Carismaticul artist Dan Chișu împlinește 68 de ani. La mulți ani!

Personalitate polivalentă (actor, regizor, bucătar și producător român, fondatorul festivalului DAKINO), Dan Chișu s-a născut la 21 iulie 1955.

O carieră fascinantă

Dănuț Florin Chișu, cunoscut publicului cu numele Dan Chișu, (născut la 21 iulie 1955, Dăeni, Tulcea) este un actor, regizor, bucătar și producător român.  Provine dintr-o familie cu doi copii; fratele Lucian este critic literar și a lucrat la revista „Literatorul”, tatăl său fiind comandantul penitenciarului din localitate.

A susținut concurs, încercând să intre la IATC de câteva ori, a fost ghid turistic s-a căsătorit de convenție pentru a emigra în Franța în 1982. În Franța a lucrat la IBM, la Nouvelle Frontiere, iar în 1988 l-a cunoscut pe Ion Țiriac. După liceu se împrietenește cu membrii trupei Phoenix, alături de care a pornit în turnee prin țară și a deprins gustul scenei, evitând astfel o carieră în medicină, dorită de părinții săi. De fapt, conform Mișcarea de rezistență, sunt trei oameni care au influențat masiv viitoarea carieră a lui Chișu: Nicu Covaci de la Phoenix, Alexandru Tocilescu și Ion Țiriac.

În 1991, în România pune bazele la DaKino Advertising. În 1991 a fondat Festivalul Internațional de Film DaKINO cu primele doua ediții de festival studențesc.

În 1995 dezvoltă Noaptea Devoratorilor de Publicitate în România

Din 1998 a fost promotor al lui Goran Bregovici în România; acesta cântând în 2007 la Sibiu Capitală Culturală Europeană. A jucat în filme ca ”Senatorul melcilor” (1995), ”Asfalt Tango” (1996), ”Faimosul paparazzo” (1999), dar și în scurtmetrajele „Datorie” (2006) și „Excursie” (2014). În anul 2010 a debutat ca regizor, scenarist și producător cu lungmetrajul „WebSiteStory”, iar în 2011 și-a lansat cea de-a doua producție, „Ursul”. Al treilea film se numește „Și caii sunt verzi pe pereți” (2012), la care a realizat regia și pe care l-a produs împreună cu Oreste Teodorescu.

Mai apoi, cu „București NonStop” (2013), a luat premiul „Coup de Coeur du Jury”, la ediția de anul trecut a Festivalului filmului de dragoste de la Mons. În 2003 pune bazele „Cafe DeKo”, locul unde se scrie istorie și au loc primele spectacole de stand-up și teatru de improvizație din România de pe lângă Teatrul National București. De aici stand-up-ul s-a extins și s-a dezvoltat ca un adevărat fenomen în întreaga țară.

În 21 iulie, Dan Chișu împlinește 68 de ani. La mulți ani!

Autor: Alexandru Balaci

Bibliografie:

Calendar Rador

https://cinefan.ro/cineasti/cineast/9223-dan-chisustoric/

RADOR – 21 iulie