PORTRET: Whitney Houston, cea mai premiată cântăreaţă din toate timpurile – 60 de ani de la naştere

de Răzvan Moceanu

Miercuri, 9 august, se împlinesc 60 de ani de la naşterea cântăreţei americane Whitney Houston, pe care Guinness World Records o caracterizează drept cea mai premiată artistă din toate timpurile din muzică, cu peste 400 de premii primite.

Ea a înregistrat peste 200 de milioane de albume, single-uri şi videoclipuri vândute în întreaga lume în timpul carierei sale, stabilind un punct de referinţă greu de egalat pentru un artist.

* * * * *

Whitney Houston s-a născut la 9 august 1963, în Newark, New Jersey, într-o familie de muzicieni, fiind fiica cântăreţei Cissy Houston, parte a cvartetului gospel „Drinkards” şi a grupului vocal „Sweet Inspirations”.

Inspirată atât de mama ei, cât şi de alţi cântăreți de soul din familia ei, inclusiv verișoarele Dionne Warwick și Dee Dee Warwick și nașa ei Aretha Franklin, Houston a început să cânte muzică gospel în corul bisericii din New Jersey la vârsta de 11 ani.

Apoi a cântat alături de mama ei în cluburi de noapte, în zona orașului New York, unde a fost descoperită, în 1983, de către Clive Davis, producătorul şi fondatorul Arista Records.

Doi ani mai târziu, apărea albumul ei de debut, intitulat „Whitney Houston”. Aşa au apărut celebrele hituri „You Give Good Love”, „Saving All My Love For You”, „How Will I Know” şi „Greatest Love of All”. Whitney devenea artistă internaţională, iar albumul ajungea cel mai vândut al unui artist solo aflat la debut.

În iunie 1987 apărea al doilea album,  „Whitney”, iar hiturile „I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me)” (premiu Grammy), „Didn’t We Almost Have It All”, „So Emotional” şi „Where Do Broken Hearts Go” au consacrat-o drept artistul care a avut şapte hituri nr. 1 consecutive, depăşind recordurile anterioare stabilite de The Beatles şi de Bee Gees.

În noiembrie 1990, apărea al treilea cel mai bine vândut album al artistei, „I’m Your Baby Tonight”, care a avut din nou două hituri consecutive numărul 1, respectiv melodia care dă titlul albumului şi „All The Man That I Need”. Albumul va fi vândut în peste 10 milioane de exemplare în întreaga lume.

În noiembrie 1992, Whitney debuta ca actriţă în filmul „The Bodyguard”, alături de actorul şi regizorul Kevin Costner, producţie care va doborî recordurile de box office la nivel mondial. Totodată, albumul filmului a fost cel mai vândut album de coloană sonoră din toate timpurile, votat Albumul Anului şi câştigător al unui premiu Grammy. „I Will Always Love You”, primul single lansat, a devenit cel mai vândut single de către o artistă din istorie şi a strâns premiile Grammy pentru „Melodia Anului şi „Cea mai bună interpretare feminină pop a anului”.

De asemenea, alte trei single-uri „I’m Every Woman”, „I Have Nothing” şi „Run To You”, au devenit hituri internaţionale. Albumul „The Bodyguard” s-a vândut în peste 45 de milioane de exemplare în întreaga lume şi a fost recompensat de 18 ori cu discul de platină în SUA.

Albumul cu coloana sonoră a filmului „Waiting To Exhale”, lansat în 1995, a inclus trei piese noi: „Exhale (Shoop Shoop)”, nr. 1 în topul pop şi R&B, „Count On Me” şi „Why Does It Hurt So Bad”. Albumul s-a aflat timp de cinci săptămâni pe locul 1 şi a fost certificat de şapte ori cu platină în SUA.

În decembrie 1996, era lansat al treilea film al lui Whitney, „The Preacher’s Wife”, apreciat de critici, care s-a remarcat şi prin coloana sonoră de excepţie, dominată de muzica gospel, reprezentative fiind melodiile „I Believe In You And Me” şi „Step By Step” (scris de Annie Lennox).

În 1997, Whitney Houston a apărut în rolul „Naşei” în „Cinderella”, un remake realizat după muzicalul pentru televiziune produs în 1957, de echipa de compozitori Rodgers şi Hammerstein. Whitney şi compania ei, BrownHouse Productions, au fost producătorii executivi ai proiectului, care a obţinut şapte nominalizări la Emmy, câştigând la categoria „Regie artistică excepţională”.

În 1998, ea a lansat un nou album de studio „My Love Is Your Love”, pe care l-a produs împreună cu Clive Davis, care a cuprins hiturile „It’s Not Right But It’s Okay” (premiu Grammy), „When You Believe” (duet cu Mariah Carey), „My Love Is Your Love” şi „I Learned From the Best”.

În iulie 1999, când „It’s Not Right But It’s Okay” a devenit al 17-lea hit pop din Top 5, Whitney a început un turneu mondial de succes cântând în 14 oraşe din America de Nord şi în Europa.

În februarie 2000, Whitney a primit cel de-al şaselea Grammy din carieră, hitul „It’s Not Right But It’s Okay” fiind votat drept cea mai bună interpretare vocală R&B feminină.

În martie, acelaşi an, ea a fost desemnată Artista feminină a deceniului la ceremoniile anuale ale Soul Train Music Awards, la aproape 15 ani de când single-ul ei de debut, „You Give Good Love”, a intrat în topul Billboard Hot Black Singles la 9 martie 1985.

În mai 2000 a lansat albumul dublu „Whitney: The Greatest Hits”, pe care are piese înregistrate cu Enrique Iglesias („Could I Have This Kiss Forever”), Deborah Cox („Same Script, Different Cast”) şi George Michael („If I Told You That”), dar şi piese vechi, precum „One Moment In Time”, tema Olimpiadei de Vară 1988, „The Star Spangled Banner”, o versiune cântată la Super Bowl XXV 1991 şi „If You Say My Eyes Are Beautiful”, un duet cu Jermaine Jackson.

În decembrie 2002 apărea „Just Whitney”, al cincilea album de studio, care a inclus hituri, precum: „Try It On My Own”, „My Love”, „You Light Up My Life”, „Love That Man” şi „Things You Say”.

În noiembrie 2003, a lansat prima colecţie de melodii de Crăciun – „One Wish: The Holiday Album”, care include clasicul „The First Nöel” şi atemporalul „The Christmas Song (Chestnuts Roasting On An Open Fire)” al lui Mel Tormé, dar şi „One Wish (For Christmas)” de Freddie Jackson, „Cantique De Nöel (O Holy Night)”, „I’ll Be Home For Christmas”, „Have Yourself A Merry Little Christmas”.

La 28 august 2009 apărea cel de-al şaptelea şi ultimul album de studio „I Look To You”, care a cuprins două single-uri de succes – piesa de titlu şi „Million Dollar Bill”. A urmat ultimul ei turneu – „Nothing But Love World Tour”.

În toamna lui 2011, Whitney şi-a îndeplinit visul de a aduce pe ecran un remake al filmului „Sparkle”, lansat în august 2012, fiind producătorul executiv al acestuia. În paralel, Whitney a lucrat la remake al unui film cu Judy Garland şi la o continuare a filmului „Waiting To Exhale”.

(Photo by JOEL SAGET / AFP)

Cântăreaţa a fost căsătorită cu Bobby Brown un cântăreţ de R&B, şi a avut o fiică, Bobbi Kristina (1993-2015). În 2007, după numeroase probleme în cuplu, pe fondul consumului de droguri şi alcool, care a dus şi la declinul carierei sale, cei doi au divorţat. Cântăreaţa a intrat la dezintoxicare de două ori. În 2010 a declarat că nu mai consumă droguri dar în 2011 a reintrat într-un alt program de reabilitare.

Pe scurt, realizările remarcabile ale artistei pot fi sintetizate astfel: este singurul artist care a avut şapte hituri consecutive pe locul 1 al Billboard Hot 100 („Saving All My Love For You”, „How Will I Know”, „Greatest Love Of All”, „I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me)”, „Didn’t We Almost Have It All”, „So Emotional”, „Where Do Broken Hearts Go”), prima artistă care a intrat în topul albumelor Billboard 200 pe locul 1 (al doilea album „Whitney”, 1987), unul dintre artiştii solo, cu opt albume certificate cu platină („Whitney Houston”, „Whitney”, „I’m Your Baby Tonight”, „The Bodyguard”, „Waiting To Exhale”, „The Preacher’s Wife”, „My Love Is Your Love” şi „Whitney: The Greatest Hits”).

(Photo by BERTRAND GUAY / AFP)

Are în palmares şase premii Grammy, 16 Billboard Music Awards, 22 de premii American Music, două nominalizări şi o victorie la premiile Emmy, MTV VMA în SUA şi Europa, NAACP Image Awards, BET Awards, Soul Train Music Awards, etc.

A primit premiul Nickelodeon „Kids Choice” (a fost inclusă în Hall of Fame „Kids Choice” în 1996), premiul Dove (Gospel Music Association) şi premiul Blockbuster Entertainment. Whitney a fost inclusă în Walk Of Fame BET (Black Entertainment Television) în 1996 şi a primit prestigiosul Quincy Jones Career Achievement Award în 1998.

La 11 februarie 2012, cântăreaţa Whitney Houston a fost descoperită inconştientă în cada de baie într-un hotel de lux din Beverly Hills, iar raportul legiştilor consemna că vedeta în vârstă de 48 de ani a murit prin înec accidental, pe fondul consumului de cocaină şi al unor probleme cardiace.

La Premiile Grammy 2012 i-au fost aduse omagii emoţionante, iar Jennifer Hudson a cântat „I Will Always Love You” în memoria sa.

După moartea neaşteptată a artistei, cei de la Sony Music’s Legacy Recordings au lansat în 2014 – „Whitney Houston Live: Her Greatest Performances”, în 2017 – „I Wish You Love: More From The Bodyguard” şi în 2020 „Whitney Houston 35th Anniversary Edition”, un set de două LP-uri.

Bobbi Kristina, singurul copil al cuplului de cântăreţi Bobby Brown şi Whitney Houston, a murit la 26 iulie 2015 după ce s-a aflat mai multe lui în comă indusă. Tânăra a fost găsită zăcând inconştientă în cada apartamentului în care locuia cu iubitul său Nick Gordon. Membrii familiei Brown l-au acuzat pe Gordon de abuz fizic şi de retragerea neautorizată de bani din contul bancar al lui tinerei.

În 2018, a fost lansat un documentar, intitulat „Whitney”, regizat de câştigătorul premiului Oscar, Kevin Macdonald, acesta fiind nominalizat la categoria Cel mai bun film muzical la Premiile Grammy şi la categoria Cel mai bun film documentar la NAACP Image Awards.

În iulie 2019, „Higher Love”, lansat ca single de producătorul şi DJ-ul Kygo, a fost primul hit postum al artistei care a intrat în Billboard Hot 100.

În anul 2020, la aproape 35 de ani de la lansarea albumului ei de debut, artista a fost onorată cu introducerea în Rock & Roll Hall of Fame.

Tot în 2020 a fost lansată The Whitney E. Houston Legacy Foundation, care continuă programele de caritate ale artistei, care s-a implicat, începând din 1989, în probleme diverse, precum lipsa adăpostului, copiii cu cancer şi SIDA, recuperarea adolescenţilor şi a tinerilor adulţi.

Whitney Houston a devenit primul artist de culoare din toate timpurile, care obţine trei discuri de diamant în palmaresul său comercial, după ce albumul „Whitney” (1987) a depăşit 10 milioane de copii vândute, o condiţie necesară pentru a fi inclus în această categorie de Asociaţia Industriei de Înregistrare din SUA (The Recording Industry Association of America – RIAA). Cel care a fost al doilea album al regretatei dive americane, câştigător a zece discuri de platină în SUA, se alătură altor două albume înscrise deja în această categorie: debutul său „Whitney Houston” (1985), onorat cu 13 discuri de platină, şi coloana sonoră a filmului „The Bodyguard” (1992), cel mai mare succes al său ca număr de vânzări cu 18 milioane de exemplare vândute în ţară (45 de milioane în întreaga lume).

Niciun alt artist masculin sau feminin, solist sau grup nu a atins acest număr de discuri de diamant, o informaţie ce coincide şi cu un alt record obţinut de Whitney Houston, al cărei hit „I Will Always Love You” a depăşit de ceva vreme cifra de un miliard de vizualizări pe Youtube.