Ministerul Mediului va elabora ordinul privind eliminarea unui număr mare de urși

Realizator: Cristian Bâcâin – Ministerul Mediului va elabora în cel mai scurt timp ordinul privind eliminarea unui număr mare de urși, pentru a diminua riscul pe care aceștia îl reprezintă pentru comunități din mai multe zone ale țării. Ministrul Mircea Fechet a precizat că, în urma recomandărilor din partea specialiștilor de la Academia Română, se vor reduce cotele stabilite inițial la aproape 500 de exemplare. Noul document va include un total la mai puțin de jumătate.
Mircea Fechet: Academia Română consideră că un număr de 140 de exemplare pentru cota de prevenție și 80 de exemplare pentru cota de intervenție ar trebui să fie suficient. Eu nu îmi propun să intru într-o negociere sau într-o dezbatere cu specialiștii Academiei Române. Voi lua de bună această cifră și având în vedere faptul că există conflicte aproape zilnice între urs și om. Sunt județe extrem de afectate din cauza acestor conflicte, fie că discutăm despre pagube, fie că vorbim de pierderea de vieți omenești, eu cred că dincolo de conservarea speciei de urs brun, de protejarea biodiversității, eu cred că trebuie să ne gândim și la oameni.
Realizator: Activiștii de mediu au criticat proiectul anterior al ordinului de ministru și au reclamat că ar încuraja vânătoarea de trofee. Ministrul Mircea Fechet a precizat însă că tocmai acest lucru îl vrea evitat. El a spus că nu își dorește să vină vânători din străinătate care să vâneze contra cost urși, iar eliminarea exemplarelor, conform noilor cote, va trebui să înceapă cu urșii care ajung în localități sau în apropierea lor./rpatulea/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (29 iulie)