Coreea de Nord revine în atenția presei internaționale din cauza unui nefericit incident. Ieri (18 iulie), „un cetățean american a trecut frontiera în Coreea de Nord fără să fi avut vreo autorizație, astfel încât el a fost arestat de autoritățile nord-coreene”, relatează cotidianul american The New York Times. Citând surse ale Națiunilor Unite, același ziar afirmă că „oficiali din cadrul ONU discută acum cu o serie de omologi nord-coreeni o posibilă soluționare a incidentului”. Un ziar sud-coreean de limbă engleză, The Korea Times, citează surse ale ONU, care au precizat că, „în opinia unor observatori, incidentul ar putea duce la tratative directe între oficiali de la Washington și din Phenian, cu atât mai mult, cu cât, în această săptămână, la Seul are loc sesiunea inagurală a Grupului Consultativ pentru Probleme Nucleare, la care participă oficiali americani și sud-coreeni”.
Dar, desigur, conflictul din Ucraina este cel care continuă să ocupe prima pagină a ziarelor străine, iar veștile sunt îngrijorătoare. „Armata ucraineană a lansat un atac susținut asupra unui pod important care leagă Peninsula Crimea de Krasnodar, o provincie din Rusia”. Citând surse oficiale care au dorit să își păstreze însă anonimatul, ziarul american The Washington Post precizează că „ucrainenii ar fi apelat la niște drone de mare precizie”. Referindu-se la același incident, ziarul francez Le Monde îl citează pe „ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care a avertizat că, în nord-vestul Mării Negre, zona liberă destinată prin acord circulației mărfurilor din Ucraina spre exterior ar putea deveni temporar periculoasă”. Potrivit aceluiași ziar, „președintele francez Emmanuel Macron consideră însă că președintele Putin face o greșeală imensă blocând acest culoar maritim”. În opinia ziarului italian Corriere della Sera, ”în următoarele ore, am putea asista la o escaladare a conflictului, având în vedere că Moscova ar închide o portiță care părea deschisă spre un dialog”.
Dacă răsfoim ziarul german Frankfurter Allgemeine, la lucruri bune nu ne prea putem aștepta. Iată titlurile unor articole: „Calculele lui Putin în Marea Neagră” sau: „Acordul pe tema cerealelor a expirat – teama de prețuri mari ale grâului” sau: „Blocada lui Putin din Marea Neagră afectează întreaga lume” sau, în sfârșit: “Cei răi vor salva Rusia”.
Ce crede însă presa rusă despre toate aceste evenimente? “Uniune Europeană, China și Turcia vor resimți mai mult decât alții consecințele negative ale rezilierii contractului pe tema cerealelor”, estimează cotidianul moscovit Pravda, care ar cita o sursă turcă preluată de agenția TASS. “Federația Rusă nu va permite Ucrainei să continue acordul pe tema cerrealelor cu ajutorul Turciei”, afirmă tot Pravda. “Refacerea podului din Crimea ar putea costa între 1 și 1,3 miliarde de ruble”, estimează un alt ziar rusesc, Kommersant. Și tot din Kommersant mai aflăm că “ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a discutat cu omologul său turc despre alternative pe tema acordului legat de cereale”.
În sfârșit, după cum ne-a obișnuit de mai multă vreme, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, își continuă verdictele. Cităm câteva, așa cum au apărut ele în ziarul Izvestia: “Londra este complice la crimele ucrainene”. Sau: “Obuzele și rachetele furnizate de britanici ucid și mutilează tocmai copiii pe care ei pretind că îi protejează”. Și tot în Izvestia, Zaharova subliniază: “Presiunea sancțiunilor externe nu este în măsură să influențeze cursul suveran al Rusiei și nici pe cel al operațiunii speciale”. Un ultim avertisment din partea Mariei Zaharova ar fi următorul: “Scopul și obiectivele operațiunii militare speciale vor fi atinse în totalitate”.
Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR