Serghei Șoigu declară, la o conferință din Moscova, că Ucraina este epuizată și că războiul arată vulnerabilitatea armelor occidentale

Ministrul rus al apărării a declarat, marți, în fața unor oficiali, că a fost „aproape epuizată” capacitatea de luptă a Ucrainei, menționând că războiul a expus vulnerabilitățile sistemelor de arme occidentale, pe care Moscova le va împărtăși în curând. Războiul a devastat zonele din estul și sudul Ucrainei, a ucis sau rănit sute de mii de oameni și a declanșat cea mai mare ruptură a legăturilor Rusiei cu Occidentul, de la criza rachetelor din Cuba din 1962. Ucraina și Occidentul au acuzat Rusia de crime de război și au etichetat invazia Moscovei drept o acaparare de pământ în stil imperial. Kremlinul prezintă conflictul ca pe o bătălie existențială cu un Occident ostil, despre care spune că vrea să destrame Rusia. Într-un discurs susținut la o conferință pe teme de securitate la Moscova, la care a participat ministrul chinez al apărării, Li Shangfu, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, în vârstă de 68 de ani, a declarat că conflictul este un test serios pentru Rusia. „În operațiunea militară specială, armata rusă a dezmințit multe mituri despre superioritatea standardelor militare occidentale”, a declarat Șoigu într-un rar discurs public, potrivit unui fragment de text furnizat de ministerul pe care îl conduce. „Rezultatele preliminare ale operațiunilor de luptă arată că resursele militare ale Ucrainei sunt aproape epuizate”, a declarat Șoigu, unul dintre cei mai puternici aliați ai președintelui Vladimir Putin. Șoigu nu a prezentat dovezi în sprijinul vreunei declarații.
Agenției Reuters i-a fost refuzată de către Ministerul rus al Apărării acreditarea pentru a participa la conferința de securitate, fără a se furniza vreun motiv.
Occidentul consideră războiul drept cea mai mare eroare strategică a Moscovei de la invazia sovietică a Afganistanului din 1979 încoace, iar liderii occidentali spun că vor să învingă Rusia pe câmpurile de luptă din Ucraina. O contraofensivă ucraineană nu a reușit până acum să producă un succes teritorial major. Rusia spune că își va atinge toate obiectivele în Ucraina, pe care o consideră o marionetă a Occidentului. Rusia a indicat în repetate rânduri că este pregătită să ducă un război lung și a pus o parte din economia sa de două mii de miliarde de dolari pe picior de război. Șoigu a spus că va prezenta detalii despre slăbiciunile armelor occidentale și că niciuna nu este invulnerabilă. „Avem date despre… distrugerea tancurilor germane, a vehiculelor blindate americane, a rachetelor britanice și a altor sisteme de arme. Suntem gata să împărtășim evaluările noastre… cu partenerii noștri””.
Şoigu a acuzat Ucraina că foloseşte în mod frecvent infrastructura civilă pentru a ascunde soldaţii şi echipamentele militare grele şi că Kievul a bombardat așezăminte civile din estul Ucrainei, controlat de ruşi. Ucraina, a spus el, a folosit acordul privind cerealele din Marea Neagră ca acoperire pentru a construi depozite de arme și muniții în Odesa și în alte porturi. Ucraina a negat în mod repetat folosirea infrastructurii civile în scopuri militare și neagă că atacurile sale au vizat ținte civile. În declarațiile care vizează China, Șoigu a spus că Occidentul alimentează în mod intenționat tensiunile cu privire la Taiwan, comparând situația de acolo cu războiul din Ucraina. „În aceste condiții, relațiile bilaterale dintre Rusia și China au depășit nivelul legăturilor strategice din toate punctele de vedere, devenind mai mult decât doar aliate”, a spus Șoigu./cstoica/denisse

(REUTERS – 15 august)