Noi detalii despre atacurile lansate de ruşi în regiunea Odesa

Armata rusă a tras cu rachete Kalibr asupra unui terminal din regiunea Odesa unde erau depozitate cereale și utilaje agricole.

Într-un comunicat publicat vineri dimineaţă, şefa centrului de presă al trupelor ucrainene din sudul ţării, Natalia Humeniuk, a explicat că, în timpul nopţii, rușii au bombardat regiunea Odesa în două valuri de atacuri, folosind rachete de tip Kalibr lansate din Marea Neagră. „Inamicul continuă teroarea, care este în mod indiscutabil legată de acordul cerealelor. În această noapte, invadatorii au lovit o întreprindere agricolă din regiunea Odesa, încercând să distrugă rezervele de cereale” – a remarcat Humeniuk. Potrivit acesteia, ruşii au trimis rachete spre un terminal în care erau depozitate cereale și utilaje agricole.

Şeful regiunii Odesa, Oleh Kiper, de asemenea, a raportat că invadatorii au distrus 100 de tone de mazăre și 20 de tone de orz. În plus, două persoane au fost rănite în urma atacului. Natalia Humeniuk a explicat că Rusia a lansat rachete Kalibr pe o traiectorie foarte dificilă. „Rachetele au zburat la o altitudine foarte joasă, cu apropierea maximă de frontiera de stat a Ucrainei. Aceasta este, de fapt, o provocare după o provocare” – a remarcat Humeniuk, adăugând că detectarea rachetelor în astfel de circumstanțe este dificilă, astfel că lovitura s-a produs aproape simultan cu alerta de raid aerian. Potrivit Nataliei Humeniuk, ruşii au atacat în două valuri. „Inamicul a tras două rachete asupra grânarului uneia dintre întreprinderile agricole, iar, în momentul în care salvatorii de la fața locului au stins incendiul, a lansat un alt atac cu rachete” – a explicat reprezentant armatei ucrainene.

Humeniuk a menționat că salvatorii au reușit să se adăpostească, dar mai multe echipamente agricole și ale echipelor de urgenţă au fost avariate. Incendiul izbucnit în urma atacului a acoperit o suprafață de peste 200 de metri pătrați. „Prin distrugerea echipamentelor noastre, ruşii ne amintesc încă o dată că, pentru ei, normele dreptului internațional prin care salvatorii sunt protejați de atacuri în timpul activității lor nu au nicio greutate și niciun respect” – a adăugat Humeniuk./sdan/cpodea

Agenția de presă RBC – 21 iulie