Ministerul Sănătății a elaborat un proiect de plan național de prevenție a diabetului zaharat

Ministerul Sănătății a elaborat un proiect de plan național de prevenție a diabetului zaharat pe care l-a pus în dezbatere publică. Se înființează și registre pentru urmărirea stării de sănătate a persoanelor diagnosticate sau aflate sub risc. Cu detalii, Adriana Turea.

Reporter: Realizarea registrului de diabet și prediabet este importantă pentru luarea unor decizii conform nevoilor pacienților.

Prof. dr. Gabriela Radulian, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice: Transparentizarea acestor date este fundamentală pentru ceea ce înseamnă utilizarea datelor raportate, analiza și evaluarea din punct de vedere statistic.

Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Registrul român de diabet și prediabet se va înființa prin hotărârea Guvernului. Avem și o serie de ghiduri de prevenție, elaborate de Institutul Național de Sănătate Publică împreună cu partenerii dintr-o serie întreagă de comisii consultative, ghiduri generale de prevenție pe care o să le avem foarte curând disponibile.

Reporter: Iar reprezentanții pacienților care suferă de diabet au cerut să li se permită să se implice în acțiunile de prevenție a diabetului./geftene/csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 2 august