Războiul civil din Spania

Context

Pe fundalul multiplelor crizelor politice din Spania, cumulate cu divizarea populației între ideologiile secolului XX, în Spania a început un război între naționaliști și republicani. Acest conflict a fost definit în documentele vremurilor drept o „criză” care atentează asupra păcii europene. Conflictul s-a desfășurat între 1936 și 1939.

Spania în mijlocul unei crize

În mijlocul unor ani tulburi, determinați de ascensiunea regimurilor totalitare din Germania, Italia și Uniunea Sovietică, Europa a cunoscut o succesiune de crize care au dus, într-un final, la apariția unui nou război mondial. Chiar dacă Spania a rămas neutră în Primul Război Mondial și nu s-a implicat în majoritatea crizelor din Europa, criza economică dintre 1929 și 1933 a produs efecte grave, dublate și de expansiunea comunismului și fascismului în Peninsula Iberică. Mai mult decât atât, din 1932 Portugalia a cunoscut un regim dictatorial condus de António de Oliveira Salazar, care s-a concentrat pe reprimare și frică. În acest context, mediul politic din Spania a început să pună la îndoială capacitatea sistemului  de a rezolva problemele, dar și eficiența monarhiei în contextul apariției mai multor republici.
Pe 16 februarie 1936 au loc alegerile parlamentare, întrucât fostul guvern condus de Manuel Portela Valladares, între 1935-1936, fusese unul de tranziție, până la organizarea unui nou scrutin. Alegerile din februarie 1936 au fost câștigate de Blocul Partidelor Populare, o grupare codusă de Partido Socialista Obrero Español. Prin intermediul acestor alegeri, comuniștii au reușit să intre în Parlament și să desfășoare o politică împotriva fascismului și partidelor de extremă dreapta.
În acest context, pe 17/18 iulie 1936, mai multe revolte încep în orașe ale Spaniei, conduse de gruparea naționaliștilor, care se opuneau comunismului și socialismului. Naționaliștii conduși de  Francisco Franco au început operațiunile militare care s-au soldat, până pe 21 iulie, cu cucerirea insulelor Canare, insulelor Baleare (fără Minorca), o mare parte din munții  Guadarrama și a fluviului Etro. Forțele guvernamentale sprijinite de Uniunea Sovietică și Statele Unite au reușit să restabilească liniștea în aproape toate orașele, însă în Sevilia, Granada și  Córdoba au rămas mulți rebeli care constestau autoritatea guvernului instaurat după alegerile din 1936.

 Suportul extern

 

Naționaliștii conduși de Franco au primit armament, echipamente și sprijiin logistic din partea Germaniei naziste și Italiei, care au trimis vapoare pentru a bloca aproviziunea guvernului în exercițiu. În toamna anului 1936, naționaliștii au înaintat către Madrid, dar s-au oprit în zona universitară, întrucât nu aveau capabilitățile de a produce un asalt de lungă durată. Au reușit să cucerească provinciile de regiunea Basque, iar în octombrie 1937 au deținut controlul asupra nordului Spaniei. În primăvara anului 1938, naționaliștii au reușit să ajungă la Marea Mediterană, împărțind Spania în două, însă fără putere de a cuceri partea adversă. În februarie 1939, naționaliștii determină guvernul legitim să se retragă spre nord, iar 250.000 de soldați, alături de un număr mare de civili, au trecut granița în Franța. Pe 5 martie, guvernul legitim a fugit în Franța. La două zile diferență au început confruntările între comuniști și anticomuniști pentru supremația asupra Madridului. Abia pe 28 martie, toate armatele fostului guvern au fost dezarmate și arestate, concomitent cu intrarea naționaliștilor în Madrid, în aceeași zi. În timpul confruntărilor, o grupare desprinsă din partidul legionar din România a participat de partea Generalului Franco la războiul civil din Spania.
Conform unor estimări, războiul civil din Spania a avut  între  5 sute de mii și un milion de victime, între care și cele prinse în bombardamente, cele dispărute, asasinate sau arestate și torturate.

Bibliografie

https://www.britannica.com/topic/Homage-to-Catalonia

https://www.history.com/this-day-in-history/spanish-civil-war-breaks-out

Articole

https://www.jstor.org/stable/2639131

Documente

https://history.state.gov/historicaldocuments/frus1936v02/index- Documentele referitoare la Războiul Civil din Spania

RADOR – Alexandru Balaci