DEFENSE POINT.GR: România a condamnat atacurile Rusiei asupra infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre

Președintele României, Klaus Iohannis, a condamnat luni „riscurile serioase pentru securitatea în Marea Neagră”, după bombardarea de către Rusia a unor infrastructuri portuare pe Dunăre, aproape de graniţa României cu Moldova. „Condamn cu fermitate recentele atacuri rusești împotriva infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, foarte aproape de România”, membră a NATO, a scris Iohannis pe Twitter.

Anterior, un român a distribuit pe rețelele de socializare imagini care arată o explozie chiar pe celălalt mal al fluviului, în timp ce portul ucrainean Reni de pe Dunăre părea să fi fost lovit.

Autoritățile ucrainene au vorbit despre un atac de patru ore lansat de drone rusești împotriva infrastructurii portuare din regiunea Odesa, în partea de sud a țării.

Orașul-port ucrainean Reni, vizavi de România, se învecinează și cu Moldova.

„Această escaladare recentă afectează de asemenea transportul de cereale ucrainene şi, prin urmare, securitatea alimentară globală”, a mai declarat preşedintele Iohannis pe Twitter.

Regiunea Odesa, importantă strategic pentru exporturile ucrainene, este vizată în mod regulat de atacurile rusești. Tensiunile au crescut în Marea Neagră după expirarea săptămâna trecută a unui acord privind cerealele ucrainene, esențial pentru securitatea alimentară globală, deoarece a permis exportul de cereale ucrainene.

După ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, o mare parte a cerealelor ucrainene este transportată pe Dunăre și prin portul românesc Constanța, la Marea Neagră.

https://www.defence-point.gr/news/i-roymania-katadikase-tis-rosikes-epitheseis-ston-doynavi

Traducerea: Carolina Ciulu

DEFENSE POINT (Grecia), 24 iulie