Eurobarometru: România ocupă ultimul loc în UE la capitolul cunoștințe financiare

Ţara noastră ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul cunoștințe financiare, potrivit rezultatelor unui Eurobarometru.

Sondajul, realizat la cererea Comisiei Europene în toate statele membre, arată că peste jumătate dintre români cred despre ei că știu foarte multe lucruri despre bani, însă doar 13% dovedesc, prin răspunsuri corecte, că înțeleg ce este inflația, ce sunt dobânzile și cum se fac investițiile.

Reporter: Mihaela Enache – Rezultatele Eurobarometrului arată că mai puțin de un român din 10 recunoaște că se pricepe doar puțin sau chiar deloc în ceea ce privește banii și chestiunile financiare. În momentul în care le sunt adresate întrebări concrete și simple despre inflație, dobânzi sau investiții, aproape o treime reușesc să răspundă corect la cel mult o întrebare, astfel că România s-a clasat pe ultimul loc între statele Uniunii Europene la scorul obținut pentru cunoștințe financiare reale.

Cel mai bine la acest capitol stau Olanda, Danemarca, Finlanda sau Estonia. Sondajul are și o secțiune dedicată așa-numitei alfabetizări financiare digitale, la care România este la jumătatea clasamentului european. 80% dintre români spun că se simt confortabil cu serviciile bancare digitalizate, cu plățile online sau cu ajutorul telefonului, procentul este peste media europeană.

Spre coada clasamentului ne situăm, în schimb, în privința capacității de a ne susține financiar în cazul în care s-ar pierde brusc principala sursă de venit: un sfert dintre români spun că nu au deloc bani puși deoparte pentru astfel de situații limită și doar 23% estimează că s-ar putea susține din economii măcar jumătate de an./cpodea/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 22 iulie