Guvernul ungar reduce inflația, astfel încât salariile reale vor crește din nou din august (Ministerul Dezvoltării Economice din Ungaria)

Guvernul ungar se luptă pentru a reduce inflația prin protejarea cheltuielilor generale, plafonarea prețurilor și, cel mai recent, prin promoțiile obligatorii majorate la 15%, precum și prin monitorizarea online a prețurilor. Măsurile sunt eficiente, inflația scăzând deja cu o treime de la începutul anului și urmând să scadă la o singură cifră până în octombrie, a declarat joi Ministerul Dezvoltării Economice din Ungaria (GFM), într-un comunicat remis Agenției de Presă MTI.
Combaterea cu succes a inflației este esențială pentru ca Guvernul ungar să restabilească perioada stabilă de creștere a salariilor reale înregistrată în anii precedenți.
Războiul prelungit ruso-ucrainean și inflația galopantă cauzată de sancțiunile eronate au dus la o scădere a salariilor reale din septembrie 2022 până în prezent, care nu s-a mai văzut de mulți ani, a precizat ministerul de resort.
Guvernul ungar a reacționat rapid la problemele apărute din cauza inflației generate de sancțiunile impuse împotriva Rusiei și, datorită măsurilor antiinflaționiste luate și a majorării semnificative a salariilor, se așteaptă ca în Ungaria să se reia creșterea reală a salariilor începând cu luna august și există toate șansele ca puterea de cumpărare a salariilor să crească în loc să scadă de la un an la altul.
Ministerul Dezvoltării Economice din Ungaria (GFM) subliniază că este o realizare istorică faptul că puterea de cumpărare a salariilor a crescut constant în ultimii 10 ani, adică în fiecare an, astfel încât la sfârșitul anului trecut valoarea reală a veniturilor era cu peste 70% mai mare decât în 2010. În 2024 ar trebui să fie posibilă revenirea la o rată medie anuală de creștere a salariilor reale de peste 5% în termeni reali, așa cum a fost cazul în anii precedenți, pe măsură ce creșterea se redresează și inflația se reduce în continuare în mod dramatic.
De asemenea, ministerul de resort a precizat că numărul persoanelor angajate a crescut cu 1 milion față de 2010, ultimele cifre arătând că în Ungaria sunt aproape 4,8 milioane de persoane angajate, în timp ce numărul persoanelor înregistrate ca fiind în căutarea unui loc de muncă nu a fost niciodată atât de scăzut. Principalul obiectiv al Guvernului ungar rămâne neschimbat: pentru a proteja familiile, păstrând în același timp locurile de muncă, trebuie asigurată o creștere reală a salariilor pe termen lung, a declarat Ministerul Dezvoltării Economice din Ungaria (GFM)./vblanka/atataru

MTI – 17 august