Miniştrii muncii și finanțelor vor merge la Bruxelles pentru discuții cu oficialii europeni despre pensiile speciale și măsurile fiscale

„Radiojurnal” – Realizator: Nicoleta Turcu – Mai mulți miniștri merg la Bruxelles până la sfârșitul lunii pentru discuții legate de măsurile fiscale și de reducerea cheltuielilor pe care guvernul intenționează să le pună în practică pentru echilibrarea bugetului. Dacă nu se încadrează în ținta de deficit, România riscă suspendarea fondurilor europene și o amendă de jumătate de procent din produsul intern brut. Vor fi discuții dificile, dar premierul Marcel Ciolacu a declarat astăzi că vizitele la Bruxelles sunt parte a dialogului normal cu Comisia Europeană. Guvernul României nici nu îngenunchează, nici nu se ploconește în fața nimănui, a spus prim-ministrul. Are detalii Amalia Bojescu.
Reporter: Ministrul muncii, Simona Bucura Oprescu și cel al finanțelor, Marcel Boloș, vor merge în perioada următoare la Bruxelles pentru discuții cu oficialii europeni despre pensiile speciale și măsurile fiscale. Cele două obiective sunt cuprinse în PNRR și trebuie îndeplinite pentru atragerea fondurilor europene, necesare investițiilor și sprijinirii populației, afirmă premierul Marcel Ciolacu. Șeful Guvernului spune că discuțiile cu oficialii europeni sunt normale și au rolul de a obține lucruri concrete pentru România.
Marcel Ciolacu: Premierul României și miniștrii din Guvernul României nici nu îngenunchează, nici nu se ploconesc și nici nu execută ordinele nimănui. Avem un dialog normal cu Comisia Europeană care vizează închiderea anumitor jaloane din PNRR. Automat vizează și atragerea mai multor miliarde de euro pentru sprijinirea populației. Este un demers normal, pe care cu sinceritate, vă spun, Guvernul României ar fi trebuit deja să-l fi făcut.
Reporter: Premierul Marcel Ciolacu a mai anunțat că și ministrul fondurilor europene, Adrian Câciu, va merge la Bruxelles deoarece până pe 31 august trebuie încheiată renegocierea PNRR și planul RepowerEU. Pentru acesta din urmă, executivul și-a propus să obțină peste 1,1 miliarde de euro, bani ce vor fi direcționați către populație pentru achiziția de panouri fotovoltaice./rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 august)