Madonna împlinește 65 de ani

Madonna, cântăreața americană care cu melodiile ei sugestive, ritmurile de dans contagioase și stilul „street fashion” se află de zeci de ani în top ca „Regina muzicii pop”, împlinește 65 de ani pe 16 august.
Madonna Louise Veronica Ciccone studia la Universitatea din Michigan înainte de a se muta în New York City la sfârșitul anilor 1970, cu o bursă de studiu pentru dans de șase luni. A locuit puțin timp și la Paris, unde a fost showgirl, înainte de a se opri la New York pentru a face muzică, în unele trupe și apoi ca solistă, în 1981.
Artista i-a dus primele sale înregistrări unui producător de la Sire Records – după cum amintește „Reuters” într-un material despre artistă – și în 1982 intră în topurile muzicale. Devine în scurt timp un fenomen mondial în muzică, modă și, mai târziu, în filme.
Primul său album, „Madonna”, în 1983, și-a făcut loc în topurile dominate anterior de bărbați, cu single-uri precum „Borderline”, „Lucky Star” și „Holiday”.
Cel de-al doilea album al ei, „Like A Virgin”, a fost pe primul loc în lume, în 1985. Piesa care dă titlul albumului va fi cel mai mare hit al ei, iar o altă piesă, „Material Girl”, avea să devină o poreclă.
A dat lovitura și ca actriță în 1985, jucând în filmul „Desperately Seeking Susan” cu un personaj modelat după stilul ei: o fată exuberantă, promițătoare, cu o garderobă transgresivă. Piesa pe care a scris-o pentru coloana sonoră, „Into the Groove”, și care a intrat în topurile muzicale, a cântat-o pe un stadion plin de fani și pentru un public televiziv mondial la evenimentul de caritate Live Aid pentru a combate foametea în lume, în 1985.
În acel an, a mers în turneu și 17 dintre melodiile sale au ajuns în Top 10 în topurile Billboard, stimulate de videoclipurile muzicale difuzate în heavy rotation pe MTV. Proiectele sale succesive au fost albumul pop dance de succes din 1998 „Ray of Light”, opere de caritate pentru Malawi și o serie de turnee globale de mare succes.
La începutul anilor 2000 a depășit trupa Beatles ca artist cu cele mai mare număr de single-uri certificate cu aur din SUA, iar în 2009 l-a ajuns din urmă pe Elvis Presley ca artist solo cu cele mai multe albume numărul 1 în Marea Britanie.
În ianuarie 2008, potrivit revistei „Forbes”, Madonna este cea mai bogată femeie muziciană din lume. O mare parte din averea sa provenea din linia sa de la linia sa de îmbrăcăminte H&M și din drepturile de televiziune pentru turneul „Confessions on a Dancefloor”.
Madonna a scris și a produs un documentar despre orfanii bolnavi de SIDA din Malawi și a cântat la Super Bowl, în 2012. Madonna a fost căsătorită cu actorul american Sean Penn din 1985 până în 1989 și cu regizorul britanic Guy Ritchie din 2000 până în 2008, iar în anii următori și-a împărțit timpul între Londra, Lisabona, Los Angeles și New York.
Are o fiică, modelul Lourdes Leon, cu fostul său partener Carlos Leon, în 1996 și un fiu, Rocco Ritchie, născut în 2000 din relația artistei cu Ritchie. De asemenea, a adoptat patru copii din Malawi: David Banda, Mercy James și gemenii Esther și Stella Mwale.
Cântăreața de origine italiană a fost internată, în iunie, în spital pentru o infecție. Apoi, și-a revenit și și-a anunțat vindecarea pe rețelele de socializare. Noul turneu „Celebration” urmează să înceapă la Londra, pe 14 octombrie. (www.rainews.it – 16 august 2023)/oavram