Marea Teroare Un episod uitat al Uniunii Sovietice

Context

Imediat după decesul lui Vladimir Lenin a început lupta pentru putere în interiorul Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. În cele din urmă, Stalin reușește să preia puterea, dar izbucnește un „război civil”, între Stalin și rivalii săi. ”Marea Teroare” (Большой террор) a însemnat o serie de procese politice îndreptate împotriva rivalilor săi, alături de execuții, pentru insubordonare și percheziții. Între 1936 și 1938, aproximativ 700,000 – 1.2 milioane de oameni și-au pierdut viața.

Marile procese

În cazul acestor procese, majoritatea dovezilor au fost fabricate de serviciile speciale, pentru a demonstra lipsa de umanitate a persoanei acuzate. Metodele utilizate vizau filajul și folosirea acțiunilor pe care aceste persoane le-au făcut pentru partid sau pentru sine, precum omoruri, crime sau jafuri. În cazul în care nu existau dovezi, persoanei îi erau aduse acuzații false, pe care era nevoită să le accepte în timpul unui interogatoriu extrem de dur. Procesele nu au urmărit desfășurătorul normal, ci au fost aranjate astfel încât până și „martorii” erau obligați să se revolte și să ceară acuzarea celui vinovat.  Mai mult decât atât, tribunalele populare au fost instalate, iar ele judecau procese cu mare rapiditate, pentru a condamna pe oricine părea suspect. În timpul unui astfel de proces se găsea un „simpatizant” al lui Stalin să se ridice și să acuze inculpatul de conspirație pentru distrugerea patriei.
Primul val de procese politice serioase a început în 1936, când Grigory Yevseyevich Zinovyev, Lev Kamenev, Ivan Smirnov au fost acuzați de trotskyzm, subminarea economiei naționale, uneltire pentru restabilirea capitalismului și colaborare cu Germania nazistă și Japonia pentru distrugerea patriei. Mai mult, aceștia au fost acuzați și de asasinarea lui Serghei Kirov, un opozant politic a lui Stalin, care își pierduse viața  în 1934. Pe 24 august  1936, cei 4 au fost găsiți vinovați și condamnați la moarte.
Al doilea val de procese a început în 1937, cu G.L. Pyatakov, G.Y. Sokolnikov, L.P. Serebryakov, Karl Radek și alte zece persoane care au fost acuzate de activități subversive, trotskyzm, subminarea economiei naționale și uneltire pentru restabilirea capitalismului. Pe 30 ianuarie 1937, toți au fost găsiți vinovați, însă Sokolnikov și Radek au primit doar 10 ani de închisoare, în timp ce restul au fost condamnați și executați.
Al treilea proces a început în martie 1938, iar acuzații au fost Zinovyev–Trotsky, Nikolay Bukharin și Aleksey Ivanovich Rykov, ultimul fiind lider marcant de dreapta, orientat împotriva lui Stalin, care a contestat acțiunile acestuia din 1920. Procesul a judecat 21 de de persoane, iar principalele acuzații au fost: activități subversive, trotskyzm, subminarea economiei naționale și uneltire pentru restabilirea capitalismului, alături de uciderea lui  V.R. Menzhinsky, fostul șef al poliției secrete și Sergei Kirov. N.N. Krestinsky, Bukharin și Yagoda au fost anchetați de Andrey Yanuaryevich Vyshinsky, care a și adresat întrebările în timpul procesului. Cei trei au reușit să-și apere cauza și au fost declarați  nevinovați, în timp ce restul persoanelor au fost găsite vinovate și condamnate la moarte, pe 13 martie 1938.

 Procesele militarilor

În timpul acestor procese împotriva oamenilor politici, între 1937 și 1938 au fost finalizate procesele împotriva unor lideri din armata sovietică. Procesele au dus la eliminarea unor lideri opozanți lui Stalin din armată, dar și la arestarea și execuția mai multor persoane considerate suspecte.Armata a fost reformată astfel încât să-i fie loială lui Stalin. Cu toate că aceste procese au lăsat doar oameni loiali, ele au distrus corpul profesional al armatei, întrucât toți militarii cu experiență și cunoștințe au fost executați. Astfel, armata sovietică abia a făcut față în 1941, când URSS a intrat în război.

Autor: Alexandru Balaci

Bibliografie

https://www.britannica.com/event/Great-Purge

https://jsis.washington.edu/wordpress/wp-content/uploads/2018/02/USSR_Stalin_Great_Purge.pdf

https://www.history.com/topics/european-history/great-purge

https://www.oxfordreference.com/display/10.1093/oi/authority.20110810105021212;jsessionid=97B12780D73E8E8ED3E000EE8BD516F6