EURACTIV: Președintele român e satisfăcut de demisiile politice din urma scandalului căminelor de bătrâni

Scandalul căminelor de bătrâni din România a dus la două demisii politice, pe care președintele român Klaus Iohannis le consideră suficiente deocamdată, însă nu toată lumea e la fel de convinsă.

Social-democrații presează totuși pentru câteva demisii din tabăra liberalilor.

Marius Budăi, ministrul muncii și protecției sociale, și Gabriela Firea, ministrul familiei, au demisionat săptămâna trecută din cauza dezvăluirilor despre condițiile deplorabile din trei centre de îngrijire de lângă București.

Consiliul Național Politic al PSD a votat luni nominalizarea Nataliei Intotero și Simonei Bucura Oprescu la conducerea ministerelor familiei, respectiv muncii.

Întrebat despre necesitatea mai multor demisii, Iohannis a declarat la Bruxelles că demisiile politice sunt „suficiente”.

Firea a fost temporar suspendată din calitățile de președintă a PSD București și prim vicepreședinte al partidului.

Premierul Marcel Ciolacu a apărat-o pe Firea, declarând că nu a făcut nimic greșit.

„Din punctul meu de vedere, doamna Firea nu a făcut absolut nimic greșit, instituțional. Doamna Firea nu a avut nici un fel de atribuții privitoare la centrele pentru persoane cu handicap”, a declarat el.

Referitor la candidatura ei la primăria generală a Bucureștilor, Ciolacu a evitat să dea un răspuns clar, în vreme ce purtătorul de cuvânt Lucian Romaşcanu a declarat că Firea ar putea fi în continuare candidata stângii la alegerile locale din București. „Lucrurile sunt dinamice” și mai e mai mult de un an până la alegerile locale, iar „în politică chiar și o săptămână e mult”, a declarat Romaşcanu.

Romaşcanu a cerut totodată demisia de onoarea a ministrului culturii Raluca Turcan, pe motiv că a fost mai demult ministrul muncii.

„Vor fi concedieri suficiente oriunde există violări”, a declarat Ciolacu, întrebat fiind dacă Raluca Turcan ori alt membru al Partidului Național Liberal ar trebui să demisioneze.

Articol de Cătălina Mihai și Sebastian Rotaru (EURACTIV.ro)

Romanian president satisfied with political resignations amid elderly care scandal

Traducere: Andrei Suba

EURACTIV (Belgia) – 18 iulie