Vitalie Butescu la Galeria Artelor a Palatului Cercului Militar Național

Vitalie Butescu, bine cunoscut artist plastic român născut în Republica Moldova, a vernisat o nouă expoziție de pictură, #PLEIN-AIR, săptămâna aceasta la Galeria Artelor de la parterul Palatului Cercului Militar Național.

Artistul a reunit pe simezele galeriei peste 100 de lucrări, unele de mari dimensiuni, cu o tematică diversă, toate celebrând lumina, libertatea și bucuria generate de plenitudinea spațiului exterior.

În această expoziție am venit cu lucrări mari, un pic mai foviste, cu culori mai contrastante și o abordare mai diferită. Am introdus luna și soarele, turqoise și rozuri, perspective mai interesante și imagini multe de la plein-air. Un suflu proaspăt, cu energia naturii și spiritul picturii a la prima.  Poate că tendința actuală este spre un modernism mai non-figurativ, dar eu încă sunt fascinat de figurativ și de natură. Călătoriile îmi oferă inspirație și, mai ales, subiecte noi. Îmi place să studiez lumina de vară,  de toamnă etc pe un subiect pe care-l iubesc, să-i descopăr unghiuri noi și reflexii interesante. Îmi place să pictez la plein-air și să mă bucur de atmosfera de colegi și de pictura în sine, mărturisește Vitalie Butescu.

Cum expoziția de la Galeria Artelor se va închide pe 17 august, artistul pregătește o expoziție mare pentru Cazinoul din Sinaia și alta pentru Râmnicul Vâlcea. Sunt două expoziții la care lucrez încă de la începutul anului și pe care sper să le finalizez cu succes. Anul acesta doresc să editez și un album cu lucrările din ultimii ani. Anul viitor…vom mai vedea. Să fim sănătoși și sigur vom avea proiecte multe.

L-am întrebat pe popularul artist plastic și ce nume ar recomanda dintre artiștii tineri ai Republicii Moldova, împătimiților de artă din România. Cu un zâmbet larg a enumerat pe colegii săi de generație: Vasile Sitari, Iurie Lupu, Florina Breazu și Alavațchi Alexandru.

* * *

Artistul plastic Vitalie Butescu s-a născut în data de 3 octombrie 1972 în localitatea Ștefan Vodă din Republica Moldova. A urmat, la clasa profesorului Sergiu Fusu, cursurile Colegiului de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chișinău, pe care le-a absolvi în anul 1990. În anul 1997 și-a susținut licența la Academia de Arte „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca în coordonarea profesorului Ioachim Nica. În scurt timp a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

În perioada 1996 – 1998 a participat activ la expozițiile bienale ale Uniunii Artiștilor Plastici și a expus în galerii private din România dar și din străinătate. Între anii 1999 – 2005 Vitalie Butescu s-a stabilit la Londra, fiind acreditat de Bayswater Road Artists Gallery pentru expunere și vânzare lucrări profesioniste.

A revenit în România, în anul 2005, an în care l-a cunoscut pe pictorul Bogdan Pietriș cu care a legat o strânsă prietenie și un mentorat artistic de excepție. Astfel, în septembrie au participat la cea de-a IV-a ediție a atelierului de creație “Pictori peisagiști în grădina Palatului Cotroceni”, finalizat în perioada ianuarie – februarie 2006 cu o expoziție de grup in cadrul Muzeului Național Cotroceni.

De atunci, artistul plastic a participat la tabere internaționale de artă plastică, la expoziții de grup, la diverse tabere de creație finalizate cu expoziții în prestigioase instituții sau muzee. Din anul 2005 a avut în fiecare an mai multe expoziții personale în galerii de renume din țară și străinătate. Lucrările sale sunt în colecții private și în muzee din România și întreaga lume.

O relatare de Mihaela Bîlbîie, RADOR