Gigi Buffon se retrage din fotbal, după o carieră unică, care l-a transformat în cel mai puternic portar al tuturor timpurilor. „Ia sfârșit aici. Mi-ai dat totul. Ți-am dat totul. Am câștigat împreună”, sunt cuvintele simple alese de Buffon pentru a-și anunța retragerea pe profilurile sale de socializare și a pune capăt unei istorii de aproape 28 de ani, dintre care 20 petrecuți în apărarea porții echipei Juventus Torino.
Gianluigi Buffon are un palmares impresionant. Zece titluri în liga Italiei cu Juve, (pe lângă un campionat din Serie B, șase Cupe ale Italiei, șapte Supercupe ale Italiei, o Cupă UEFA, un Champions Ligue 1 și o Supercupă a Franței), un Campionat Mondial, vicecampion european în 2012 și cu singurul regret pentru Liga Campionilor ratată. În mijlocul atâtor succese, și-au făcut loc și unele controverse: tricoul cu „călău cine renunță” scris cu pix („nu știam că este un slogan politic”), disputele legate de pariuri, controversele privind arbitrajul după o eliminare în Liga Campionilor cu penalty-ul echipei Real Madrid, realizat de Ronaldo. Dar în mintea tuturor suporterilor, Buffon rămâne portarul care a salvat cel puțin în câteva ocazii echipa națională în finala de la Berlin împotriva Franței, iar pentru asta a fost nominalizat la un Balon de Aur, pe care nu l-a primit niciodată.
După zile de reflecție, Buffon a ales așadar să pună mănușile în cui și își va găsi un rol diferit, de data aceasta în afara terenului. În aceste ore, agentul său Silvano Martina se va întâlni cu echipa de fotbal de la Parma pentru rezilierea contractului. Începuturile sale în fotbal sunt legate de echipa de tineret din Parma ca mijlocaș, apoi, la 14 ani, transformarea în portar, rol în care Buffon a colecționat succese record. În 2006, anul victoriei la Campionatul Mondial, Buffon a fost premiat de FIFA drept cel mai bun portar de la Cupa Mondială și a terminat pe locul al doilea – după Fabio Cannavaro – în clasamentul Balonului de Aur. Cu echipa națională a Italiei, unde deține recordul de prezențe (176), a participat la cinci Campionate Mondiale (record împărtășit cu alți șase jucători, precum Messi, Cristiano Ronaldo și Matthaus), patru Campionate Europene și două Confederations Cup. Înainte de a intra în echipa națională de seniori, Buffon a câștigat un campionat european cu echipa under 21 în 1996 și, în același an, a participat la Jocurile Olimpice. În 2018, după 17 ani la Juve, Buffon și-a luat rămas bun de la Torino pentru a merge la PSG și, apoi, în anul următor a revenit pentru încă două sezoane. După plecarea de la Juve, în 2021, deja se vorbea despre retragere și, în schimb, Buffon a revenit în Serie B pentru a da o mână de ajutor echipei Parma, clubul care l-a lansat în fotbalul profesionist. După 43 de meciuri la Parma, a venit momentul să spună adio fotbalului pentru totdeauna. (www.tg24.sky.it – 2 august 2023)/oavram