Conferință regională privind colectarea separată a deșeurilor, la Bacău

Realizator: Mihaela Mihai – Peste 90% dintre români susțin că ar colecta separat deșeurile, numai că nu îi ajută infrastructura locală, spune ministrul mediului, Mircea Fechet. El a fost prezent astăzi la Bacău la prima conferință regională organizat în cadrul campaniei de conștientizare privind colectarea separată a deșeurilor „Reciclăm în România|.
Mircea Fechet: Gradul de colectare selectivă în acest moment în România este unul extrem de modest. Suntem, din nefericire, codași în Uniunea Europeană la acest capitol și el se situează undeva la nivelul de 12%. Asta nu înseamnă doar că gradul de colectare este unul foarte redus, însă îngrijorarea și mai mare a ministerului se referă la tendința colectării separate. Cu alte cuvinte, de la an la an, nu vedem o îmbunătățire semnificativă în legătură cu acest grad de colectare selectivă și suntem îngrijorați pentru că 2030 bate la ușă și ținta pentru 2030 este 90% deviere de la depozitare. Cu alte cuvinte, doar 10% din ceea ce mai generează românii ar trebui să ajungă la groapa de gunoi, restul ar trebui să ajungă în instalații de tratare, în instalații de reciclare, în instalații de colectare separată.
Realizator: În cadrul campaniei naționale, autoritățile și-au propus să investească până la jumătatea anului 2026 în 14.000 de centre de colectare separată, care vor putea fi găsite în toate orașele, ne-a transmis corespondentul RRA Gabriel Pop./atataru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 iulie)