Comunicat de presă – Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”

Antisemitism de 20%

Evoluția manifestărilor antisemite în spațiul public online și offline din România

Fie că vorbim despre discurs instigator la ură, enunțarea unor prejudecăți și conspirații cu tentă antisemită, retorici și gesturi a căror rațiune este negarea Holocaustului sau manifestări elogioase pentru criminali de război și reprezentanți ai ideologiilor fasciste, spațiul public din Romȃnia, atȃt ȋn varianta sa tradițională, cȃt și-n mediul online, cunoaște periodic incidente și evoluții care ne atrag atenția.

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” a monitorizat manifestările cu privire la antisemitism și distorsionarea Holocaustului în România în perioada mai 2022 – aprilie 2023.

Ȋn raportul elaborat în anul precedent menționam că maniera ȋn care instituțiile statului și chiar societatea ȋn ansamblul său gestionează episoadele de antisemitism și celelalte manifestări de extremă dreapta este cu mult ȋmbunătățită față de starea de fapt de la începutul anilor 2000. Tendința generală s-a păstrat și ȋn acest ultim an, fără ȋnsă să cunoască un progres aducător de entuziasm.

Câteva dintre manifestările indicate în cadrul raportului – pe care îl puteți citi integral aici: https://bit.ly/46YnyMf

  • ACTE DE VANDALIZARE: panou memorial despre Pogromul de la Iași vandalizat la Iași; inscripții cu simboluri și sloganuri naziste pe aleile unui parc din Municipiul Deva.
  • DERAPAJE ȘI INCIDENTE PERICULOASE: ȋmbrȃnceli și încercarea de blocare a unei sărbători importante a comunității evreiești – aprinderea menorei de Hanuka, la București; elevi din Lugoj filmați ȋn timp ce fac salutul fascist în curtea școlii; manifestări extremiste în tribunele stadioanelor.
  • LEGIONARISM ȘI CULTUL CRIMINALILOR DE RĂZBOI ÎN INSTITUȚII PUBLICE: instituții publice locale găzduiesc evenimente cu o agendă de reabilitare a extremismului interbelic și încheie parteneriate cu astfel de organizații, uneori chiar și după ce sunt informate cu privire la natura lor.
  • COMERȚUL CU LITERATURĂ ȘI OBIECTE FASCISTE: cărți elogioase la adresa mareșalului Antonescu vândute la tonomatele din gara Constanța și pe platforme de comerț online; obiecte aparținând mareșalului vândute fără contextualizare istorică adecvată în cadrul licitației online Artmark.
  • CEREMONII ȘI COMEMORĂRI LEGIONARE: comemorarea anuală de la Tȃncăbești și alte evenimente de omagiere dedicate unor membri fondatori ai Mișcării Legionare; „Tabără Naționalistă”, o ȋntȃlnire ȋntre diverse grupuri neolegionare cu profil ultras. O parte dintre aceste evenimente neolegionare sunt camuflate sub eufemisme ca „naționalist” și „anti-comunist”, menite să ascundă profilul lor extremist.
  • AUTORITĂȚI PUBLICE ȘI LEGISLAȚIA MEMORIALĂ: se remarcă o tendință pozitivă din partea administrației publice cu privire la ȋndepărtarea acelor denumiri dedicate unor persoane condamnate pentru crime de război Cu toate acestea, există încă administrații care ignoră sau refuză aplicarea legii, uneori din cauza presiunilor grupurilor de extremă dreapta.
  • ANTISEMITISM ȘI TRIVIALIZAREA HOLOCAUSTULUI ÎN PARLAMENT: declarații politice periodice ale unui senator AUR prin care elogiază criminali de război, membri ai Mișcării Legionare sau intelectuali fasciști; senatoarea independentă Diana Șoșoacă dezvoltă o retorică conspiraționistă care pare inspirată din scrierile antisemite interbelice.
  • ANTISEMITISMUL ȘI NEGAREA HOLOCAUSTULUI ÎN MEDIUL ONLINE: continuă narațiunile care demonizează comunitatea evreiască pentru crizele actuale – Covid-19, războiul din Ucraina sau probleme de guvernare locale. O analiză sistematică a 1909 postări de Facebook despre comunitatea evreiască și istoria ei arată că 18% dintre ele au un conținut negativ, din care aproape jumătate (45%) trivializează sau distorsionează Holocaustul sau fascismul. Însă o mare parte din conținutul cel mai radical, distribuit în mod sistematic, se găsește fie pe profiluri individuale sau a migrat pe Telegram, unde restricțiile și moderarea sunt mult mai reduse.

21 iulie 2023

Serviciul Administrativ-Comunicare

Departament Relații Publice și programe cultural-educative 

E-mail: office@inshr-ew.ro

Tel.: + 40-21-318 09 39

RADOR – 21 iulie