DEFENSE NEWS: România are în vedere (achiziționarea a) 32 de avioane F-35, în cadrul unui acord de 6,5 miliarde de dolari

Ministerul Apărării Naţionale a solicitat aprobarea Parlamentului pentru achiziţionarea a 32 de avioane de luptă F-35 Lightning II, potrivit ministrului Apărării, Angel Tîlvăr. Achiziția planificată este estimată a fi în valoare de aproximativ 6,5 miliarde de dolari.

Într-un interviu acordat postului local Antena 3, Tîlvăr a spus că ministerul său „face primul pas spre dotarea Forțelor Aeriene Române cu o capacitate de ultimă generație care să ofere României un statut consolidat în arhitectura de securitate a [NATO] pe flancul estic și în regiunea Mării Negre.”

Pe 11 aprilie, Consiliul Suprem de Apărare a Țării, organism de stat prezidat de președintele României, Klaus Iohannis, a autorizat ministerul să achiziționeze aeronavele pentru forțele aeriene ale țării.

Potențiala înțelegere urmează să fie realizată în cadrul vânzărilor militare străine și va necesita aprobarea Departamentului de Stat al Statelor Unite.

Documentația care a fost depusă la Parlamentul României arată că, în urma achiziționării a două escadrile cuprinzând în total 32 de avioane, România ar putea urmări achiziția unei a treia escadrile formate din 16 avioane de luptă.

Datorită achizițiilor planificate, România ar putea deveni al treilea aliat est-european, după Polonia și Republica Cehă, care să încadreze și să opereze aeronavele de generația a cincea de la Lockheed Martin în flota sa. Oficialii români speră ca armata țării să poată primi primul avion în 2030.

DEFENSE NEWS (SUA), 10 august 2023 – Autor: Jaroslaw Adamowski

Traducerea: Cristina Zaharia