Premierul Benjamin Netanyahu a subliniat că nu s-a făcut decât o corecție legislativă minoră în ce priveşte reforma justiţiei

În timp ce în Israel se vorbește de formarea unui nou guvern după protestele generate de trecerea prin Parlament a reformei justiției, în mai multe interviuri acordate presei de peste ocean, premierul Benjamin Netanyahu a subliniat că nu s-a făcut decât o corecție legislativă minoră.

”Acest lucru e descris drept sfârșitul democrației israeliene. Cred că e ridicol și toată lumea își va da seama atunci când praful se va așeza”, a declarat Benjamin Netanyahu pentru canalul ABC. El a explicat că a inițiat această reformă ce are ca scop creșterea puterii deputaților, în dauna a celei a magistraților.

Pentru a corecta, ”pendulul înapoi la centru.” Mii de israelieni ies în stradă aproape zilnic împotriva acestei reforme, care e și subiectul a numeroase critici din străinătate, inclusiv din partea președintelui american, Joe Biden.

Reporter: Ion Ştiubea – Miniștrii și deputații partidului de guvernământ Likud au votat în bloc, împreună cu restul coaliției guvernamentale, în această săptămână, pentru anularea principiului rezonabilității din activitatea Tribunalului Suprem. Cu toate acestea, disensiunile din spatele /…/ n-au întârziat să apară, iar acum se vorbește deja public de tentativa de formare a unui guvern de uniune națională, în care să fie incluse partidele de extremă dreapta Forța Evreiască, condus de actualul ministru al securității naționale, Itamar Ben Gvir, și sionismul religios al ministrului de finanțe, Betzalel Smotrich.

Cel mai angajat politician în acest proces este ministrul apărării, Yoav Gallant, care conform editorialului din ediția de Shabbat a cotidanului de ”Yedioth Ahronoth”, acţionează pentru atragerea de partea acestei idei a principalelor partide ale opoziției parlamentare. ‘Tabăra statală’- condus de Benny Gantz, cel mai bine situat în ultimele sondaje de opinie și ‘Există viitor’ condus de fostul premier, Yair Lapid. Cu toate că șansele demersului par reduse în acest moment, alte voci din rândurile guvernului și ale partidului Likud se fac tot mai auzite, dezavuând maniera brutală și gregară în care s-a procedat cu pregătirea și votarea legii de anulare a principiului rezonabilității și anunțând poziții mai nuanțate și mai departe de votul unanim în viitoarele demersuri legislative pe marginea completării reformei sistemul israelian de justiție.

Un demnitar al partidului Likud, consilier al ministrului educației, și-a /înaintat/ astăzi demisia din funcție, ca urmare a proceselor de conștiință pe care i le-a provocat spirijinirea activității de legiferare, în ciuda rezervelor sale interioare, iar un deputat din aceeași formațiune guvernamentală a declarat și el public pe contul său de Twitter, într-o manieră asemănătoare, că săptămâna care se încheie trebuie să fie una a proceselor de conștiință și că el personal nu va mai susține continuarea demersului de reformare a justiției, în absența unui sprijin larg al opoziției parlamentare.

Ministrul agriculturii, Avi Dichter, a acuzat de huliganism extremiștii de ambele părți, aceia care susțin o legiferare radicală, dar și aceia care propun demonstrații mai violente decât cele de până acum și a cerut /neutralizarea/ lor de marea masă a persoanelor normale din cele două tabere.

Primul ministru Benjamin Netanyahu a acordat în ultimele 24 de ore interviuri-fulger câtorva rețele americane de știri Fox, CNN, ABC, Good Morning America, în care și-a justificat din nou atitudinea politică, susținând chiar că democrația israeliană n-a fost niciodată mai stabilă ca acum./lalexandrescu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 28 iulie