Vladimir Putin afirmă că Rusia are stocuri de bombe cu dispersie și le va folosi în Ucraina dacă va fi necesar

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Rusia are „un stoc suficient” de bombe cu dispersie și îşi rezervă dreptul de a le folosi în cazul în care astfel de arme – despre a căror utilizare Putin afirmă că o consideră o crimă – ar fi folosite împotriva forțelor ruse în Ucraina.

Ucraina a anunţat joi că a primit bombe cu dispersie de la Statele Unite – cel mai mare susținător militar al Kievului – care afirmă că muniția este necesară pentru a compensa penuria de obuze cu care se confruntă forțele ucrainene, într-un moment în care acestea încep contraofensiva.

Munițiile cu dispersie sunt interzise în peste 100 de țări, întrucât, în mod frecvent, eliberează un număr mare de bombe mai mici care pot ucide fără discernământ pe o suprafaţă mare. Unele dintre aceste bombe nu explodează imediat și pot reprezenta un pericol timp de zeci de ani, în special pentru copii. Kievul a afirmat că va folosi astfel de arme pentru a dispersa soldaţii inamici, în efortul de a-şi recupera teritoriile, dar nu le va utiliza pe teritoriul Rusiei.

Putin a declarat pentru televiziunea de stat Moscova TV că va răspunde în acelaşi mod dacă va fi necesar. „Vreau să subliniez că în Federația Rusă există un stoc suficient de diferite tipuri de bombe cu dispersie. Nu le-am folosit încă. Dar, desigur, dacă sunt folosite împotriva noastră, ne rezervăm dreptul de a lua măsuri reciproce”.

Putin a mai spus că în opinia sa folosirea bombelor cu dispersie constituie o crimă și că până acum Rusia nu a avut nevoie să le folosească ea însăși, deși a avut propriile probleme cu acest tip de muniţie în trecut. Human Rights Watch afirmă că atât Moscova, cât și Kievul au folosit muniție cu dispersie. Rusia, Ucraina și SUA nu au aderat la Convenția privind bombele cu dispersie, care interzice producerea, stocarea, utilizarea și transferul armelor de acest fel./mbrotacel/gpodea

REUTERS – 16 iulie