Începe „Photo Trends Festival”, cel mai mare festival de arte vizuale din România!

Cel mai important festival de arte vizuale din România, Photo Trends Festival, la ediția a II-a

Cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Arte Vizuale „Photo Trends Festival by VSLO” va avea loc în perioada 19-27 august în 2 Mai și Vama Veche și va aduce pe litoralul românesc cele mai importante nume ale fotografiei, expoziții, proiecții de filme și multe evenimente speciale.

Anul acesta, organizatorii de la Asociația Visual Art, susținuți de Primăria Comunei Limanu prin programul „Cultura la Liman”, cu sprijinul Panasonic, aduc în cele două stațiuni de pe malul mării opt zile de cursuri și seminarii de fotografie și film, expoziții de fotografie și proiecții de filme, toate cu participare gratuită!

Printre invitații festivalului se numără fotografi din România, dar și din străinătateJoel Santos (Ambasador Canon), Olav Urdahl, Cornel Lazia, Vlad Eftenie, Cristian Crisbășan, Nicolae Coșniceru, Mihnea Ratte, Cătălin Beldea, Ștefan Dinu, Marius Florea, Paul Păun și Jens Krauer. Participanții la cursurile gratuite se vor familiariza cu genuri fotografice precum fotografia pe film, street photography, astrofotografia, fotografia arhitecturală, travel photography, fashion photography și altele.

Începând de anul acesta, festivalul va conține în fiecare zi și o sesiune de portofolio review. Câte 30 de minute zilnic pentru fiecare participant, care va avea ocazia să afle păreri despre fotografiile sale de la profesioniști în domeniul fotografiei.

La modulul de film vor avea loc un workshop de cinci zile, susținut de Răzvan Ioniță și unul susținut de directorul de imagine Jean Blăgoi, cu tema „Cum să utilizăm corect setările camerei”. Tot la Film, cursanții vor avea posibilitatea să fie regizori și directori de imagine în propriile proiecte, folosind echipamentele puse la dispoziție gratuit de sponsori.

Nu mai puțin de 11 expoziții de fotografie vor fi prezentate și vernisate la Photo Trends Festival: pe 23 august, cunoscutul fotograf român Vadim Ghirdă va expune în premieră într-o expoziție personală imagini din războiul din Ucraina, pentru care a primit prestigiosul Premiu Pulitzer. Cristian Crisbășan prezintă 12 fotografii reunite sub titlul „O vară de neuitat”, imagini care nu au fost incluse în calendarul realizat pentru Sun Plaza, cu fotografii „fashion glamour” alb-negru.

O expoziție surprinzătoare pentru public va fi și „reActor”, cu o selecție de 18 portrete necunoscute ale tot atâtor actori români celebri. Sunt fragmente de memorie vizuală, realizate inițial pentru public, recuperate și redate publicului de către Arhiva de Fotografie.

Fotograful Vlad Cioplea aduce la Photo Trends Festival deja celebrele „Povești din gară”, cu imagini și istorisiri inedite despre personajele întâlnite pe peronul Gării de Nord din București în ultimii ani.

O altă expoziție care va stârni interesul publicului este „Distorsiuni și expresii”, prezentată de Florin Ghioca, fotograful Teatrului Național din București, cu imagini haioase ale unor cunoscuți actori români, fotografiați cu o lentilă specială (fisheye) care deformează caricatural imaginea celor imortalizați. Printre actorii care și-au pus imaginea la bătaie se numără: Horațiu Mălăele, Marcel Iureș, Șerban Pavlu, Anca Sigartău, Dan Puric, Vlad Zamfirescu și mulți alții!

Mihnea Ratte prezintă la Photo Trends Festival fotografia de concert și imaginile pe care le-a realizat de-a lungul timpului la cele mai mari festivaluri de muzică.

În lucrul cu lumina redusă (low light photography), Florian Marin a realizat adevărate capodopere fotografice, prezentate în expoziția „Natura umană: echilibrul dintre formă și lumină”. Vernisajul își propune să reflecte armonia subtilă dintre corpul uman și mediul natural, subliniind conexiunile profunde dintre formă, textură și lumină. În aceeași zonă ușor minimalistă, dar care stimulează creativitatea privitorului, și-a propus să meargă și fotografa Galia Dan, care crede că „echilibrul și armonia pot fi atinse prin simplitate”.

Tot în cadrul Photo Trends Festival vor fi proiectate mai multe filme de scurtmetraj, realizate în cadrul cursurilor video organizate la Festivalurile „Vama sub lumini de Oscar” (VSLO) și „Alba sub lumini de Oscar” (ASLO) în anii trecuți. De asemenea, Răzvan Ioniță va prezenta filmul „Vasile & Pavel”, o jumătate de oră de cinéma-vérité despre relația dintre tată – Vasile, fiu – Pavel și meseria pe care acesta a moștenit-o de la senior, anume aceea de lucrător meșteșugar în piele.

Photo Trends Festival s-a născut în urma a 10 ani de VSLO (Vama sub Lumini de Oscar), cel mai mare festival de arte vizuale din România (2010-2019). Echipa care a realizat festivalul din Vama Veche a trecut la nivelul următor și a pus bazele unui nou festival, în care cursurile durează câte trei zile, iar la final este desemnat un câștigător al Marelui Trofeu „Photo Trends Festival”. De-a lungul celor zece ani au fost organizate zeci de cursuri foto și seminarii, expoziții și concerte, iar cei mai talentați fotografi au fost premiați cu echipamente foto-video și cu trofee special create pentru eveniment. Participarea la Photo Trends Festival by VSLO este gratuită, dar se face pe baza unei înscrieri prealabile pe site-ul festivalului, locurile fiind limitate. Detalii legate de programul evenimentului se găsesc pe vslo.ro