Președinta Ungariei va merge în Transcarpatia și la Kiev

Președinta Ungariei, Katalin Novák, a acceptat invitația Guvernului Ucrainei de a participa la summitul Platformei Crimeea, care va avea loc la Kiev, pe 23 august 2023 – potrivit Telex.hu.

Înainte de a merge la Kiev, Novák va vizita regiunea ucraineană Transcarpatia, unde locuiesc mulţi etnici maghiari. Presa de la Budapesta mai scrie că Novák s-ar putea întâlni cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Preşedinta Ungariei ar urma să meargă în Transcarpatia pentru a marca, alături de minoritatea maghiară, sărbătoarea Sfântului Rege Ștefan I – Ziua naţională a Ungariei.

Ziarul Korespondent aminteşte că președinta Ungariei s-a întâlnit cu Zelenski pe 26 noiembrie 2022, în timpul unei vizite în Ucraina, alături de premierul polonez, Mateusz Morawiecki, și de premierul belgian Alexander De Croo. În ceea ce priveşte Platforma Crimeea, este important de menţionat că este vorba despre un format internațional de discuţii, constituit în 2021, care își propune să faciliteze dezocuparea peninsulei ucrainene ocupate de ruşi în 2014.

Primul summit al platformei respective a avut loc în 2021, la Kiev. La eveniment, a participat inclusiv președintele Ungariei de la acea vreme, János Áder. În 2022, Ungaria a fost reprezentată la summitul Platformei Crimeea de Sztáray Péter, secretar de stat responsabil cu politica energetică și de securitate în Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului./sdan/gpodea

KORESPONDENT – 16 iulie