Încercarea americană este în zadar, nici nu s-a pus problema ca Ungaria să publice datele celor 900.000 de cetățeni ai săi

Este ireal ca Statele Unite să ceară Ungariei să predea datele a 900.000 de cetățeni maghiari care trăiesc dincolo de granițele ţării, pentru că astfel le-ar pune în pericol securitatea acestora – a declarat secretarul de stat în Ministerul de Interne din Ungaria, Bence Rétvári, pentru Radio Kossuth din Budapesta. Secretarul de stat a subliniat că Guvernul ungar pune întotdeauna pe primul loc interesele maghiarilor, indiferent de ce parte a frontierei provin.
Începând de marți, Statele Unite au restricționat călătoriile fără viză pentru cetățenii maghiari din cauza preocupărilor legate de securitatea noilor pașapoarte emise între 2011 și 2020.
Acest lucru înseamnă că perioada de valabilitate oferită cetăţenilor maghiari în cadrul Sistemului electronic de autorizare a călătoriilor (ESTA) a fost redusă de la doi la un an, astfel că aceştia pot sta pe teritoriul Statelor Unite maxim 90 de zile. Prin urmare, sarcinile administrative și financiare ale cetăţenilor unguri care călătoresc în SUA vor crește.
Analiștii spun că această decizie reprezintă un nou pas în exercitarea presiunii împotriva Ungariei.
Până în prezent, şapte milioane de imigranți ilegali au intrat în Statele Unite fără a fi verificați la granița dintre Mexic și SUA, iar administrația Biden nu a făcut nimic pentru a rezolva această problemă. Din acest punct de vedere, administrația Biden consideră că este deosebit de interesant faptul că cetățenii cu dublă cetățenie dintr-o țară din Europa Centrală reprezintă un risc de securitate pentru Washington.
Ambasadorul SUA la Budapesta, David Pressman, a declarat într-un interviu acordat înainte de anunț că „există sute de mii de pașapoarte eliberate de Guvernul ungar ca parte a programului simplificat de naturalizare, fără a exista mecanisme stricte de verificare a identității”.
David Pressman ar putea fi responsabil pentru această înăsprire – despre acest lucru a scris acum câteva zile şi ziarul ungar Magyar Nemzet. Potrivit informaţiilor ziarului, înăsprirea regulilor se datorează deciziei ambasadorului SUA.
Conform informaţiilor publicației Politico din Bruxelles, înainte de această decizie, Statele Unite doreau să obțină datele tuturor cetățenilor cu dublă cetățenie din Ungaria, în special ale maghiarilor din Transcarpatia și Voivodina.
Ungaria nici măcar nu s-a gândit să publice datele celor 900.000 de cetăţeni ai săi, deoarece există țări care interzic dubla cetățenie, a declarat Bence Rétvári pentru Radio Kossuth.
Secretarul de stat a mai subliniat: „Unele guverne ar dezavantaja, în mod explicit, cetățenii cu dublă cetățenie, iar maghiarii din Transcarpatia, de exemplu, ar trebui să se teamă de sancțiuni foarte grave”.Nu putem pune în pericol nicio comunitate maghiară din afara granițelor ţării noastre. Nici pe cea mai mică, nici pe cea mai mare, nici pe cea de dimensiuni medii. Trebuie să luăm apărarea tuturor, datele tuturor trebuie să fie cât mai sigure posibil. Acest lucru este important pe termen lung, pentru ca statul ungar să poată garanta întotdeauna securitatea datelor cetățenilor săi„, a subliniat secretarul de stat.
Guvernul ungar va pune întotdeauna interesele maghiarilor pe primul loc, indiferent de ce parte a graniței s-au născut, a subliniat Bence Rétvári, adăugând că cei care nu iau apărarea maghiarilor din afara granițelor Ungariei vor înceta în curând să mai ia apărarea maghiarilor din interiorul graniței./vblanka/atataru

https://hirado.hu/belfold/cikk/2023/08/07/hiaba-az-amerikai-probalkozas-fel-sem-merult-hogy-magyarorszag-kiadja-900-ezer-allampolgaranak-az-adatait