Preţurile cerealelor au crescut la nivel global, după atacul rusesc asupra portului ucrainean Ismail

Un atac rusesc cu dronă care a vizat un port ucrainean de pe Dunăre a provocat o creştere globală a preţurilor la cereale. La un moment dat, preţul grâului a crescut cu aproximativ cinci procente, după atacul asupra portului Ismail, în apropierea graniţei cu România.

Ucraina a comunicat că atacul a distrus mai mult de 40.000 tone de grâne care erau destinate pentru ţări din Africa, precum şi pentru Israel şi China. Acordul pentru transportul cerealelor, care a durat un an, a permis Ucrainei să exporte mai mult de 30 milioane de tone pe Marea Neagră.

Situaţia s-a schimbat abrupt în luna iulie. Retragerea Rusiei a fost urmată de atacuri susţinute cu drone asupra zonelor portuare, care au avut drept consecinţă creşterea preţurilor globale ale cerealelor. Dunărea este văzută drept următoarea opţiune pentru ca navele să exporte cereale ucrainene, dar Moscova speră ca imaginea depozitelor şi silozurilor în flăcări să facă această variantă mai puţin atrăgătoare.

Există temeri legate de reducerea suplimentară a exportului de cereale ucrainene, care ar duce la o criză alimentară mondială./aionita/gpodea

BBC SERVICIUL MONDIAL – 2 august