Președintele Putin le-a promis liderilor africani că va studia propunerea pentru încheierea conflictului din Ucraina

Liderii africanii i-au cerut insistent președintelui Rusiei, Vladimir Putin, să ia în considerare planul lor de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina și pentru a reveni în acordul care permitea transportul cerealelor din această țară în siguranță, pe Marea Neagră.

Reporter: Amalia Bojescu – În cea de-a doua zi a summitului Rusia-Africa, președintele Comisiei Uniunii Africane, Moussa Faki Mahmat, a spus că acordul privind exportul cerealelor trebuie extins în beneficiul întregii lumi și al africanilor în particular. Foarte multe țări sărace din Africa și Asia depind de cerealele din Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori din această piață. Însă, după retragerea Rusiei din acordul menționat, transporturile de produse agricole ucrainene pe Marea Neagră sunt blocate, generând îngrijorările cu privire la o criză alimentară mondială.

La Summit-ul de la Sankt Petersburg, președintele Vladimir Putin le-a promis liderilor africani că va studia propunerile lor pentru încheierea conflictului din Ucraina, dar și că Rusia va spori livrările de alimente în Africa, inclusiv unele transporturi gratuite de cereale. Pe de altă parte, adjunctul șefului Programului alimentar mondial al ONU a precizat că nu există nicio ofertă de acest gen din partea Rusiei. /lalexandrescu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 28 iulie