperării descentralizate. Există înfrățiri, asocieri, cooperare și parteneriat între diferite autorități publice locale și centrale, școli și universități sau organizații non-guvernamentale, iar proiecte precum colaborarea pe tema laserului de la Măgurele și în zona academică și de cercetare arată dimensiunea profundă a relațiilor noastre.
În final, vreau să vă mulțumesc, Doamnă Ambasador, pentru colaborarea de excepție! Ați imprimat o energie cu totul specială parteneriatului istoric dintre România și Franța, sper să știm cum să păstrăm această energie și în viitor.
Mă bucur să sărbătorim împreună acest ceas aniversar, în care gândurile mele cele mai calde se îndreaptă către poporul francez.
Vive la France!/atataru

(TVR INFO – 14 iulie)