Revista presei internaţionale – 25 iulie

Alegerile anticipate din Spania, situația politică tensionată din Israel și, desigur, războiul Rusiei din Ucraina sunt principalele subiecte comentate în presa internațională de astăzi.
„O victorie insuficientă”, titrează cotidianul spaniol El Pais, referindu-se la rezultatul alegerilor anticipate din Spania. În opinia acestui ziar, „rezultatul neconcludent al voturilor pentru Partidul Popular, de dreapta, și pentru Partidului Muncitoresc Socialist Spaniol, condus de premierul Pedro Sánchez, nu duc la o victorie relevantă”. În opinia aceluiași ziar, “rezultatul electoral de ieri confirmă alinierea Spaniei la o practică îndeobște comună în restul Europei: coalițiile guvernamentale se negociază între partidele cu reprezentare parlamentară”. În ziarul britanic Financial Times, un analist opinează că “greșelile dreptei l-au ajutat pe Pedro Sánchez să oprească ascensiunea partidului Vox, de extremă dreaptă, iar multor alegători, acordurile dintre Partidul Popular și Vox nu le-au plăcut”. Dar cotidianul american The New York Times consideră că, cităm, “niște rezultate electorale neconcludente aruncă Spania într-o derivă politică”. Referindu-se la premierul Sánchez, un ziar german, Suddeutsche Zeitung, afirmă că “premierul spaniol a întărit centrul” și estimează că, “probabil, virajul spre dreapta a fost evitat”. La rândul său, francezul Le Monde remarcă faptul că “zâmbetele liderilor de dreapta au fost cam forțate, iar fețele le-au rămas în general serioase, deși”, titrează același ziar, ”Alberto Feijóo, liderul Partidului Popular, de dreapta, mai are încă încredere”. Un alt ziar spaniol important, El Mundo, este însă mai categoric, drept care titrează: “Spania se scufundă în incertitudine: are de ales între o țară neguvernabilă sau alegeri în Ajunul Crăciunului”.
O situație deosebit de tensionată se semnalează și în Israel, unde premierul Benjamin Netanyahu și reformele juridice propuse de el continuă să stârnească protestele populației. Iată câteva titluri relevante din presa locală, dar și din presa americană. “Netanyahu este acum cel mai slab premier din istorie”, titrează cotidianul israelian Ha’aretz. „Evreii din Statele Unite sunt profund dezamăgiți de faptul că guvernul Netanyahu își continuă atacul la adresa justiției”, subliniază același ziar. Sau: “Netanyahu îl desfide pe Biden, limitând atribuțiile instanțelor în pofida protestelor”. Un alt ziar israelian, The Jerusalem Post, informează că, ieri seară (24 iulie), “premierul Netanyahu și parlamentarul Benny Gantz s-au adresat presei”. Potrivit relatărilor din acest ziar, “Netanyahu afirmă că actuala coaliție guvernamentală ar fi încercat în orice mod să negocieze legile în dispută, dar opoziția a refuzat”. La rândul său, „Gantz a declarat că Netanyahu este sigurul responsabil pentru actuala situație din țară”. Iar într-o altă publicație israeliană, Yedioth Ahronoth, „Casa Albă din Washington afirmă și ea că adoptarea controversatelor legi este nefericită”.
Dar, bineînțeles, situația din Ucraina nu a fost nici ea neglijată, iar presa internațională a transmis informații de ultimă oră. A;adar, iată care ar fi cele mai recente evenimente: “Un atac cu drone asupra Moscovei șI asupra unor clădiri din Crimea au făcut Kremlinul să amenințe că o dură ripostă”, relatează cotidianul american USA Today. “Rușii atacă depozite de cereale din apropierea frontierei cu România”, titrează cotidianul italian La Stampa. “Opțiunea rușilor, nefericită”, comentează și președintele italian Sergio Mattarella, citat de același ziar.
Cum se văd însă lucrurile dinspre cealaltă parte a baricadei. Iată câteva comentarii, am zice, uimitoare, din presa rusă. Citat de ziarul Izvestia, un fost premier ucrainean, Mikola Azarov, afirmă pur și simplu că, cităm, “actualul regim de la Kiev nu reprezintă Ucraina”. Și încheiem cu un citat din ziarul moscovit Pravda: “Atacați de dronele rusești, marinarii români au fugit îngroziți din portul Reni. România nu se așteaptă ca războiul să ajungă pe teritoriul său, dar ar merita asta”.

Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR