Revista presei internaționale – 3 august 2023

În ultimul timp, loviturile cu drone s-au întețit, un nou atac cu o dronă rusească vizând un depozit de cereale ucrainean, în apropierea frontierei cu România, informează The New York Times, iar Daily Mail notează că Rusia amenință din nou cu un al Treilea Război Mondial, apropiindu-se periculos de mult o țară membră a NATO. Președintele României, Klaus Iohannis, a condamnat atacurile Rusiei calificându-le drept crime de război inacceptabile, citează Politico. România ajută Kievul cu exporturile de cereale încă de la începutul atacului Rusiei asupra Ucrainei, menționeză Defense Point și adaugă că instalațiile portuare limitate de la Dunăre au fost cruciale pentru exporturile de cereale prin Marea Neagră. În plus, Franţa a acuzat Rusia că pune în mod deliberat în pericol securitatea alimentară mondială, distrugând infrastructuri esenţiale pentru exportul de cereale. Moscova nu face decât să-şi urmărească propriul interes, pe seama populaţiilor celor mai vulnerabile, făcând să crească preţul produselor agricole şi încercând să împiedice pe unul dintre pricipalii săi concurenţi, Ucraina, să-şi exporte producţia, a semnalat Ministerul francez de Externe, citat de La Libre Belgique. După noile lovituri cu drone, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, într-un apel telefonic, l-a invitat pe omologul său rus Vladimir Putin să se angajeze în noi discuții asupra acordului cerealier, exprimând importanța abținerii de la pași care ar putea escalada tensiunile, pe fondul războiul din Ucraina, și subliniind semnificația Inițiativei Mării Negre, pe care a descris-o ca o punte a păcii, notează The Guardian.

Totodată, NATO a declarat că va crește numărul de zboruri de patrulare a forțelor aeriene și desfășurarea de drone în Marea Neagră, menționând că încercarea Rusiei de a-și reimpune blocada a „creat noi riscuri de calcul greșit și de escaladare”, scrie Newsweek. Între timp, navele de război ale NATO din Mediterana au finalizat exerciții axate pe simulări de navigare în zone minate „pline de provocări”, în timp ce Occidentul presează Rusia să pună capăt blocadei sale reînnoite în Marea Neagră, amintește revista americană. Încordarea mușchilor NATO cu exercițiile de curățare a minelor vine în timp ce Rusia încearcă să reimpună o blocare a transportului civil în porțiunea de nord-vest a Mării Negre, după retragerea sa din acordul privind exportul cerealelor, explică Newsweek. În același timp, în Marea Baltică a început un exercițiu militar rusesc, la care participă peste 30 de nave de război și nave ale Marinei, peste 30 de avioane și aproximativ 6.000 de militari, a anunțat Ministerul Apărării de la Moscova, citat de agențiile ruse, preluate de La Repubblica. Din 2 august, exercițiul naval Ocean Shield-2023 desfășurat în Marea Baltică va testa gradul de pregătire a forțelor Marinei Militare pentru a proteja interesele naționale ale Federației Ruse într-o zonă importantă din punct de vedere operațional, citează ziarul italian. Cele circa 20 de exerciţii cu peste 30 de nave şi vase de luptă, 20 de nave de aprovizionare, 30 de aeronave şi circa 6.000 de militari nu vor diminua tensiunile existente, notează postul francez TF1 INFO. Exercițiile sunt pentru Rusia şi o ocazie să demonstreze că îşi menţine o influenţă în regiune și pot semăna cu o provocare a Moscovei faţă de NATO, comentează TF1 INFO.

Sosit la Lisabona pentru Ziua Mondială a Tineretului, Papa Francisc s-a declarat fericit că se află într-un oraș al întâlnirii, care îmbrățișează diverse popoare și culturi, și care, în aceste zile, devine într-un anumit sens capitala lumii, capitala viitorului, pentru că tinerii sunt viitorul, reține Rai News. „Eu visez la o Europă, inima Occidentului, care își folosește ingeniozitatea pentru a stinge focarele de război și a aprinde lumini de speranță; o Europă care știe să-și redescopere sufletul tânăr, visând la măreția întregului și depășind nevoile imediate; o Europă care să includă popoare și persoane, cu propria lor cultură, fără a recurge la ideologii și colonizări”, a afirmat Suveraul Pontif, citează Rai News. Organizatorii Zilei Mondiale a Tineretului așteaptă un milion de pelerini din peste 200 de țări, în această săptămână plină de evenimente festive, culturale și spirituale, notează El Mundo.
În oraşul brazilian Belém, reprezentanții a opt țări vor participa la Summit-ul Amazoniei, pe 8 și 9 august, anunță O Globo. Președintele Ecuadorului, Guillermo Lasso — care va trimite un reprezentant, întrucât se confruntă cu o criză în țara sa — și cel al Surinamului, Chan Santokhi, nu vor fi prezenți, liderii celorlalte ţări – Brazilia, Bolivia, Venezuela, Peru, Columbia și Guyana – urmând a participa la summit, detaliază ziarul brazilian. Au fost invitați și reprezentanți ai celor două state Congo, ai Indoneziei, Germaniei, Norvegiei și Franței. Defrișarea va fi o problemă centrală pentru Summit-ul Amazoniei, anunță O Globo și menționează că, deși devastarea pădurii amazoniene contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră, oprirea defrișărilor ar rezolva doar 10% din problemele cauzate de încălzirea globală. Summit-ul Amazoniei va consolida dialogul regional, înaintea altor evenimente precum Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice, care va fi găzduită, spre finalul anului, de Emiratele Arabe Unite, subliniază agenția ANBA.

Cristina Zaharia