de Răzvan Moceanu

■ 1 ianuarie – Unul dintre cele mai iubite și așteptate concerte de muzică clasică de pe mapamond – Concertul de Anul Nou, susținut de Orchestra Filarmonicii din Viena, la Sala de Aur a complexului Musikverein din capitala Austriei – a putut fi ascultat în direct la trei dintre posturile Radio România (Radio România Muzical, Radio România Actualități și Radio România Cultural) de la ora 12:05.
Pentru al 65-lea an consecutiv, Orchestra filarmonicii vieneze susține acest concert tradițional, care poate fi urmărit, la radio sau TV, în peste 100 țări de pe mapamond, eveniment care celebrează spiritul valsului și al Vienei secolului al XIX-lea. În 2023, se împlinesc 150 ani de la data primului concert susținut de Johann Strauss-fiul, compozitorul emblematic al valsului vienez, alături de Orchestra Filarmonicii din Viena.
La pupitrul filarmonicii vieneze s-a aflat dirijorul Franz Welser Möst, director general muzical al Operei de Stat din Viena între anii 2010-2014, actualmente, directorul muzical al uneia dintre cele mai importante orchestre americane, cea din Cleveland

■ 1 ianuarie – Radio România Internaţional, postul pentru străinătate al Radio România, a continuat tradiţionala anchetă de opinie printre ascultătorii săi şi utilizatorii de Internet şi reţele sociale pentru a decide care dintre personalităţile prezentului şi-au pus amprenta cel mai mult în 2022, în sens pozitiv, asupra lumii.
”Omul Anului 2022 la RRI” a fost desemnat, detaşat, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Au mai fost nominalizaţi poporul ucrainean în ansamblu, comandantul Armatei ucrainene, generalul Valeryi Zaluzhny, voluntarii care ajută persoanele afectate de războiul din Ucraina, jurnaliştii, mai ales cei de la posturile publice, care acoperă corect războiul din Ucraina, jurnalişti din toată lumea care se opun războiului în Ucraina, dar şi poporul iranian, respectiv femeile iraniene care se opun regimului teocratic. Printre liderii propuşi s-au aflat Papa Francisc, Regele Charles al III-lea al Marii Britanii, dar şi regretata Regină Elisabeta a II-a, preşedintele Chinei, Xi Jinping, preşedintele rus Vladimir Putin, fostul premier italian Mario Draghi, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Au mai fost propuşi “Omul Anului 2022”, între alţii, noul copil-minune al înotului mondial David Popovici, starul argentinian Lionel Messi, echipa Argentinei, care a câştigat Campionatul Mondial de fotbal, şi echipa de la NASA pentru lansarea Proiectului “Artemis”, care are ca scop revenirea pe lună a astronauţilor

■ 14 ianuarie – Patru membri ai echipei Radio România Muzical au primit premii la Gala Musicrit a Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor muzicali: Anca Ioana Andriescu – Premiu de excelenţă pentru întreaga activitate de 40 ani pusă în slujba Radioului public, Monica Isăcescu – Premiul pentru proiecte culturale, graţie proiectului „Case de muzicieni”, Radu Mihalache – „Tânărul jurnalist al anului”, pentru emisiunea „Doctorul de partituri” și Cristina Comandașu – Premiul pentru proiecte muzicale, ce recompensează seria de evenimente „Moștenitorii României muzicale”. Au prezentat Luminiţa Arvunescu, preşedinta Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali, realizator Radio România Muzical, şi Marius Constantinescu, jurnalist TVR Cultural

Sursa foto: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063899046990

■ 14/15/26 ianuarie – Câștigătoarea bursei “Moștenitorii României muzicale” – ediția 2022, a susținut o serie de recitaluri-eveniment la Brașov, București și Timișoara. Pianista Kira Frolu a propus un program inedit, având ca temă “Something borrowed”: lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart, Tudor Dumitrescu, Frédéric Chopin și Igor Stravinski, caracterizate de poezie și virtuozitate, cele mai multe, rar abordate pe scenele românești.
Primul recital a avut loc pe 14 ianuarie, la Banca de Cultură Apollonia din Brașov; al doilea, pe 15 ianuarie, ora 19:00, la Sala Radio din București și ultimul, la Sala Capitol a Filarmonicii “Banatul” din Timișoara, în 26 ianuarie

■ 15 ianuarie – Radioul public, singura corporație de radio din Romania care are în componența sa două posturi dedicate exclusiv culturii – Radio România Cultural și Radio România Muzical, celebrează, pe 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale și își exprimă respectul datorat culturii, în fiecare zi, pe toate posturile sale.
– De Ziua Culturii Naţionale, trupa de Teatru a Colegiului Național de Informatică Tudor Vianu a răspuns provocării București FM și a făcut spectacol de Ziua Culturii Naționale. Cu muzică, teatru și voie bună, au reușit să-i scoată pe bucureșteni din magazine să-i transforme din cumpărători în spectatori, făcându-i să aplaude minute în șir reprezentația lor plină de culoare
– Radio România Cultural are, din 15 ianuarie, o interfață nouă, cu un design actual și cu un grad de accesibilitate ridicat. Conținutul său va fi mai bogat în informații culturale, atent structurate, iar cele mai importante emisiuni vor fi disponibile spre reascultare într-un număr mult mai mare. În acest fel, Radio România Cultural va fi mai accesibil tuturor ascultătorilor (www.radioromaniacultural.ro), oriunde s-ar afla în lume și la orice oră vor dori să revină la emisiunile favorite sau să le asculte în premieră în online. De Ziua Culturii Naționale, artiști aflați la kilometrul zero au șansa de a debuta la Radio România Cultural. Tot cu acest prilej, postul de radio transmite în direct Gala Tinerilor Scriitori/Cartea de poezie a anului 2022.
– Radio România Muzical, iniţiator al proiectului Moștenitorii României muzicale, organizeaza turneul susținut de pianista Kira Frolu, câștigătoarea bursei Moștenitorii României muzicale – ediția 2022. Kira Frolu va susține o serie de recitaluri-eveniment ce vor avea loc la Brașov, București și Timișoara. Pianista Kira Frolu propune un program inedit, având ca temă Something Borrowed: lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart, Tudor Dumitrescu, Frédéric Chopin și Igor Stravinski, caracterizate de poezie și virtuozitate, cele mai multe rar abordate pe scenele românești
– Cultura a fost la rang de cinste pe toate posturile Societăţii Române de Radiodifuziune. Începand din 12 ianuarie 2023, în fiecare joi, la ora 15:30, studiourile teritoriale difuzează un Jurnal Cultural, cu informaţii regionale şi naţionale, iar emisiunea multiplex regională, difuzată de luni până vineri, între orele 10:00-11:00, va conţine ştiri, relatări, interviuri din zona culturală.
– Începând cu 15 ianuarie, chiar de Ziua Culturii Naţionale, Radio România a inclus, în fiecare jurnal de ştiri, naţional şi regional, un spaţiu destinat exclusiv ştirilor, informaţiilor şi evenimentelor culturale.
– Vineri, 13 ianuarie, de la ora 19:00, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, a avut loc, pe scena Sălii Radio, concertul Orchestrei Naționale Radio, sub bagheta lui Adrian Morar, dirijor al Operei Naționale Române Cluj-Napoca. Concertul a fost transmis live pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, dar și online, pe site-urile celor două posturi de radio.
– Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, Editura Casa Radio a organizat, în parteneriat cu Colegiul Naţional Pedagogic Regina Maria din Ploieşti și Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, dezbaterea cu public şi atelierul de creaţie Ziua Culturii Naţionale şi puterea modelatoare a marilor personalităţi. Evenimentul a avut loc la Centrul Cultural Antim Ivireanu din Ploieşti și au participat elevi de la Colegiul Naţional Pedagogic Regina Maria din Ploieşti şi cadre didactice din judeţul Prahova. Evenimentul a fost organizat în contextul în care municipiul Ploieşti va fi Capitala Tineretului din România în anul 2024

■ 17 ianuarie – Societatea Română de Radiodifuziune se poziţionează pe primul loc între celelalte grupuri media măsurate în cel mai recent studiu de audienţă radio, cu o cotă de piață de 23,4%.
Audienţa posturilor Radio România (Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Antena Satelor şi Reţeaua Studiourilor Regionale) însumează 3.163.600 de ascultători zilnic, ocupând aproape un sfert din timpul total de ascultare la nivel național, fapt care plasează Societatea Română de Radiodifuziune pe locul I în preferinţele ascultătorilor.
Radio România Actualităţi este lider de piaţă, înregistrând cea mai mare valoare a indicatorului market share (cota de piaţă) din România, pe toate mediile de rezidenţă – naţional (12.7%), rural (13%), urban (12,6%) şi în Bucureşti (12,6%), potrivit celui mai recent sondaj publicat de Asociaţia pentru Radio Audienţă (ARA) – valul trei 2022

■ 20 ianuarie – Orchestra Națională Radio a susţinut un nou concert extraordinar, cu participarea flautistului Matei Ioachimescu, sub bagheta dirijorului finlandez Kalle Kuusava

■ 20 ianuarie – Valeriu Radulian, realizator, şi Victoria Sepciu, redactor la Secţia Spaniolă Radio România Internaţional, au fost desemnaţi de către Clubul Radioamatorilor din Brazilia (DX Clube Sem Fronteiras), cei mai buni realizatori de programe (categoriile masculin şi feminin) ai posturilor internaţionale care emit în limba spaniolă pe unde scurte.
Valeriu Radulian a obţinut locul 1 şi la categoria “Cel mai bun program realizat pe teme diverse”, pentru programul “Vale la pena visitar Rumanía“ (“Merită să vizitați România“), iar Victoria Sepciu şi la categoria “Cel mai bun program program DX“ (program specializat pentru radioamatori), pentru “Rincón Diexista“ (“Club DX“).
Radio România Internațional a obţinut locul 2 la categoria “Cel mai bun post internaţional pe unde scurte în limba spaniolă în anul 2022”, iar Victoria Sepciu a obţinut locul 2 la categoria “Cel mai bun program de dialog cu ascultătorii” pentru “Club de Oyentes“ (“Poșta Ascultătorilor“)

■ 26 ianuarie – Sala Radio a fost scena evenimentului „TETRISMATIC – Enjoying the Game of an Unexpected Journey”, în care saxofonistul Cătălin Milea și invitații săi au susținut o „călătorie muzicală ca un joc”, într-o discuție cu inserturi muzicale, moderată de legendarul Florian Lungu, în jurul temei acestui album și a procesului din culisele realizării albumului „TETRISMATIC”

■ 27 ianuarie – Martori ai unor vremuri și atrocități greu de închipuit, trei supraviețuitori ai prigoanei evreiești din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial au spus poveștile lor de viață cutremurătoare, de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la Radio România Cultural.
Sunt întâmplări care nu trebuie să se mai repete, sunt mărturii transmise noilor generații pentru a nu mai lăsa să se întâmple, dar sunt și îndemnuri la speranță, la luptă pentru viață în orice condiții și, de asemenea, la luptă pentru democrație și libertate.
La Orașul vorbește (9:00-11:00) a putut fi ascultat Otto Fülop, ultimul supraviețuitor din București al lagărelor germane. A ajuns la Auschwitz-Birkenau când avea 13 ani și jumătate. Atunci a devenit doar un număr – 14.849. A fost dus în lagăr într-un vagon de vite. „La Birkenau era iadul”, spune el. A fost martor la exterminarea țiganilor, a participat la selecțiile lui Mengele, a fost martor la sinucideri și maltratări. Spune că l-a salvat credința că va supraviețui. „Cel mai sfânt lucru pentru care trebuie luptat, pentru care trebuie să îți dai și viața este libertatea”, crede Otto Fülop .

■ 31 ianuarie – Aflată la prima ediție, Gala Cercetării Românești desfășurată pe scena Ateneului Român, și-a desemnat câștigătorii. Printre aceștia s-au aflat și doi dintre jurnaliștii Radio România: Corina Negrea și Alex Buzică.
Corina Negrea, singurul jurnalist român care transmite de peste 20 de ani decernarea Premiilor Nobel, a fost distinsă cu un Premiu Special în cadrul premiilor media. Colega noastră este realizatoarea emisiunilor de știință de la Radio România Cultural: „Știința 360”, difuzată zilnic pe frecvențele postului și săptămânal în programul „Diaspora” și producătoarea „Cafenelei de știință”, un proiect special Radio România Cultural.
Alex Buzică, realizatorul emisiunii ”Internet Café” a primit Premiul Media pentru susținerea digitalizării și promovării cercetării românești

■ 1 februarie – De Ziua Internațională a cititului împreună, a avut loc continuarea programului educativ „Editura Casa Radio vine la școală!”. Editura Casa Radio – Radio România a răspuns invitației Asociației Naționale a Profesorilor de Limba Română (ANPRO) și a Școlii Gimnaziale „Little Genius” din București de a sărbători Ziua Internațională a cititului împreună prin audiții, ateliere de lectură și benzi desenate. Audiobookurile din Colecția Radio-Prichindel au devenit instrumente de joc și educație pentru copiii claselor a V-a și a VI-a de la Școala Gimnazială „Little Genius” din București

■ 1 februarie – Primul concert al lunii februarie la Sala Radio a propus publicului un trio de mari compozitori – Mozart, Bach și Mendelssohn, alături de un trio de apreciați muzicieni români: pianistul Horia Mihail, violonistul Gabriel Croitoru și flautistul Ion Bogdan Ștefănescu, cel care interpretează pe un „instrument bijuterie” – un flaut de aur de 18k, realizat de compania japoneză Muramatsu.
Prezentat de Orchestra de Cameră Radio, evenimentul a fost dirijat de Cristian Oroșanu, fondator al unei orchestre de succes – Kamerata Kronstadt, cu activitate concertistică la Brașov și la diverse festivaluri în țară

■ 3 februarie – Dirijorul american John Axelrod – dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice din Kyoto (Japonia) și dirijor șef al Orchestrei Simfonice București, s-a aflat la pupitrul Orchestrei Naționale Radio, într-un concert special Mozart/Ceaikovski. Acesta a răspuns invitației de a-l înlocui, în ultimul moment, pe dirijorul francez Frédéric Chaslin, care nu a putut veni la București din motive de sănătate. Evenimentul de la Sala Radio s-a deschis cu Mozart – Simfonia concertantă în Mi bemol major, pentru vioară, violă și orchestră. Lucrarea a fost interpretată, în ipostază solistică, de doi mari muzicieni români: Alexandru Tomescu (vioară) – solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România și Răzvan Popovici (violă) – inițiator și director executiv al Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo

■ 7 februarie – BBC a anunțat finaliștii la BBC Audio Drama Awards 2023. Producția Teatrului Național Radiofonic Anii ’60 de Ema Stere, regia artistică Mihnea Chelaru, e finalistă în top 3 la categoria Best European Drama. Câștigătorii au fost anunțați duminică, 19 martie 2023, în cadrul galei de premiere la BBC Broadcasting House (Londra)

■ 8 februarie – Ionuţ-Şerban Jugureanu, Director executiv al Fundaţiei Parada, a fost decorat cu Ordinul Naţional de Merit, în grad de Cavaler de către Republica Franceză, prin E.S. doamna Ambasador Laurence Auer. Decorarea este o recunoaștere nemijlocită a rolului pe care Fundaţia Parada îl are de 25 de ani în sprijinirea copiilor celor mai excluși şi invizibili, a celor fără de glas, în apărarea drepturilor copilului. Ionuţ-Şerban Jugureanu este colaborator extern, fost angajat la Secţia Franceză Radio România Internaţional, postul pentru străinătate al Radio România

■ 9 februarie – Trompetistul de talie internațională Alex Sipiagin – ale cărui albume au fost nominalizate sau au câștigat premii Grammy, a fost invitat special într-un concert extraordinar de jazz prezentat împreună cu Big Band-ul Radio România. Cel mai nou album al său – Mel’s Vision, a fost lansat în urmă cu doar câteva zile, pe 26 ianuarie. Intitulat Wind Dance (Dansul vântului), evenimentul dirijat de Simona Strungaru a fost însoțit și de un concept vizual inedit semnat de Iona Halunga: video mapping (proiecții) realizate pe orga Sălii Radio

■ 10 februarie – Apreciatul dirijor român Cristian Mandeal s-a aflat la pupitrul Orchestrei Naționale Radio pentru a dirija Simfonia nr. 7 în Mi major, semnată de compozitorul austriac Anton Bruckner. Lucrarea monumentală a fost dedicată celebrului monarh al Bavariei Ludwig al II-lea, cunoscut ca un mare susținător al artelor (și, în special, al muzicii lui Richard Wagner)

■ 10 februarie – EBU (European Broadcasting Union) a făcut publică o statistică referitoare la schimburile muzicale derulate în cadrul acestei organizații care reunește radiodifuziunile publice europene, cu membri asociați din America, Asia și Australia. Acest raport arată că Radio România Muzical este pe locul 1 în topul radiodifuziunilor care transmit evenimente în direct preluate în cadrul schimburilor muzicale EBU. Radio România Muzical a transmis pe parcursul anului 2022, în direct, din oferta EBU, 81 de evenimente – concerte simfonice și spectacole de operă. Pe locul secund în acest top se plasează radiodifuziunea publică italiană, RAI, cu 64 evenimente și apoi, radiodifuziunea poloneză, cu 40 evenimente

■ 13 februarie – La inițiativa UNESCO, începând din 2011, 13 februarie este Ziua Mondială a Radioului. Tema ediției din 2023 este “Radioul și pacea”.
Pentru a sublinia rolul radioului în depășirea momentelor dificile și construirea unor punți de comunicare, Radio România a decis să arate forța de coeziune pe care aceasta o are prin intermediul muzicii.
Parte a Societății Române de Radiodifuziune, București FM a ales pentru această declarație deschisă o piesă considerată un îndemn universal pentru pace și dragoste, “Heal the World”, piesa despre care Michael Jackson spunea că a fost ”cel mai mândru că a creat-o”.
Artiști români din noua generație, alături de cei consacrați, au acceptat provocarea București FM de a prelua mesajul acestei piese-manifest și de a-l face auzit. Vineri, 10 februarie, afli lista completă a artiștilor care susțin mesajul de pace transmis de toate posturile Radio România.
Corul de Copii Radio și Big Band-ul Radio România au adus un sound aparte celebrei piese. Linia melodică și versurile sunt neschimbate față de original, dar varianta noastră a fost reorchestrată de Simona Strungaru, dirijor al Big Band-ului Radio România.
Melodia a fost difuzată în data de 13 februarie 2023 pe toate posturile Radio România
“Heal the World” în varianta #AllStarsSong este propunerea Radio România pentru Ziua Mondială a Radioului 2023 și a fost inclusă în calendarul de evenimente UNESCO și comunicată către EBU.

■ 15 februarie – Dirijorul german Ralf Sochaczewsky – care a fost dirijor-asistent al lui Vladimir Jurowski la pupitrul celebrei orchestre London Philharmonic, a dirijat operă la Teatrul Balşoi din Moscova și este dirijor principal al Corului Cantus Domus din Berlin – a fost invitatul special al concertului prezentat de Orchestra de Cameră Radio

■ 17 februarie – Cu ocazia deschiderii oficiale a anului Capitalei Culturale Europene Timișoara 2023, Teatrul German de Stat Timișoara, Teatrul Național Radiofonic și Radio România Cultural au propus o premieră absolută de teatru în concert, un spectacol sonor cu public, cu transmisie în direct pe Radio România Cultural, care a revizitat forma primelor spectacole de teatru radiofonic cu public, într-o versiune contemporană. Evenimentul a avut loc în sala Teatrului German din Timișoara

■ 17 februarie – Voci impresionante, costume flamboaiante, decoruri grandioase, o muzică plină de emoție și o poveste fascinantă bazată pe dragoste/crime/trădări, toate acestea au compus universul unei reprezentații de operă, cea mai complexă formă de spectacol, care îmbină toate cele 7 arte. La Sala Radio au răsunat câteva dintre cele mai frumoase fragmente din teatrul liric, selecțiuni și coruri celebre semnate de titanii genului – Verdi, Rossini, Donizetti, Bellini, Mascagni, din opere precum Nabucco, Il Trovatore (Trubadurul), Aida, Cavalleria Rusticana, Norma, Don Pasquale. Evenimentul a fost prezentat de două dintre ansamblurile Radio România: Orchestra Națională Radio și Corul Academic Radio, pregătit de dirijorul Ciprian Țuțu.
Întregul eveniment s-a derulat sub bagheta dirijorului italian David Crescenzi, director artistic al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca

■ 19 februarie – Îndrăgostiții de toate vârstele au fost invitați la Sala Radio la tradiționalul concert folcloric de Dragobete, oferit în fiecare an în luna februarie de Orchestra de Muzică Populară Radio. Sub bagheta dirijorului Adrian Grigoraş, concertul prezentat de Orchestra de Muzică Populară Radio sub titlul Dragobetele sărută fetele a fost susţinut de tineri artişti şi cupluri deja cunoscute ale scenei folclorice românești: Cornelia şi Lupu Rednic, Ion Drăgan, Nicoleta Rădinciuc Vlad, Ruxandra Pitulice, Gheorghe Rizea, Valentin Sanfira, Codruţa Filip, Ilie Caraş, Alexandra Dan, Daniel Turică, Claudia Colniceanu, Georgiana Aurică, Cosmin Bîrlan, Roxana Goia, Dorinel Gavriluţ Pîrvoni, Ana Maria Marti, Bogdan Octavian Hurban. Invitat special al serii de la Sala Radio a fost și ansamblul folcloric Cununa Carpaţilor

■ 23 februarie – La Sala Radio a avut loc la un concert-eveniment ce a purtat publicul în America începutului de sec. XX, prin cunoscute hit-uri ce compun un repertoriu popularizat, de-a lungul deceniilor, de mari artiști precum Frank Sinatra, Dean Martin, Ella Fitzgerald, Nat King Cole, Billie Holiday, Tony Bennett, Michael Bublé ș.a. Intitulat I’ve Got You Under My Skin, concertul prezentat de Big Band-ul Radio i-a avut ca invitați speciali pe artiștii de la New Vegas Show (Petru Călinescu și Maximilian Muntean), un duo vocal de jazz/swing care și-a câștigat, cu pasiune și o dragoste autentică pentru acest repertoriu, de-a lungul a 8 ani de activitate, un loc bine-meritat în peisajul muzicii de calitate din România. Evenimentul s-a derulat sub bagheta dirijoarei Simona Strungaru

■ 23 februarie – Primul an de război în Europa, cu impact la nivel mondial, se încheie fără un orizont de pace. Jurnalistul IIie Pintea, trimis special al Radio România ActuaIități în Ucraina, a împărtășit publicului clipe de emoție, suferință și speranță surprinse în expoziția sa de fotografie, Ucraina – Chipuri ale războiului, care a fost vernisată la Sala Radio din București. După aproape două decenii de experiență în calitate de corespondent de război în zone fierbinți, mai ales în Afganistan, IIie Pintea descoperă cu aparatul de fotografiat, în privirea și gesturile simple ale Iocalnicilor, temeiuri pentru prețuirea fiecărei clipe de viață

■ 24 februarie – În seara sărbătorii de Dragobete, pe scena Sălii Radio au fost prezentate selecțiuni din baletul Romeo și Julieta, capodopera compozitorului Serghei Prokofiev concepută în jurul dramei lui Shakespeare. Atmosfera creată de muzica lui Prokofiev și de piesa lui Shakespeare – un simbol universal al iubirii, a fost completată de proiecții video inspirat realizate pe orga Sălii Radio de artistul vizual Ioana Halunga. Orchestra Națională Radio a evoluat sub bagheta dirijorului francez Julien Salemkour, fost asistent al dirijorului Daniel Barenboim la Opera de Stat din Berlin

■ 24 februarie – București FM și Agenția de Presă RADOR au lansat, la un an de la declanșarea războiului din Ucraina, cartea în format electronic și site-ul stirilerazboiului.ro. Informațiile complexe și profesioniste care pot fi descoperite în acest site se referă la primele 30 de zile de conflict, reflectate în știrile transmise de Agenția de Presă RADOR, în perioada 21 februarie – 22 martie 2022

■ 25 februarie – Radio România Cultural a fost parte dintr-un proiect internațional ce s-a derulat prin European Broadcasting Union (EBU). Cu ocazia Zilei Mondiale a Radioului și la un an de la începutul războiului din Ucraina, Radiodifuziunea Cehă a înregistrat în limba engleză una dintre poveștile de război ale scriitoarei cehe Kateřina Tučková. Radioul Ceh a oferit drepturile de difuzare și adaptare ale nuvelei “Epitaph” în diferite limbi pentru toate posturile de radio membre sau asociate EBU care au dorit să o preia. Radio România Cultural a adapta textul în limba română și l-a difuzat la emisiunea “Cu minte de weekend”.
• În aceeași zi, de la ora 19:00, Radio România Cultural a organizat la Sala Radio recitalul excepțional “Viața într-o valiză”, cu violonistul Alexandru Tomescu, violoncelistul Răzvan Suma, pianista Sînziana Mircea și Mariia Velia, tânără flautistă din Ucraina. O expoziție de pictură și artă contemporană și momente artistice, realizate de Fundația Arte și Artiști în Dialog, au avut loc în foaierul Sălii Radio înaintea recitalului

■ 25 februarie – Radio România Cultural a lansat a doua ediție a mesajului Rugă pentru pace, în cadrul campaniei Viața într-o valiză, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina, un război care a destabilizat o lume întreagă. Mesajul a fost citit tot de poeta Ana Blandiana, un simbol al libertății românești, scriitoarea care a transmis, în urmă cu un an, primul îndemn de pace printr-un scurt fragment din prefața cărții Ultimii martori de Svetlana Aleksievici, scriitoare născută în Ucraina și câștigătoare a premiului Nobel pentru Literatură. La un an de la declanșarea războiului, zeci de instituții de cultură din România au difuzat, simultan cu posturile Radio România, un fragment citit de Ana Blandiana din romanul Internat, semnat de autorul ucrainean Serhii Jadan

■ 1 martie – Dirijorul Christopher Warren-Green, invitat la Sala Radio, s-a aflat la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio în primul concert al primăverii. El a dirijat evenimentul ce s-a deschis cu o scurtă lucrare a compozitorului englez George Butterworth: The Banks of Green Willow, creație inspirată de cântece populare din folclorul britanic

■ 1 – 31 martie – Hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee, sedii de firme: sunt spațiile neconvenționale unde marea muzică a tuturor timpurilor s-a auzit în fiecare zi a lunii martie, în cadrul proiectului „Ascultă 5 minute de muzică clasică”, inițiat de Radio România Muzical și desfășurat fără întrerupere începând cu anul 2010

■ 1 – 5 martie – Caravana Gaudeamus Radio România a debutat în 2023 cu cea de a douăzeci și una ediție craioveană a acestui proiect, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”. Și în acest an, conform unei tradiții de peste două decenii, ediția Craiova a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România a marcat deopotrivă deschiderea sezonului național al târgurilor de carte și începutul unui nou anotimp.
Evenimentul a fost organizat de Radio România, prin echipa Gaudeamus și Radio România Oltenia Craiova. În premieră în istoria de aproape trei decenii și 133 de ediții ale Târgului de Carte Gaudeamus Radio România, în postura de președinte de onoare s-a aflat un foarte tânăr scriitor, departe încă de vârsta majoratului: Jonathan Agostino Ottobrino, elev de nota 10 al Liceului Teoretic „Henri Coandă” din Craiova

■ 3 martie – Pe scena Sălii Radio a avut loc un concert extraordinar, conceput în jurul a două „hit-uri” ale muzicii clasice: celebra Simfonie fantastică (Hector Berlioz) și Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră, semnat de Serghei Rachmaninov.
Întreaga lume a aniversat în acest an 150 de ani de la nașterea compozitorului, 2023 fiind denumit „Anul Internațional Rachmaninov”. Evenimentul prezentat de Orchestra Națională Radio a adus la București doi invitați speciali: dirijorul german Stefan Geiger și pianistul rus Alexei Volodin

■ 4 martie – Un concert cameral la Sala Radio, propus de SoNoRo și Radio România Muzical, a reunit nume importante românești care activează pe mari scene internaționale: violonista Mihaela Martin, violoncelistul Valentin Răduțiu, violistul Răzvan Popovici și pianista Mara Dobrescu.
Un concert de mărțișor cu bijuterii ale muzicii culte, într-o ambianță sărbătorească și relaxată, așa cum sunt evenimentele SoNoRo și Radio România Muzical: în program – miniaturi foarte cunoscute ale unor compozitori romantici, dar și Cvartetul cu pian nr. 2 de Antonin Dvorak

■ 8 martie – Ziua Femeii a fost marcată la Sala Radio printr-un concert prezentat de Big Band-ul Radio și invitatul său special: Connect-R. Evenimentul s-a derulat cu participarea Orchestrei De Cameră Radio și sub bagheta dirijoarei Simona Strungaru. Concertul s-a intitulat Noi ne potrivim, după piesa compusă de Connect-R, care a și deschis evenimentul de la Sala Radio

■ 8/9 martie – Teatrul Național Radiofonic a prezentat în premieră Dochia, fiica împăratului, miercuri, 8 martie, și Muntele de sticlă, joi, 9 martie, de la ora 20:50, la Radio România Actualități, primele două povești din programul multianual „Povești din țările central și est europene” produse în colaborare cu Institutul Polonez București

■ 10 martie – Tânăra violonistă Ioana Cristina Goicea a fost invitată pe scena Sălii Radio, unde a interpretat Concertul nr. 3 pentru vioară și orchestră de Camille Saint-Saëns, alături de Orchestra Națională Radio

■ 14 martie – Uniunea Teatrală din România a anunțat premiile Senatului și nominalizările pentru Premiile Galei UNITER 2023.
Pentru această ediție a Galei, juriul de nominalizări a fost format din Doru Mareș (critic de teatru), Maria Miu (scenograf), Victor Scoradeț (critic de teatru), Iris Spiridon (regizor) și Carmen Stanciu (teatrolog).
Spectacolele care au intrat în atenţia juriului sunt cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022, iar Teatrul Naţional Radiofonic – Radio România se bucură cu o dublă nominalizare pentru Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic, la cea a XXXI-a ediție a Galei Premiilor UNITER:
– Carnavalul, scenariul radiofonic de Alexa Visarion, după opera lui I.L. Caragiale, un spectacol de Alexa Visarion
– Spărgătorul de nuci şi regele şoarecilor de Ernst Theodor Amadeus Hoffmann, dramatizarea radiofonică şi regia artistică Diana Mihailopol

■ 16 martie – Corul Academic Radio a prezentat, la Sala Radio, un concert-spectacol extraordinar, conceput în jurul celor mai cunoscute și populare fragmente de muzică de film. Sugestiv intitulat Melocinemateca, evenimentul a purtat publicul în istoria cinematografiei prin melodii din pelicule celebre, de la Vă place Brahms? la Frumoasa și bestia, de la Albă ca Zăpada, la Cartea Junglei sau Doamna și vagabondul, de la Umbrelele din Cherbourg, la Cocoșatul de la Notre Dame etc

■ 17 martie – Jessica Cottis, o prezență specială pe scena muzicală internațională, unul dintre cei mai remarcabili dirijori britanico-australieni, dirijor-șef și director artistic al Orchestrei Simfonice din Canberra, a fost invitată pe scena Sălii Radio, la pupitrul Orchestrei Naționale Radio

■ 19 martie – S-au decernat la BBC Broadcasting House (Londra) trofeele BBC Audio Drama Awards 2023. Producția Teatrului Național Radiofonic „Anii ’60/The Sixties” de Ema Stere, regia artistică Mihnea Chelaru, a fost câștigătoarea trofeului la categoria Best European Drama

■ 22 martie – Un moment mult-așteptat: debutul emisiei pe o nouă frecvență pentru Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat muzicii culte, într-un oraș cultural de primă importanță al României – Radio România Muzical poate fi ascultat la Iași pe frecvența 95.4 FM.
Pentru a sărbători alături de ieșeni, Radio România Muzical a pregătit, împreună cu principalele instituții muzicale ieșene, un festival care a reunit nume de rezonanță ale artei interpretative contemporane, artiști originari din Iași, dar și artiști care reprezintă Radio România. Toate evenimentele au putut fi ascultate în direct la Radio România Muzical.
– Miercuri, 22 martie, ora 19:00, pianista Raluca Știrbăț a deschis oficial emisia Radio România Muzical la Iași cu recitalul “De la Viena la Iași” ce a avut loc la Casa Balș.
– Joi, 23 martie, ora 19:00, violonistul Alexandru Tomescu, solistul-concertist al Orchestrelor Radio România, a susținut în compania pianistei Iulia Toma recitalul intitulat “Salut d’amour”.
– Vineri, 24 martie, de la ora 19:00, Radio România Muzical a transmis în direct concertul Orchestrei Filarmonicii “Moldova” din Iași, având-o solistă pe pianista Alexandra Dariescu. Dirijor: Tiberiu Soare
– Sâmbătă, 25 martie, în direct de la Teatrul Național “Vasile Alecsandri” din Iași a fost ascultat, de la ora 18:30, spectacolul de premieră, propus de Opera Națională Iași, pentru opera Trubadurul de Giuseppe Verdi

■ 23 martie – Un nou invitat special a sosit la București alături de Big Band-ul Radio, pentru o seară frumoasă de jazz intitulată „Awakening” („Trezirea”): saxofonistul german Tobias Hoffman. Seara de la Sala Radio, dirijată de Simona Strungaru, s-a concentrat în jurul pieselor de pe albumul „Conspiracy”, lansat de Tobias Hoffman în septembrie 2022

■ 25 martie – 2 aprilie – Editura Casa Radio-Radio România a fost invitată să participe la prima ediţie a Festivalului Cărţilor pentru Copii, Săptămâna Cărţilor Deschise la Opera Comică pentru Copii.
• Duminică, 2 aprilie, de la ora 12, Editura Casa Radio a fost prezentă în festival cu Atelierul de lectură audio pentru copiii cu deficienţe de vedere, Radio-Prichindel, prietenul vostru, care s-a desfăşurat în Salonul Mozart şi a fost recomandat copiilor de 10 ani+

■ 26 – 28 martie – 1300 de participanți din 50 de țări au fost prezenți la RadioDays Europe, cea mai mare întâlnire a oamenilor de radio din Europa. Evenimentul s-a desfășurat la Praga.
Flavia Voinea, manager București FM, a prezentat în cadrul panelului “Local radio, national impact” din cea de-a doua zi a reuniunii, conceptul de emisiune radio “De 10XRomania”, un program comun al Studiourilor Regionale Radio România, transmis în sistem simulcast și devenit un program național de succes.
Participarea Flaviei Voinea, reprezentând Radio România, marchează o premieră pentru țara noastră, fiind primul jurnalist român care devine speaker la această prestigioasă reuniune globală a profesioniștilor din industria radio

■ 29 martie – Teatrul Naţional Radiofonic a organizat, la Muzeul Naţional al Literaturii Române, audiţia cu public a spectacolului radiofonic în premieră: Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său, Theodosie, scenariul și regia artistică: Mihai Lungeanu. Interpretează Marcel Iureş şi Dan Aştilean. Regia de montaj: Bogdan Golovei. Regia de studio: Janina Dicu. Muzica originală şi regia muzicală: Cristian Matei. Regia tehnică: Mihnea Chelaru. Redactor şi coordonator de proiect: Irina Soare

■ 29 martie – Baritonul italian Riccardo Novaro, care a interpretat rolul principal din Le Nozze di Figaro (Nunta lui Figaro) la Théâtre des Champs-Elysées – Paris și la Teatro Regio – Torino și a dat viață Contelui Almaviva din aceeași operă la Opéra National de Bordeaux, a fost aplaudat în rolurile Leporello (Don Giovanni) la Opéra de Lausanne, Papageno (Die Zauberflöte – Flautul fermecat) la Teatro Massimo – Palermo ș.a. a fost invitat special la Sala Radio. A fost ascultat alături de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului de origine libaneză Toufic Maatouk

■ 31 martie – Tânăra pianistă Eva Garet a uimit deja publicul din România, dar și pe cel din străinătate, câștigând numeroase competiții derulate în Spania, Cehia, Rusia, România ș.a. A debutat la 11 ani alături de Orchestra de Cameră Radio, într-un concert transmis live de Radio România Muzical, dar studiază pianul de la 5 ani și este elevă a Colegiului Național de Muzică George Enescu din București, la clasa prof. Mihaela Zamfirescu.
Ea a fost aplaudată la Sala Radio, alături de Orchestra Națională Radio, interpretând Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră, celebra lucrare semnată de Ceaikovski

■ 31 martie – Adunarea Generală BRAT a ales noua conducere a organizației pentru perioada 2023-2025: Președinte – reales Dragoș Stanca și Consiliul Director format din 17 membri (16+ președinte). Între cei 16 a fost realeasă și colega noastră, jurnalista Maria Țoghină, membru în CA al SRR și membru în CD al BRAT din 2011. BRAT este o organizație neguvernamentală non-profit care a contribuit încă de la început la dezvoltarea industriei de media și publicitate și s-a consolidat într-o asociație reprezentativă reunind în prezent peste 165 de membri, edituri de presă scrisă și online, agenții, regii și clienți de publicitate, difuzori de presă

■ 2 aprilie – Publicul a fost invitat la Ateneul Român, unde a avut loc un recital cameral susținut de doi reputați artiști români, apreciați în întreaga lume: violonistul Sherban Lupu și pianistul Viniciu Moroianu.
La finalul recitalului – cuprinzând lucrări dedicate viorii și pianului de George Enescu, Eugène Ysaÿe, Claude Debussy și César Franck, Editura Casa Radio a organizat o sesiune de autografe acordate de cei doi interpreți pe compact-discurile Sherban Lupu – Impressions. Debussy, Ysaÿe, Paganini, Enescu, respectiv Dinu Lipatti – Compozitor. Înregistrări din Arhiva Radio România, ambele apărute în colecţia Maestro a editurii. Sesiunea de autografe a avut loc chiar pe scena Ateneului, cele două albume fiind disponibile la standul Editurii Casa Radio din foaierul Ateneului Român

■ 3 aprilie – Gala Premiilor Radio România Cultural, ediţia a XXII-a, şi-a desemnat căştigătorii‚ la Teatrul Odeon. Actorul Șerban Pavlu, coregraful Emil Rengle și Big Band-ul Radio, condus de Simona Strungaru, au asigurat prezentarea și momentele artistice ale Galei Premiilor Radio România Cultural. Pentru prima dată în istoria Galei Premiilor Radio România Cultural, diplomele pe care laureații le-au primit au fost adevărate opere de artă, realizate special de artistul plastic Dan Perjovschi.
Prezentat de actorul Șerban Pavlu, evenimentul s-a bucurat de prezenţa multor personalităţi ale lumii culturale şi artistice, a Preşedintelui Director General al Radio România, Răzvan Ioan Dincă, a jurnaliştilor și criticilor, dar şi a unui numeros public ce a umplut sala Teatrului Odeon. S-au bucurat de aplauze îndelungi toţi nominalizaţii şi premianţii galei și au fost, de asemenea, deosebit de apreciate momentele artistice realizate de coregraful Emil Rengle și de Big Band-ul Radio, condus de Simona Strungaru. Diplomele Galei au fost realizate special și personalizate de Dan Perjovschi.
• Câştigătorii premiilor speciale au fost:
Laureata Premiului de Excelență a fost actrița Dorina Lazăr.
Premiul special “RRC Responsabil” a fost primit de Mihaela Chiper, fondatoarea Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale.
Premiul special “Jazz Made in Romania” i-a fost acordat muzicianului și promotorului muzical Florian Lungu.
Premiul “Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023”, i-a revenit lui Ovidiu Șandor, inițiatorul bienalei Art Encounters.
• Premiile pe secțiuni sunt următoarele:
La categoria Proză: Mircea Cărtărescu, pentru romanul „Theodoros”.
La categoria Poezie: Moni STĂNILĂ, pentru cartea „Ofsaid”, Editura Nemira, 2022.
La categoria Teatru: Echipa Reactor de Creație și Experiment din Cluj-Napoca, pentru spectacolul „Visul” de Alexa Băcanu, în regia lui Dragoș Alexandru Mușoiu, din cadrul proiectului „Zonă de siguranță”.
La categoria Film: „R.M.N.’’, scenariul și regia Cristian Mungiu.
La categoria Arte vizuale: Ștefan Câlția pentru expoziția „Obiectele restaurării” la Muzeul de Artă din cadrul Palatului Culturii din Iași (curatori, Alexandra Manole și Matei Câlția);
La categoria Știință: Mirela Stoeac-Vlăduți, pentru „MV sci-art”, primul centru dedicat artei contemporane și științei.
La categoria Muzică: Diana Rotaru – directorul artistic al „Festivalului Internațional Meridian”.
La categoria Educație: UiPath Foundation, pentru lansarea în România a aplicației de citit „Nabu”.
Din juriul galei au făcut parte: Bogdan Ghiu – publicist, Luminiţa Corneanu – critic literar, Răducu Croitoru – manager Radio România Cultural, Adina Georgiana Dragomir – redactor şef Radio România Cultural, Cristian Marica-Rădoi – redactor şef Radio România Cultural

Foto: Alexandru Dolea

■ 5 – 9 aprilie – Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, organizat pentru a douăzeci și doua oară în inima Transilvaniei, la Cluj – Napoca, a avut loc în Piața Unirii. Evenimentul este organizat de Radio România, prin echipa Gaudeamus și Radio România Cluj, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. Președintele de onoare al ediției a fost Alex Moldovan, îndrăgit autor de cărți pentru copii și traducător clujean; prezență activă la numeroase evenimente culturale desfășurate în întreaga țară, Alex Moldovan s-a aflat în premieră în această ipostază, la Târgul de Carte Gaudeamus

■ 5 aprilie – Trei tineri muzicieni români, multipremiați internațional – violonista Maria Marica (premiului I la Concursul Internațional George Enescu – 2022), violoncelistul Cornelius Zirbo (perfecționat la Paris, clasa de excelență de violoncel Gautier Capuçon, desfășurată la Fundația Louis Vuitton) și pianistul Cadmiel Boțac (bursier al Fundației Europene Yamaha, în 2020), au evoluat împreună pe scena Sălii Radio, într-un concert integral Beethoven. Ei au interpretat Triplu concert în Do major pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră alături de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta altui mare muzician român apreciat internațional: dirijorul Vlad Vizireanu, care a obținut premiul al II-lea la concursul de dirijat Cadaqués din 2013. Evenimentul de la Sala Radio este o urmare concursului New Hope Grand Prix, desfășurat la Cluj-Napoca, în 2022, și unde au fost laureați toți cei trei soliști care au fost aplaudaţi la Sala Radio

■ 6 aprilie – Cunoscuta solistă vocală Irina Sârbu a aniversat 20 de ani de activitate artistică printr-un concert special prezentat alături de Big Band-ul Radio, dirijat de Simona Strungaru. Au fost prezentate piese ca Fascinating Rhythm, Our Love Is Here To Stay, I Got Rhythm, A Foggy Day, Travelin’ Ligh ș.a.

■ 7 aprilie – Celebrul Bolero, dar și o altă lucrare semnată de Ravel – La Valse, au fost prezentate la Sala Radio, în interpretarea Orchestrei Naționale Radio și sub bagheta dirijorului britanic Rumon Gamba. Seara de la Sala Radio a debutat cu un alt „hit” al muzicii clasice: Concertul în la minor pentru pian și orchestră, semnat de compozitorul norvegian Edvard Grieg, în interpretarea solistică a pianistului Horia Mihail, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România

■ 13 aprilie – În Joia Mare, Orchestra Națională Radio și Corul Academic Radio (pregătit de dirijorul Ciprian Țuțu) au prezentat la Sala Radio un concert emoționant, în acord cu atmosfera sărbătorilor pascale: Recviemul de Verdi – compus de marele compozitor italian în memoria poetului și romancierului Alessandro Manzoni. Premiera a avut loc în Biserica San Marco – Milano, în 1874, cu Verdi însuși la pupitrul dirijoral

■ 13 aprilie – Teatrul Naţional Radiofonic a prezentat, în premieră, la Radio România Actualităţi, spectacolul Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său, Theodosie – scenariul si regia artistică: Mihai Lungeanu. Interpretează Marcel Iureş şi Dan Aştilean. Regia de montaj: Bogdan Golovei. Regia de studio: Janina Dicu. Muzica originală şi regia muzicală: Cristian Matei. Regia tehnică: Mihnea Chelaru. Redactor şi coordonator de proiect: Irina Soare

■ 14/17/18 aprilie – În perioada Pascală, Radio România Cultural dedică Memoriei trei ediții speciale ale emisiunii GPS Cultural, amintind de cei care au fost oponenți ai regimului comunist, de cei care au devenit martiri ai represiunii, dar și de cei care fac eforturi ca amintirea lor să fie transmisă generațiilor viitoare.
O discuție amplă, în care este evocată figura Monicăi Lovinescu și a lui Virgil Ierunca, un exercițiu de admirație și aducere aminte, a fost ascultată în ediția specială a emisiunii GPS Cultural de vineri, 14 aprilie, de la ora 17:00.
Seria emisiunilor dedicate Memoriei, realizate de Anca Mateescu și Diana Joicaliuc, a continuaz, luni (17 aprilie) și marți (18 aprilie), cu două ediții sub genericul Sighet 30. Pentru memorie. Se împlinesc 30 de ani de la înființarea, sub egida Consiliului Europei, a Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, în fosta închisoare stalinistă de la Sighet, iar una din principalele misiuni ale Memorialului de la Sighet este să fie un reper pentru tinerele generații, deoarece: „cunoașterea trecutului este pașaportul pentru un viitor mai bun”, spune Dennis Deletant, profesor la Universitatea din Londra, fost rector al Școlii de vară de la Sighet

■ 20 aprilie – Teatrul Național Radiofonic a prezentat, în premieră, în seria „Dramaturgi români contemporani”, la Radio România Cultural, spectacolul radiofonic Vara în care mama a avut ochii verzi, după romanul omonim de Tatiana Țîbuleac. Dramatizarea și adaptarea radiofonică: Magda Duțu. Regia artistică: Diana Mihailopol. În distribuție: Rodica Mandache, Marius Manole, Marcela Motoc, Daniel Tudorică, Annemary Ziegler, Cristina Constantinescu, Violeta Berbiuc, Ion Marinescu, Daniel Tudor. Regia de montaj: Robert Vasiliță. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și coordonator de proiect: Magda Duțu

■ 20 – 21 aprilie – Editura Casa Radio a organizat două evenimente găzduite la Ateneul Român, cu ocazia concertelor susținute de apreciata pianistă Adela Liculescu împreună cu Orchestra simfonică și Corul Filarmonicii „George Enescu”, sub conducerea dirijorului Sascha Goetzel.
La finalul celor două concerte – cuprinzând Simfonia nr. 1 „Clasica” de Serghei Prokofiev, Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Felix Mendelssohn și pagini corale din opere celebre – spectatorii s-au reîntâlnit cu solista serii, în cadrul unor sesiuni de autografe acordate de Adela Liculescu, în foaierul Ateneului, pe albumul apărut la Casa Radio sub titlul „Moștenitorii României Muzicale”

■ 27 – 28 aprilie – Dan Șanta, Director Relații Internaționale Radio România, a fost reales membru în Comitetul Radio al Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU), în cadrul EBU Radio Assembly, care s-a desfășurat la Atena.
„Este o onoare pentru mine să fiu reales membru în Comitetul Radio al EBU. Cred că, pentru Radio România, aceasta este o oportunitate de a continua să fie reprezentată și să participe activ în comunitatea radio a EBU. Posturile publice de radio au nevoie de o viziune și strategii comune pentru a naviga în peisajul media complicat al zilelor noastre. Este exact ceea ce oferă EBU, prin Comitetul Radio”, a declarat Dan Șanta.
Comitetul Radio al EBU este un organism decizional care are ca scop reprezentarea comunității radio a organizației, iar componența sa se schimbă prin vot la fiecare doi ani

■ 27 aprilie – Radio Cluj a lansat un podcast dedicat exclusiv problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilități.
“Incluziv” este un nou podcast marca Radio Cluj care, prin vocea redactorului Andrea Nagy, se ocupă exclusiv de situația persoanelor cu dizabilități. Ce nevoi au ele, ce așteaptă de la autorități, cum să le înțelegem sau cum au reușit să aibă succes în viață, acestea sunt câteva dintre temele abordate de redactorul Radio Cluj.
Evenimentul de lansare aa avut loc în cadrul unui spectacol cu canzonette, arii și duete celebre de operă, operetă, soap opera și musical la care au participat și artiștii nevăzători Boti Frigur – tenor și Alexandru Cozaciuc – fluier și caval. Concertul a avut loc pe scena Sălii de Spectacole Radio Cluj pe care au urcat artiștii interpreți: Diana Liliana Mattei Ciucă, Petre Burcă, Bianca Mihaela Fărcaș,Maria Luisa Maino, Beatrice Irimia, Larisa Pantea și corul de copii Junior Vip condus de Anca Mona Mariaș

■ 5 mai – În pragul verii și al mult așteptatei vacanțe, Orchestra Națională Radio a propus o călătorie muzicală inedită, de la ritmurile hispanice din Simfonia spaniolă de Lalo, la sonoritatea orientală, exotică, din Suita simfonică Șeherazada de Rimski-Korsakov, o seară în care imaginația publicului de la Sala Radio a zburat dinspre Peninsula Iberică spre celebrele povești din „O mie și una de nopți”. Dirijorul concertului a sosit la Sala Radio din îndepărtatul Liban. Concertul s-a derulat sub bagheta lui Lubnan Baalbaki, care și-a urmat o parte dintre studiile muzicale în România și care are o inedită poveste de viață construită între Liban și țara noastră.
Pe scena Sălii Radio a fost aplaudat, în ipostază solistică, violonistul Gabriel Croitoru, care a interpretat Simfonia spaniolă în re minor pentru vioară și orchestră, creată în 1974 de compozitorul francez Édouard Lalo, pentru celebrul violonist al timpului Pablo Sarasate

■ 6 mai – 80 de performeri talentați au făcut spectacol și s-au luptat pentru supremație la București Mall Vitan în concursul Battle of the Month powered by București FM. Bucureștenii au asistat la un super show, organizat de București FM, Challenge Arts și Dance Planet în primul Mall din Capitală. Ritmul, mișcarea, improvizația și talentul dansatorilor mari și mici au făcut deliciul spectatorilor

■ 10 – 14 mai – Ediția orădeană a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România a avut loc în Piața Unirii, aceasta fiind a noua ediție a evenimentului orădean. Evenimentul a fost organizat de Radio România, prin echipa Gaudeamus și Radio România Cluj, și Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (Visit Oradea), partener tradițional al acestei etape a Caravanei Gaudeamus, cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea.
La deschiderea oficială a ediției, au participat Antonia Nica, viceprimar al Municipiului Oradea, istoricul Constantin Liviu Demeter, președintele de onoare al ediției, personalitate activă în viața culturală a urbei, cunoscut orădenilor și prin pasiunea cu care promovează comorile istorice ale orașului și Bogdan Roșca Zasmencu, managerul postului Radio România Cluj.

■ 19 mai – Apreciatul violonist Alexandru Tomescu a interpretat, la Sala Radio, Concertul în Re major pentru vioară și orchestră, semnat de Brahms. Evenimentul prezentat de Orchestra Națională Radio a propus publicului și celebra partitură Așa grăit-a Zarathustra, de Richard Strauss, ale cărei note le auzim și în pelicula cinematografică a regizorului Stanley Kubrick – Odiseea Spațială 2001. Solo-ul de vioară i-a revenit lui Adrian Florescu. Seara de la Sala Radio s-a deschis cu Simfonia nr. 59 – Focul, semnată de Haydn.
Invitat special al serii a fost dirijorul german Christoph König, care a urmat studii de perfecționare sub tutela unor muzicieni celebri, ca Sergiu Celibidache și Sir Colin Davis. Începând din stagiunea 2023-2024, acesta va prelua conducerea orchestrei simfonice a radioteleviziunii spaniole

■ 19 mai – La Sofia, Radio România și Radiodifuziunea din Bulgaria au încheiat un nou acord de cooperare bilaterală. Acordul a fost semnat de Răzvan Ioan Dincă, Președinte Director General Radio România, și Milen Mitev, Director General al Radiofuziunii Naționale din Bulgaria. La eveniment a participat E.S., doamna Brândușa Predescu, Ambasadoarea României în Bulgaria.
Parteneriatul special între Radio România și Radiodifuziunea bulgară datează de aproape 3 decenii, iar acordul inițial încheiat între cele două instituții a fost printre primele semnate de Radiodifuziunea Română după 1989. Cele două instituții și-au asumat aproape simultan un parcurs european, devenind membri ai Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU). Numeroase proiecte, emisiuni și inițiative culturale realizate în cadrul acestei cooperări, atât pe posturile de radio naționale, cât și regionale din ambele țări, au contribuit la cunoașterea reciprocă și la susținerea dialogului intercultural între România și Bulgaria.
Noul acord de cooperare încheiat la Sofia prevede intensificarea schimbului gratuit de programe radiofonice și de știri, producția de programe comune adresate deopotrivă ascultătorilor din România și din Bulgaria, trimiterea de reporteri și jurnaliști și acordarea de sprijin corespondenților speciali pentru a acoperi evenimente importante organizate în cele două țări. De asemenea, un alt punct de interes în cuprinsul acestui acord îl reprezintă facilitarea accesului în arhiva sonoră a celor două posturi partenere pentru a face cunoscute înregistrări relevante pentru cultura și istoria română și bulgară

■ 24 – 28 mai – Editura Casa Radio a fost prezentă la cea de-a XVI-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, la Complexul Expozițional Romexpo, în pavilionul B2. Au fost prezentate o serie de produse editoriale în pas cu vremea și cu așteptările celor care doresc să-și petreacă timpul cu bucuria darurilor culturale. La standul A15 oaspeţii au descoperit că fiecare generație are parte de o ofertă generoasă

■ 24 – 26 mai – Săptămâna Internațională a Muzicii Noi (SIMN) a adus în acest an la Sala Radio trei concerte speciale și 5 lucrări interpretate în primă audiție absolută! Unul dintre cele mai longevive evenimente muzicale din România, ajuns la ediția cu numărul 32, SIMN este un festival anual dedicat creației contemporane, organizat de Ministerul Culturii, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Radio România și Universitatea Națională de Muzică București. Trei dintre ansamblurile Radio România vor evolua în cadrul festivalului: Orchestra de Cameră, Big Band-ul și Orchestra Națională Radio.
– Miercuri, 24 mai, Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin, a interpretat patru lucrări: Cornel Țăranu – Floraison pentru orchestră, în primă audiție, Viorel Munteanu – Umbre și geneze – concert pentru flaut și orchestră de coarde, Cătălin Crețu – Passaccona Helix pentru pian și orchestră și Sorin Lerescu – Simfonia a VII-a. Evenimentul a adus în fața publicului doi apreciați soliști români: flautistul Ion Bogdan Ştefănescu, care interpretează pe un instrument „bijuterie”: flaut de aur de 18k, realizat de compania japoneză Muramatsu, dar și pianistul Horia Maxim.
– Joi, 25 mai, Big Band-ul Radio a interpretat o compoziție originală creată special pentru acest eveniment. Gates (Porți) este noua creație semnată chiar de dirijoarea ansamblului: Simona Strungaru. Aceasta s-a aflat așadar pe scena Sălii Radio în dublă ipostază, de compozitor și dirijor. La orgă, ca solist, a interpretat Eduard Antal, titular al Catedralei Romano-Catolice Sfântul Iosif din București, un muzician plurivalent cu o bogată activitate, un adevărat promotor al muzicii pentru orgă pe plan autohton
– Al treilea și ultimul concert din cadrul SIMN a adus pe scenă vineri, 26 mai, Orchestra Națională Radio, dirijată de Mihail Agafiţa. Patru soliști de valoare, Diana Moş – vioară, Iustinian Zetea – bariton, Eduard Antal – orgă și Erik Sandberg – corn (Danemarca), au interpretat patru lucrări în programul serii. Cele trei creații autohtone au fost în primă audiție absolută: Nicolae Brânduș – Testament pentru bariton, cor și orchestră, Dan Buciu – Concert-fantezie pentru orgă, orchestră și cor, Adrian Iorgulescu – Ipostaze VI pentru vioară, fanfară și percuție. Lucrarea compozitorului polonez Krzysztof Penderecki – Călătorie de iarnă – Concert pentru corn și orchestră, a fost cântată în primă audiție în România

■ 29 mai – La sediul Radio România, Răzvan-Ioan Dincă, Preşedinte Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune, a primit vizita Excelenţei Sale, José Antonio Hernández Pérez-Solórzano, Ambasadorul Regatului Spaniei la Bucureşti.
În cadrul discuţiilor au fost abordate posibilităţi de cooperare între Radio România şi postul public spaniol de radio şi televiziune, dar şi identificarea unor oportunităţi de colaborare între Radio România şi ambasada Regatului Spaniei, cu scopul unei mai bune cunoaşteri a realităţilor, valorilor şi culturii din cele două ţări

■ 29 mai – Cea de-a doua ediție a Premiilor Together for Peace Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU) s-a celebrat în Maldive, la începutul lunii mai. La acest eveniment au fost anunțați cei zece câștigători, reprezentanți ai platformelor de televiziune, radio și digitale, iar Teatrul Național Radiofonic – Radio România aduce un premiu la București la categoria Living Well with Superdiversity – Radio, pentru producția Langholzfeld de Andreas Jungwirth, o adaptare radiofonică semnată de Oana Cristea Grigorescu, în regia artistică a lui Mihnea Chelaru


■ 1 iunie – București FM a mutat capitala distracției în cartierul Drumul Taberei.
Pe 1 iunie, West Side Story a fost cea mai frumoasă poveste bucureșteană pentru copii, indiferent de vârstă.
Mii de bucureșteni s-au bucurat de evenimentele desfășurate în parcul și pe bulevardul Drumul Taberei.
Bulevardul a fost luat cu asalt de prichindeii care au pornit în Parada Micilor Bicicliști, ediția a 8-a, un eveniment devenit tradițional și organizat de GO4FUN.
Alex Ciocan, multiplul campion național de ciclism, și-a făcut încălzirea pentru Turul Franței și a comentat West Side Kids Race, o super competiție organizată de Road Grand Tour, desfășurată pe grupe de vârstă (de la 2 la 14 ani), respectând regulamentele Federației Române de Ciclism.
La amfiteatrul din parc, București FM a făcut spectacol! Elena Zagaican, aka Zaga, a dat tonul distracției și i-a purtat pe cei mici într-o călătorie plină de surprize, cu teatru, magie, muzică și dans. Cu bagheta sa magică a adus pe scenă artiști mari și mici care au vrăjit audiența.
Teatrul Ion Creangă, Opera Comică pentru Copii, Minunații lui Verdini, magicianul Bogdan Muntean, Oana Ioniță și Dance Planet au fost surprizele pregătite de București FM.
Locuitorii Sectorului 6 au sărbătorit într-o zi cât alții în 3: Ziua Internațională a Copilului (1 iunie), Ziua mondială a bicicletei (3 iunie), Ziua mondială a mediului (5 iunie).
80 de artiști mari și mici au evoluat pe scenă, sute de spectatori s-au aflat în fiecare moment pe treptele amfiteatrului, peste 1200 de copii au participat la Parada Micilor Bicicliști și la West Side Kids Race. Conform jandarmeriei, 4000 de oameni s-au aflat în același moment la evenimentul West Side Story.
Povestea merge mai departe, în cartierul de vest ! Organizatorii București FM, Go4 Fun, Road Grand Tour și Primăria Sectorului 6 își doresc ca West Side Story să devină un brand comunitar, manifest pentru un stil de viață sănătos, sustenabil, prietenos cu mediul

■ 8 iunie – Membri ai Big Band-ului Radio au susţinut concertul „Funky Bird”, eveniment conceput în jurul pieselor create de celebrul saxofonist și compozitor de jazz afro-american Charles Parker Jr. (1920 –1955), cunoscut și sub porecla de „Bird” („Pasărea”). Au fost interpretate piese ca Chasing the Bird, Cheryl, My Little Suede Shoes, Now’s the Time sau Yardbird Suite.
Conceptul evenimentului i-a aparținut compozitorului și dirijorului George Natsis, care a propus o reinterpretare a muzicii legendarului saxofonist american Charlie Parker, „părintele” bebop-ului, într-o manieră funk

■ 9 iunie – La Sala Radio a fost audiat Concertul în Fa major pentru pian și orchestră creat de Gershwin în 1925, considerat de unii specialiști drept cea mai rafinată și complexă lucrare semnată de compozitorul american: „Multe persoane au crezut că Rapsodia mea fusese doar un accident fericit. Așa încât m-am decis să demonstrez că era mult mai mult în mine decât atât. M-am hotărât să creez o lucrare de muzică absolută.”
Concertul a fost interpretat de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta lui Kerem Hasan, dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Innsbruck (Austria). Invitat special al serii a fost și pianistul Daniel Ciobanu

■ 10 iunie – Sala Radio a avut privilegiul de a fi gazda unui frumos ciné-concert: va rula filmul mut „Omul puternic” (1929), în regia lui Henryk Szaro, în timp ce coloana sonoră va fi realizată live prin improvizațiile organistului Karol Mossakowski.
Evenimentul a avut loc în cadrul Festivalul Internațional de Orgă „Cantus Ecclesiae”, ajuns la cea de-a 3-a sa ediție, desfășurat în București în perioada 3 – 25 iunie 2023 și care a cuprins evenimente în care artiștii invitați au interpretat la 9 orgi situate în capitală.
Orga Sălii Radio este cea mai mare din țară şi din sud-estul Europei – 7.600 de tuburi – și a fost construită în Cehia, în 1960. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Institutul Polonez

■ 12 iunie – Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol radiofonic realizat în anul 2022 a mers la Teatrul Naţional Radiofonic – Radio România, pentru producţia Spărgătorul de nuci şi regele şoarecilor de Ernst Theodor Amadeus Hoffmann. Actriţa Teatrului German de Stat Timişoara, Olga Török i-a înmânat trofeul regizoarei Diana Mihailopol în cadrul Galei Premiilor UNITER, a 31-a ediţie, care a avut loc în Sala Mare a Teatrului Naţional din Timişoara

■ 13 iunie – Teatrul Național Radiofonic a prezentat în premieră, la Radio România Cultural: Carol și Elisabeta – Iubire și neatârnare. Scenariu de Liana Ceterchi, după volumul Cu iubire tandră, Elisabeta. Mereu al tău credincios, Carol – Corespondența perechii regale, volumul I, 1869–1888, apărută în anul 2020, la Editura Humanitas. Traducerea: Silvia Irina Zimmermann și Romanița Constantinescu. Adaptarea radiofonică: Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Liana Ceterchi. În distribuție: Mircea Rusu și Liana Ceterchi. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și coordonator de proiect: Magda Duțu

■ 14 iunie – Stagiunea Orchestrei de Cameră Radio s-a încheiat cu un invitat de marcă: dirijorul și clarinetistul vienez Andeas Ottensamer, în dublă ipostază, de solist și dirijor. Clarinetist principal al uneia dintre cele mai importante orchestre ale lumii – Filarmonica din Berlin, Andreas Ottensamer va dirija în stagiunea următoare ansambluri ca Tokyo Symphony Orchestra, Seoul Philharmonic, Orchestre Metropolitain Montréal, Liszt Chamber Orchestra ș.a.

■ 15 iunie – Corul Academic Radio, ansamblul Radio România care împlinește în curând 83 de ani, a invitat la Sala Radio la o călătorie prin muzica autohtonă, sugestiv intitulată Periplu coral românesc.
Inițiat de dirijorul corului, Ciprian Țuțu, evenimentul l-a avut ca invitat special pe dirijorul Cornel Groza, al cărui nume este indisolubil legat de destinul Corului Filarmonicii Transilvania și al corului de cameră Cappella Transilvanica al Academiei de Muzică Gh. Dima din Cluj-Napoca

■ 16 iunie – RADOR, agenția de presă a Radio România, a aniversat 33 de ani. Creată în 1990, mai întâi sub denumirea Centrul de Informare şi Sinteză, ca răspuns la nevoia de informaţie de calitate pentru canalele Radio România, agenția a preluat numele Rador în noiembrie 1993.
Carmen Ionescu, managerul Rador: „După Primul Război Mondial, a fost fondată ca societate mixtă, la 16 iunie 1921, prima agenţie naţională de presă în accepţiune modernă: Orient Radio RADOR. Intrată în rețeaua agențiilor de presă europene, RADOR s-a dovedit un important vector de comunicare națională și transnațională. După o scurtă perioadă în care funcționează ca o agenție privată, la 1 aprillie 1925 Ministerul Afacerilor Externe îi cumpără majoritatea acţiunilor. Ceilalţi coproprietari sunt Banca Naţională a României şi Camera de Comerţ şi Industrie. În 1926, Parlamentul adoptă legea şi statutul acestei agenţii care devine, astfel, o instituţie oficială de stat. După instaurarea puterii comuniste (martie 1948), Decretul 217 din 20 mai 1949 anunță crearea Agerpres şi, totodată, aborgă legea asupra funcţionării RADOR.“
RADOR-ul nou, născut după Revoluția din decembrie, și-a construit un drum singular în cadrul Radio România, fiind o placă turnantă a colectării și difuzării de informații profesioniste

■ 16 iunie – Pe scena Sălii Radio a urcat pianista Dana Ciocârlie. Stabilită în Franța, artista a făcut parte în 2018 dintre cei trei finaliști nominalizați la Victoires de la Musique Classique (Victoriile Muzicii Clasice) – premiu anual acordat în Franța pentru performanță în muzica clasică. Nominalizarea s-a datorat proiectului pe care Dana Ciocârlie l-a inițiat în jurul Integralei pentru pian ce poartă semnătura lui Robert Schumann. Alături de Orchestra Națională Radio, Dana Ciocârlie a interpretat Concertul nr. 25 pentru pian și orchestră compus de Mozart.
Evenimentul a fost dirijat de dirijorul german Christoph König, care a urmat studii de perfecționare sub tutela celebrilor muzicieni Sergiu Celibidache și Sir Colin Davis. Începând din stagiunea 2023-2024, acesta va prelua conducerea orchestrei simfonice a radioteleviziunii spaniole.
Seara de la Sala Radio s-a deschis cu Uvertura în Do major, creată de Albert Hermann Dietrich (1829-1908), compozitorul și dirijorul german care a studiat compoziția cu Schumann și a fost bun prieten cu Brahms.
În partea a doua a serii a fost audiată Simfonia a 5-a de Beethoven, care cuprinde cea mai celebră deschidere din istoria muzicii (creată din patru note) și este una dintre cele mai des cântate simfonii în lume

■ 18 iunie – Orchestra de Muzică Populară Radio a susţinut, la Sala Radio, ultimul său concert din această stagiune! Evenimentul folcloric aniversar a fost dedicat Mariei Loga, la sărbătorirea a 45 de ani de carieră artistică.
Sub bagheta dirijorului Adrian Grigoraș, a fost aplaudată pe solista aniversată, alături de invitații săi Anghelina Timiș Lung, Victorița Lăcătușu, Cornel Borza, Ileana Lăceanu, Radu Ciordaș, Maria Butilă, Gelu Voicu, Silvana Rîciu, Emil Badea, Maria Beatrice Băndoiu, Nicu Mâță

■ 18 iunie – Teatrul Național Radiofonic a invitat publicul să asculte în premieră absolută, pe site-ul www.eteatru.ro, la secțiunea Podcast, producția scurtă binaurală Spre bătălie de Răzvan Ursuleanu, adaptarea radiofonică Mihnea Chelaru și Oana Cristea Grigorescu, regia artistică Mihnea Chelaru

■ 18 – 23 iunie – Radio România a organizat a XI-a ediţie a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, la Teatrelli.
Conferinţa de presă şi deschiderea oficială a Festivalului au avut loc duminică, 18 iunie, de la ora 12:00.
Audiţiile producţiilor în concurs s-au desfăşurat în perioada 18-22 iunie, începând cu ora 9.00, la Teatrelli, participanţi fiind profesionişti şi iubitori ai teatrului radiofonic, deopotrivă. Zilnic, audiția producțiilor în concurs a fost urmată de dezbateri cu reprezentanții acestora, fi transmise prin live streaming, pe pagina de facebook a festivalului Grand Prix Nova Romania.
••• Vineri, 23 iunie, pe scena sălii de spectacole Teatrelli (Piața Lahovari, nr. 7), a avut loc Gala de decernare a Premiilor celei de-a XI-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova – Radio România.
În concurs au fost selectate 27 de spectacole radiofonice din 12 țări și s-au anunțat câștigătorii celor trei categorii ale concursului: Drama, Short Forms, Binaural Drama.
Juriul a fost format din reprezentanții tuturor producțiilor calificate în concurs, coordonați de doi invitați din străinătate, personalități incontestabile ale domeniului.
Marta Rebzda, jurnalist și autor de scenarii dramatice, a fost șefa secțiunii de literatură la departamentul de teatru al Radio Polonia. Producțiile după piesele sale au câștigat în ultimii ani numeroase premii internaționale, cele mai recente fiind premiul I la UK International Audio Drama Festival 2023 (Canterbury) și o valoroasă nominalizare la BBC Best European drama 2023. Al doilea coordonator de juriu a fost artistul franco-belgian Sebastian Dicenaire, scriitor francez și un om de radio preocupat de limbaj, fie că e vorba de scris, publicații, performance sau creație radiofonică. A publicat cărți de poezie și a apărut pe numeroase scene din țările francofone și nu numai. Începând din 2009, el investighează potențialul creativ al ficțiunii în producții radiofonice cu un impresionat palmares festivalier.
În deschiderea Galei au fost înmânate distincțiile pe care Radio România le oferă anual pentru cele mai valoroase prestații actoricești ale stagiunii Teatrului Naţional Radiofonic din anul precedent.
– Premiile pentru stagiunea 2022 sunt:
Premiul pentru cea mai bună actriţă in rol principal
Antoaneta Zaharia pentru rolul Miţa Baston din spectacolul „Carnavalul” – scenariu radiofonic de Alexa Visarion după opera lui Ion Luca Caragiale; regia artistică: Alexa Visarion
Premiul pentru cel mai bun actor in rol principal
Petru Hadărcă pentru rolul Mache Razachescu ce-i mai zice şi Crăcănel, din spectacolul „Carnavalul” – scenariu radiofonic de Alexa Visarion după opera lui Ion Luca Caragiale; regia artistică: Alexa Visarion
Premiul pentru cea mai bună actriţă in rol secundar
Manuela Ciucur pentru rolul Doamna Mauserinks, regină peste șoareci, din spectacolul “Spărgătorul de nuci şi regele şoarecilor” de Ernst Theodor Amadeus Hoffmann; regia artistică: Diana Mihailopol
Premiul pentru cel mai bun actor in rol secundar
Gavril Pătru pentru rolul Stratos, din spectacolul „Curtea minunilor” de Iakovos Kambanellis; regia artistică: Mihnea Chelaru
Premiul pentru debut “Ilinca Tomoroveanu”
Alina Rotaru pentru rolul Marie din spectacolul “Spărgătorul de nuci şi regele şoarecilor” de Ernst Theodor Amadeus Hoffmann; regia artistică: Diana Mihailopol
Anunțul oficial al câștigătorilor / The winners of 11th Grand Prix Nova are:
DRAMA CATEGORY
1 Events
Cineke Asbl – Belgium
Author, Director: Pascale Brischoux
2 Creation of the Birds
Falling Tree Productions – UK
Author, Producer, Director: Samy El-Enany
3 The supervisor
Norddeutscher Rundfunk – Germany
Author, Producer, Director: Nis-Momme Stockmann
SHORT FORMS CATEGORY
1 The magic of waves
France
Author, Producer, Director: Ève-Marie Bouché
2 White Noise
Falling Tree Productions – UK
Author, Producer, Director: Axel Kacoutié
3 Dochia, The King’s Daughter
SRR – Romania
Director: Attila Vizauer, Sound engineer: Mihnea Chelaru
BINAURAL DRAMA CATEGORY
1 Tom Clancy’s Splinter Cell
BBC audio Drama North – UK
Director: Nadia Molinari
2 Nada within air – Poet’s impressions of a field recording
Belgium
Author, Producer, Director: Charo Calvo
3 To the Battle
SRR – Romania
Author: Răzvan Ursuleanu, Director: Mihnea Chelaru

■ 19 iunie – Proiectul “Moștenitorii României muzicale”, care a pornit în 2018, a însemnat până în prezent aproape 30 recitaluri și concerte din București, precum și în centre culturale importante din țară și din străinătate, susținute de tineri muzicieni români cu o importantă carieră internațională, dar și două duble CD-uri apărute în 2019 și 2021 la Editura Casa Radio.
Din 2020, sub egida “Moștenitorii României muzicale” se organizează și un concurs pentru o bursă în valoare de 4.000 euro, oferită cu generozitate de Rotary Club Pipera, pentru tineri muzicieni cu vârste între 16 și 24 ani.
În 2023, pentru a patra ediție a competiției “Moștenitorii României muzicale” s-au înscris 19 tineri muzicieni. Juriul care a analizat aceste aplicații a fost alcătuit din personalități ale vieții muzicale românești: Cristina Comandașu – manager Radio România Muzical, inițiatoarea proiectului, Ioan Dragoș Dimitriu – manager al Filarmonicii din Brașov, Răsvan Dumitru – șef partidă Orchestra Filarmonicii “Transilvania” din Cluj-Napoca, membru al Cvartetului Arcadia și director „Arcadia Chamber Music Classes”, Șerban Mereuță – director artistic al Filarmonicii “Moldova” din Iași, membru al Cvartetului Ad libitum, Dan Petre – manager interimar al Centrului Național de Artă “Tinerimea Română”, Dan Popescu – membru delegat din partea Rotary Club Pipera, Liliana Staicu – director Centrul Proiecte și Evenimente și Orchestrele și Corurile Radio România, Cristina Uruc – manager interimar Artexim, organizatorul Festivalului Internațional George Enescu.
În 2023, bursa în valoare de 4000 euro va reveni pianistului Nil Mladin, care va susține, ca parte a bursei, și un recital la București, organizat de Radio România Muzical. Nil Mladin va fi, de asemenea, invitat să susțină un concert în compania Orchestrelor Radio, precum și recitaluri organizate de Filarmonica din Brașov și Tinerimea Română de București. La Filarmonica din Cluj, urmează să apară în cadrul unui concert de concerte, precum și în cadrul unui recital organizat sub semnul festivalului “Toamna muzicală clujeană” 2023. I-a fost oferit și un contract de reprezentare artistică de către Artexim. În plus, Nil Mladin urmează să înregistreze în studiourile Radio România în 2024

■ 22 iunie – Stagiunea Big Band-ului Radio s-a încheiat la Sala Radio prin concertul The Magic of Buddy Rich, care l-a avut ca solist pe Laurențiu Zmău – percuție, unul dintre cei mai reprezentativi instrumentiști ai scenei autohtone.
Stagiunea 2022-2023 a Big Band-ului Radio a însemnat o suită de evenimente speciale sold-out, care s-au bucurat de mare succes și care au adus la București mai mulți invitați de talie internațională, cum ar fi solista vocală Alice Francis, trompetistul Alex Sipiagin sau saxofonistul Tobias Hoffman, dar și concerte prezentate alături de nume ale jazz-ului românesc, precum Berti Barbera, Irina Sârbu sau soliștii de la New Vegas Show (Petru Călinescu și Maximilian Muntean). Evenimentele au fost inițiate de Simona Strungaru, care din toamna anului 2022 a devenit dirijoarea Big Band-ului Radio

■ 26 iunie – Preşedintele Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune, domnul Răzvan-Ioan Dincă, a primit, la sediul Radio România, vizita domnului Arthur Mattli, Ambasadorul Elveţiei la Bucureşti.
Întâlnirea a fost ocazionată de încheierea mandatului dl. Mattli. Cu această ocazie, ambasadorul Elveției a dorit să mulțumească personal pentru excelenta colaborare cu instituţia noastră, pentru deschiderea şi sprijinul constant al Radioului Public acordat proiectelor culturale ale ambasadei.
Dl. Mattli a mărturisit că este un ascultator constant al programelor Radio România şi consideră că: „dincolo de faptul că Radio România este lider de piaţă, este şi formator de opinie, prin faptul că promovează şi susţine cultura şi muzica clasică. Este un ambasador extraordinar pentru ceea ce are mai valoros cultura europeană”.

Foto: Alexandru Dolea

■ 29 iunie – Sub egida Comisiei Europene – DG MARE, a avut loc dezbaterea din cadrul celei de-a IX-a ediții a forumului Ziua Maritimă Europeană în România, cât și cu ocazia marcării Zilei Internaționale a Dunării, la sediul Consiliului Consultativ al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) al MAE – ”Ghica House” – USH ProBusiness.
La finele reuniunii, a avut loc ceremonia de decernare a Diplomelor Speciale de Excelență în domeniile social, cultural și economic. În acest context, Mariei Țoghină, jurnalistă și membră în Consiliul de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune i-a fost conferit Titlul și Diploma Specială de Excelență “Black Sea-Danubian Social & Economic Innovator” pentru realizarea emisiunii ”Serviciul de noapte” pe canalul Radio România Actualități

■ 3 iulie – În continuarea demersului său de modernizare și digitalizare, Radio România – Societatea Română de Radiodifuziune – îmbrățișează o tradiție radiofonică de succes prin adaptarea acesteia nevoilor mereu schimbătoare ale unei audiențe eterogene.
Radio Vacanța, o emblemă a radioului românesc, se întoarce și promite să ofere o experiență digitală utilă, conectând oamenii prin pasiunea comună pentru călătorii și bucuria timpului liber.
Începând cu această dată, sub sloganul Ai Vacanță tot anul!, RadioVacanta.ro se transformă într-un portal digital care le propune ascultătorilor săi trei stream-uri distincte, pentru a satisface diversele preferințe muzicale și stări de spirit.
– Radio Vacanța Fresh va însoți audiența pe tot parcursul zilei cu hit-urile momentului, aducând energia și ritmul contemporan în casele și căștile ascultătorilor.
– Radio Vacanța Gold va aduce în prim-plan cele mai bune cântece din toate timpurile, oferind o atmosferă familiară, plină de amintiri și trăiri muzicale unice.
– Pentru iubitorii muzicii românești, Radio Vacanța Nostalgia vine cu o colecție aleasă a celor mai fredonate melodii autohtone, oferindu-le ascultătorilor un sentiment de apartenență și un omagiu adus bogatei noastre moșteniri muzicale.
Noul site RadioVacanta.ro va fi actualizat constant, pentru a oferi recomandări de activități și evenimente, precum și sugestii de destinații din țară, pregătite să fie descoperite și să ofere clipe de relaxare și aventură în timpul liber


■ 5 iulie – Cu ocazia concertului de deschidere a Festivalului Internațional Vară magică – ediția 2023, găzduit la Ateneul Român din București, Editura Casa Radio a invitat publicul meloman să participe și la sesiunea de autografe oferită de reputatul artist Marin Cazacu pe CD-ul Cello Inspirations. Marin Cazacu • Violoncellissimo. Evenimentul a avut loc în rotonda centrală a Ateneului


■ 5 – 9 iulie – Prima ediție de vacanță a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România a debutat în Piața Sfatului din Brașov. Evenimentul face parte din Caravana Gaudeamus, proiect de anvergură națională inițiat și desfășurat de peste 20 de ani de Radio România; ediția brașoveană, a fost organizată de Echipa Gaudeamus și Radio România Brașov FM, și cofinanțată de Primăria Municipiului Brașov

■ 14 iulie – Oana Cristea Grigorescu, critic de teatru, redactor la Radio România în cadrul redacției Teatrului Național Radiofonic, este laureată a Premiului pentru cronică teatrală Cristina Dumitrescu, oferit de Institutul de Cercetări Teatrale și Multimedia (ICTM) – Universitatea de Arte din Târgu-Mureș (UAT). Decernarea premiilor a avut loc la sediul UAT

■ 11 – 15 august – O nouă ediție estivală a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România, ediția Sibiu 2023, a avut loc în Piața Mare. 11 pavilioane expoziționale au găzduit cele mai prestigioase edituri din țară, evenimente editoriale și alte surprize. Evenimentul a fost organizat de Radio România, prin Echipa Gaudeamus și Radio România Cluj, cu sprijinul Primăriei Municipiului Sibiu.
Președintele de onoare al ediției a fost Radu Vancu, binecunoscut scriitor, publicist – redactor șef al revistei de cultură „Transilvania” din Sibiu, cadru didactic universitar, președinte al PEN România, personalitate extrem de activă în viața culturală națională

■ 22 august – Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi Răzvan Dincă, Preşedinte Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune au semnat, la sediul Radio România, un protocol de colaborare ce are ca scop stabilirea condiţiilor şi a cadrului general de colaborare în domeniul pregătirii pentru situaţii de urgenţă, privind promovarea mesajelor de informare şi conştientizare a populaţiei asupra modalităţilor corecte de a se pregăti şi reacţiona în cazul producerii unor dezastre naturale şi a altor situaţii de urgenţă, precum şi asupra pericolelor la care se expun în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare în astfel de situaţii. Colaborarea se va desfăşura atât pe timpul stării de normalitate, precum şi în situaţii de urgenţă şi/sau protecţie civilă. Totodată, au fost stabilite reperele de cooperare între DSU și SRR precum și planul de acțiune pentru următoarea perioadă

Foto: Alexandru Dolea

■ 4 septembrie – Prestigiosul festival de producții media Prix Europa a anunțat lista producțiilor nominalizate în competiția din acest an. Calitatea excepțională a producției Teatrului Național Radiofonic 1989.Cifre/Ziffern de Ilinca Stihi este recunoscută prin selecția sa pe lista celor 26 de producții nominalizate la categoria Radio Fiction. La ediția din acest an a competiției producțiilor media europene juriul, format din experți independenți, a selectat din totalul de 611 producții înscrise 181 de programe din 27 de țări, în cele trei categorii de concurs: radio, tv, digital media

■ 5 septembrie – Radio România se alătură Operei Europa, organizație internațională cu sediul la Bruxelles, Belgia, dedicată promovării și dezvoltării muzicii clasice, instituțiilor de operă, orchestrelor simfonice și festivalurilor de profil din Europa.
Radio România devine, astfel, parte a unei rețele internaționale influente, consolidându-și statutul de lider în peisajul cultural românesc. Această inițiativă deschide, pentru segmentele de producție muzicală ale Radio România (Formațiile Muzicale, Radio România Muzical, Radio România Cultural) și nu numai, oportunități către expertiza globală din industrie și furnizează un cadru propice pentru colaborare și, în special, pentru expunerea la nivelul unei audiențe specializate și internaționale, pe patru direcții distincte

■ 5 septembrie – Audienţa posturilor Radio România (Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Antena Satelor şi Reţeaua Studiourilor Regionale) însumează 3.074.400 de ascultători zilnic, posturile SRR ocupând aproape un sfert din timpul total de ascultare la nivel național, fapt care plasează Societatea Română de Radiodifuziune pe primul loc în preferinţele ascultătorilor.
Radio România Actualităţi este lider de piaţă, înregistrând cea mai mare valoare a indicatorului market share (cota de piaţă) din România, pe toate mediile de rezidenţă – național – 12,2%, urban – 12,7%, rural – 11,2%, București – 14,6%, potrivit celui mai recent studiu publicat de Asociaţia pentru Radio Audienţă (ARA) – valul de vară din 2023.
Cu o istorie de 95 de ani şi o tradiție în jurnalismul de înaltă calitate, Radio România rămâne un reper de încredere în furnizarea de informaţii esențiale pentru ascultătorii săi. De-a lungul anilor, Radio România şi-a consolidat poziția de líder în furnizarea de știri corecte, obiective, echilibrate şi echidistante.
Valul de vară al Studiului de Audienţă Radio a fost realizat în perioada 2 mai – 13 august 2023 de către IMAS – MARKETING ȘI SONDAJE şi MERCURY RESEARCH

■ 7 septembrie – Dan Șanta, Director Relații Internaționale Radio România, a fost reales prin vot într-un nou mandat de vicepreședinte al Uniunii Internaționale de Radio și Televiziune (URTI), în cadrul celei de-a 75-a Adunări Generale, care s-a desfășurat la Yaoundé, în Camerun. Realegerea lui Dan Șanta în această funcție, pentru al șaselea mandat consecutiv, reafirmă rolul Radio România în cadrul celei mai vechi organizații de radio și televiziune din lume și reprezintă o confirmare a continuării proiectelor de cooperare cu URTI aflate în derulare

■ 8 septembrie – Matinalul de la Radio România Actualități s-a auzit, între 7:15-10:00, de pe faleza Dunării din Tulcea, în avanpremiera Ivan Patzaichin Fest 2023.
Echipa matinalului a invitat ascultătorii la o cafea și dulce și amăruie, să ne amintim de marele campion și de proiectele sale dedicate Deltei Dunării, să vorbim despre fluxul de turiști din Tulcea, despre cel mai mare acvariu din România, dar și despre suferințele pescarilor, cu Gabriel Marinov, guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării, Nicolae Chichi, directorul executiv Navrom și arhitectul Teodor Frolu, continuatorul proiectelor lui Ivan Patzaichin

■ 8 septembrie – Editura Casa Radio împărtășește „Generozitatea prin muzică” nu numai în București, ci a însoțit Festivalul Internațional „George Enescu” și la spectacolele care au avut loc în țară. Un astfel de eveniment a fost recitalul violoncelistului Benjamin Kruithof (câștigător al Concursului Internațional „George Enescu” – 2022) și al pianistei Daria Ioana Tudor, derulat în Studioul de concerte al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
La finalul recitalului, Daria Tudor a oferit publicului prezent o sesiune de autografe. Cu această ocazie, melomanii clujeni au descoperit cel mai recent album realizat de tânăra pianistă la Editura Casa Radio, alături de alți doi reputați artiști români, violonista Ioana Cristina Goicea și violoncelistul Andrei Ioniță, un compact-disc proaspăt apărut pe piață cu ocazia Festivalului „George Enescu”

■ 11 septembrie – Violeta Curelaru a câștigat pentru elevii clasei a V-a B de la Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” din București concursul „Ascult Bucureşti fm şi obţin ghiozdane cu rechizite pentru toţi colegii de clasă!”. Toți copiii din clasă s-au bucurat în prima zi de școală de ghiozdanele oferite de București Fm și Compania de Librării București

■ 11 septembrie – Posturile Radio România anunţă noutăţi în grila de programe, începând cu această zi. Cu peste 3 milioane de ascultători zilnic, posturile Radio România (Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Antena Satelor, Radio România Internaţional şi Reţeaua Studiourilor Regionale) ocupă aproape un sfert din timpul total de ascultare la nivel național, fapt care plasează Societatea Română de Radiodifuziune pe primul loc în preferinţele ascultătorilor. Din 11 septembrie, posturile Radio România au revenit la grila de toamnă cu şi mai multă informaţie, muzică, transmisii în direct de la marile evenimente sportive, culturale, sociale, politice, interviuri, reportaje

■ 11 septembrie – Performance-ul Radio Nocturn ”Gigi Căciuleanu/Confesiuni” a readus pe scena Teatrului Național din București atmosfera celebrelor Nocturne care au fascinat spectatorii Teatrului Țăndărică începând cu finalul anilor ‘60. Evenimentul a fost organizat cu prilejul sărbătoririi, în anul 2023, a 95 de ani de la înființarea Radio România. Un spectacol conceput de Gigi Căciuleanu, un tribut adus ”Măiastrei” Miriam Răducanu, de al cărei spirit a fost impregnată întreaga seară

Foto: Alexandru Dolea

■ 13 – 17 septembrie – Radio România a deschis anul școlar la Iași, cu o nouă etapă a Caravanei Gaudeamus! Cea de a treia ediție ieșeană a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România a avut loc în prima săptămână a noului an școlar, într-un spațiu simbolic al orașului: Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt.
Evenimentul a fost organizat de Radio România, prin Echipa Gaudeamus și Radio România Iași, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași, și s-a desfășurat în incinta unui ansamblu de pavilioane expoziționale mobile, amplasate în premieră în zona pietonală a Bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt (tronsonul cuprins între străzile Anastasie Panu și Costache Negri).
Președintele de onoare al ediției a fost conf. univ. dr. Ioan Milică, cunoscut scriitor și publicist, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare din Iași

■ 13 septembrie – La sediul Societății Române de Radiodifuziune, a avut loc o întâlnire între conducerile posturilor Voice of Vietnam și Radio România. Întâlnirea a avut ca scop explorarea unor noi posibilități de colaborare în cadrul acordului bilateral existent între cele două posturi de radio, precum și pregătirea parafării unui nou acord în luna noiembrie, când prim ministrul Vietnamului va vizita țara noastră. Delegația vietnameză a vizitat studioul Radio România Actualități și Sala Radio.

Foto: Alexandru Dolea

■ 14 – 24 septembrie – Teatrul Național Radiofonic – Radio România a participat la a VIII-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești – eveniment organizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău (TNME), cu sprijinul Ministerului Culturii, Educației și Cercetării din Republica Moldova, al Ministerului Culturii și Identității Naționale din România, al Institutului Cultural Român din București și Chișinău și al Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova. Pentru al treilea an consecutiv, Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti se bucură de privilegiul Înaltului Patronaj Prezidențial acordat de Președintele României, domnul Klaus Iohannis și de Președinta Republicii Moldova, doamna Maia Sandu.

■ 15 septembrie – 30 octombrie, Asociația Șangri-La Artistic Ground în co-producție cu Societatea Română de Radiodifuziune – Teatrul Național Radiofonic a lansat Orbis, serial audio care spune povestea unui grup de jurnaliști ce luptă împotriva unui sistem corupt, înțesat de mistere și întorsături neașteptate de situație

■ 16 septembrie – Albumul recent apărut la Editura Casa Radio cu titlul George Enescu. Ioana Cristina Goicea – violin, Andrei Ioniță – cello, Daria Tudor – piano a avut cea de-a treia întâlnire cu publicul Festivalului Internațional „George Enescu”. La finalul concertului, violonista – solistă a acestui spectacol – a oferit publicului o sesiune de autografe pe acest compact-disc, în Foaierul central al Sălii de concerte Radio

■ 17 septembrie – În cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, Editura Casa Radio a însoțit diversele concerte întâmpinând publicul cu albumele sale. O astfel de ocazie a fost și concertul ce l-a avut ca solist pe Florian Mitrea, tânărul pianist român stabilit în Anglia, care a oferit publicului, în Foaierul central al Sălii de concerte, o sesiune de autografe pe albumul său apărut anul trecut la Editura Casa Radio sub titulatura Beethoven – Unending. Florian Mitrea – piano

■ 18 septembrie – Uniunea Artiștilor Plastici din România a acordat titlul de Prieten al Artelor unor personalități și instituții care s-au remarcat în susținerea culturii naționale. Două posturi ale societăţii Române de Radiodifuziune, Radio România Internaţional şi Radio România Cultural, se numără între instituţiile care au primit distincţia pentru întreaga activitate de susţinere şi promovare a artelor.
Gala Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România, cel mai important eveniment cultural al forului reprezentativ al artiștilor vizuali profesioniști din țara noastră, a avut loc în Sala Barocă a Muzeului Naţional de Artă din Timișoara

■ 19 septembrie – Distincţie, echilibru, sobrietate şi cea mai solidă cultură a tradiţiei simfonice sunt câteva dintre atributele profilului artistic al reputatului dirijor Cristian Mandeal, personalitate care, prin arta domniei sale, încântă publicul de pretutindeni și onorează totodată mai multe albume muzicale realizate, în cursul anilor, la Editura Casa Radio. Cel mai recent a apărut în 2022, sub titulatura Serenity.
Acest album a fost readus în atenția publicului cu ocazia concertului dirijat de Cristian Mandeal în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, la Sala Palatului din București. La finalul acestui concert – în care reputatul dirijor s-a aflat la conducerea Orchestrei Filarmonicii Naționale a Ungariei, maestrul Cristian Mandeal a oferit publicului, în foaierul Sălii Palatului, o sesiune de autografe pe albumul Serenity.

■ 20 – 24 septembrie – Caravana Gaudeamus Radio România și-a continuat turneul național cu o nouă ediție organizată în Buzău. Cel mai citit târg de carte de la cel mai ascultat radio din țară a revenit, pentru cea de a doua ediție a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România găzduită de Centrul Muzeal I. C. Brătianu (Bulevardul Nicolae Bălcescu nr. 40).
Organizat de Radio România și Consiliul Județean Buzău, ediția Buzău a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România este cea mai recentă componentă a proiectului de anvergură națională derulat sub acest brand de aproape trei decenii, de postul public de radiodifuziune, instituție media care în acest an împlinește 95 de ani. Principalul obiectiv al acestui proiect este promovarea culturii scrise și a educației prin evenimente de tip expozițional, organizate în cele mai importante centre educaționale și culturale din țară. Până în prezent, proiectul național a inclus 138 de ediții ale Târgului de Carte Gaudeamus Radio România, peste 15.000 de evenimente editoriale, mai mult de 3.000.000 de vizitatori și nenumărate proiecte conexe, derulate cu unicul scop de a sprijini aceste două domenii esențiale

■ 21 – 22 septembrie – În cadrul Festivalului Internațional George Enescu, ediția 2023, extrem de bogat și generos prin varietatea muzicală și calitatea excepțională a artiștilor și ansamblurilor prezente, dirijorul român Cristian Măcelaru în calitate de Director artistic al celui mai prestigios eveniment cultural românesc, a oferit publicului bucureștean două concerte-eveniment în care s-a aflat la pupitrul dirijoral al Orchestrei Naționale a Franței, prestigios ansamblu pe care îl conduce în calitate de director muzical. La finalul acestor concerte, maestrul Cristian Măcelaru a coborît în foaierul Sălii Palatului pentru a se reîntâlni cu spectatorii în cadrul unor sesiuni de autografe pe care le-a oferit pe compact-discul Cristian Măcelaru, Orchestra Națională Radio – Ceaikovski, Dvořàk

■ 22 septembrie – Big Band-ul Radio România a prezentat muzica celor mai importanți muzicieni de jazz din toate timpurile pe scena în aer liber ridicată lângă Ateneul Român, în cadrul manifestărilor derulate sub genericul Piața Festivalului „George Enescu”. Evenimentul cu acces gratuit, sugestiv intitulat „The Magic of Jazz Giants”, s-a desfășurat sub bagheta dirijoarei Simona Strungaru și l-a avut ca solist pe trompetistul Sebastian Burneci

■ 23 septembrie – Agenția de presă RADOR a Radio România continuă campania devenită deja o tradiție, Prietenul tău din oraş. Voluntarii Rador s-au deplasat la Vălenii de Munte, cu multă bucurie și entuziasm, pentru a dona rechizite și pachețele cu dulciuri de luat la școală, pentru un an școlar plin de succese. Beneficiarii campaniei au fost copiii români şi ucraineni găzduiţi la aşezământul din Vălenii de Munte al organizaţiei ProVita. În afara copiilor români care își aveau casa aici, din 4 martie 2022 au fost acceptați și 17 copii instituționalizați ucraineni, care au fugit din calea războiului.
Voluntarii Rador au fost gata de joacă, pregătiți să ajute copiii la teme sau, pur și simplu, să stea de vorbă cu ei, ca între prieteni. Rechizitele au fost modul nostru de a-i încuraja pe copii să învețe bine, să își continue studiile, cu liceu, facultate, pentru că educația este calea spre o viață frumoasă și împlinită.

■ 23 septembrie – București Fm a ieșit în stradă pentru a sărbători împreună cu ascultătorii săi Zilele Bucureștiului.
Live, de pe Calea Victoriei, bucureștenii au avut parte de o ediție a emisiunii „City Break” altfel, conectată la toate evenimentele culturale organizate de Primăria Capitalei prin ARCUB.
Pe străzile deschise ale Capitalei, București FM și-a deschis microfoanele pentru cei care care au ales să își petreacă weekendul la marea sarbătoare urbană.
Tiberiu Păun, maestrul de ceremonii al acestei ediții “City Break”, a ridicat ștacheta distracției. Ascultătorii prezenți la eveniment, au vorbit la microfonul București FM, fără inhibiții, despre orașul în care trăiesc, și-au exprimat gândurile și dorințele, și au depănat amintiri despre vacanță. Cei mai norocoși au plecat cu biletele care le vor deschide ușile teatrelor bucureștene.
București FM, radioul public local al Capitalei, este partenerul tradițional al ARCUB. În fiecare an, strânge comunități și sărbătorește “Zilele Bucureștiului” împreună cu ascultatorii săi în stradă, live, din mijlocul orașului

■ 25 septembrie – Începând cu această dată, Radio România Cultural însoțește publicul expoziției „Brâncuși: surse românești și perspective universale” de la Timișoara, dedică două săptămâni marelui sculptor și oferă Timișoarei ghidajul audio al expoziției dedicate operei brâncușiene.
Publicul care a vizitat expoziția a putut scana QR Code-urile afișate în sălile Muzeului Național de Artă din Timișoara, pentru a intra în atmosfera fiecărui spațiu care găzduiește operele lui Constantin Brâncuși.
Audio-ghidul produs de Radio România Cultural pentru publicul expoziției, bilingv, s-a bazat pe textele scrise de Daria Ghiu, iar lectura a fost realizată de actorul Florin Piersic Jr., în limba română, și de actriţa Ana Ularu, în limba engleză

■ 26 septembrie–17 octombrie – Teatrul Național Radiofonic a prezentat în premieră absolută, patru spectacole realizate după romanul Pribegi în țară răpită de Dumitru C. Moruzi: Sosirea pribegilor în Chișinău (26 septembrie), Străini în țara lor! (3 octombrie), Iașul sub Cuza-Vodă (10 octombrie), Apa curge, pietrele rămân! (17 octombrie). Scenariile radiofonice: Magda Duțu. Regia artistică: Petru Hadârcă. Spectacolele sunt realizate în cadrul proiectului Biografii, memorii și au fost difuzate la Radio România Cultural, de la ora 19:00

■ 2 octombrie – După un tur de forță reprezentat de luna petrecută în compania concertelor Festivalului Enescu 2023, Radio România Muzical a îmbrăcat „garderoba de toamnă”.
Principalele linii de emisiuni revin în atenția ascultătorilor, de luni până vineri: Musica viva (orele 7:00-10:00), Arpeggio (orele 10:00-13:00), Polifonii (orele 13:05-15:30), Concerte de 5 stele (orele 15:30-17:00), Perpetuum mobile (orele 17:00-19:00).
Revin în programele Radio România Muzical întâlnirile bilunare cu doi mari muzicieni români, în cadrul rubricilor Camera albastră cu dirijorul Cristian Măcelaru și Obiectiv-emotiv cu violonistul Alexandru Tomescu.
Pentru cei care știu că muzica clasică înseamnă un important ajutor pentru minte și suflet, emisiunea Spațiul meu de meditație primește un punct fix duminica, de la ora 19:30, în alternanță cu emisiunea Un cuvânt, o idee muzicală

■ 2 octombrie – Proiectul “Centenar Monica Lovinescu, vocea demnității”, realizat de Radio România Cultural și Humanitas, a început, cu o lansare publică transmisă live de la Librăria Humanitas Cișmigiu. Au participat: filosoful Gabriel Liiceanu, inițiatorul demersului de a marca o sută de ani de la nașterea Monicăi Lovinescu, scriitoarea Ioana Pârvulescu, inițiatoarea Premiului “Monica Lovinescu”, Radu Croitoru, managerul Radio România Cultural și Anca Mateescu, coordonatoarea proiectului radiofonic. Proiectul va dura până pe 19 noiembrie

■ 13 octombrie – S-a deschis noua stagiune de concerte (2023-2024) la Sala Radio. Stagiunea aniversară cu numărul 95 marchează aproape un secol de când, în 1928, a luat naștere Orchestra Națională Radio, creată odată cu radioul public.
Primul eveniment, prezentat chiar de Orchestra Națională Radio, i-a fost dedicat integral marelui compozitor și pianist Serghei Rahmaninov, supranumit „ultimul mare romantic”. Concertul a completat suita de manifestări prezentate în acest an pe scena Sălii Radio sub genericul Anul Internațional Rahmaninov, marcat de întreaga lume la 150 de ani de la nașterea artistului. Evenimentul s-a derulat sub bagheta dirijorului american John Axelrod – dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice din Kyoto (Japonia) și dirijor principal al Orchestrei Simfonice București

■ 15 octombrie – Sala Radio a găzduit primul concert folcloric din noua stagiune (2023-2024). Evenimentul prezentat de Orchestra de Muzică Populară Radio a fost dedicat solistei Geta Postolache, reprezentanta Țării Vrancei, care aniversează 45 de ani de carieră artistică

■ 20 octombrie – Matinalul de la Radio România Actualități s-a auzit de la Alba Iulia, din incinta Muzeului Principia. Între orele 7:20 și 10:00, ascultătorii noștri au descoperit povești despre centurionii de acum 2.000 de ani și despre modul în care este valorificată moștenirea culturală a romanilor care au întemeiat castrul Apulum.
Ei au aflat, de asemenea, cum a reușit localitatea Ciugud să devina perla coroanei comunelor din România, primul smart village de la noi.
Gazde ale Matinalului, Daniela Petrican și Cătălin Cîrnu i-au avut invitați pe Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud, Ciprian Dobra, curator la Muzeul Principia, Cosmin Toma, bucătarul Cetății Alba Carolina, dar și pe Aurel Voicu, cel mai vârstnic student din România

■ 20 octombrie – Teatrul Național Radiofonic a organizat o întâlnire de suflet cu una dintre marile actrițe ale scenei românești contemporane, sărbătorită la Muzeul Național al Literaturii Române: Simona Bondoc. Cariera radiofonică a Simonei Bondoc, extrem de bogată și de diversă, acoperă câteva decenii de radiofonie teatrală și reprezintă, fără îndoială, o pagină de aur din istoria teatrului sonor în România

■ 20 octombrie – Convergență sau conflict? Libertatea creației și conștiința socială în literatura contemporană a fost tema dezbaterii ce a avut loc la FILIT Iaşi, la Casa Muzeelor din Iași, sala de conferințe. Dezbaterea a fost moderată de realizatorii emisiunii Timpul prezent, Adela Greceanu și Matei Martin. Invitații lor au fost scriitorii Delia Grigore, Laura Grünberg, Radu Vancu și activistul LGBT Vlad Viski

■ 20 octombrie – Orchestra Națională Radio și apreciatul pianist român Horia Mihail au invitat publicul să asculte la Sala Radio o partitură cu o poveste inedită în istoria muzicii: Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, semnat de Beethoven.
În partea a doua a serii de la Sala Radio a fost constinuat periplul în spațiul muzical german cu o frumoasă selecție din opere semnate de Wagner: Tannhäuser, Maestrii cântăreți din Nürnberg, Lohengrin.
Evenimentul s-a desfășurat sub bagheta dirijorului italian David Crescenzi și cu participarea Corului Academic Radio, pregătit de dirijorul Ciprian Țuțu

■ 20-30 octombrie – Radio România a fost partener media tradiţional al Festivalului Național de Teatru – FNT, ajuns la cea de-a 33-a ediţie, care s-a desfăşurat sub deviza Laboratoarele sensibilului.
Secțiunea ON AIR a Festivalului a propus, la Radio România Cultural, programele radiofonice In memoriam Ion Caramitru şi In memoriam George Banu, în intenţia de a contura portrete sonore elocvente ale celor doi mari oameni de teatru, care au avut, fiecare în felul său, o influenţă covârşitoare asupra mişcării teatrale contemporane, în ultimele decenii.
Radio România Cultural l-a evocat pe marele om de teatru George Banu şi a propus Trilogia îndepărtării, spectacol din 2011, în regia lui Gavriil Pinte, un eseu radiofonic copleşitor, după un text scris cu luciditate și sensibilitate, ca rezultat al unui exerciţiu meditativ impresionant şi elevat, ivit după o îndelungă sondare a psihologiei umane şi care a dobândit o calitate sonoră aparte, prin accentele inspirate, prin atenţia la nuanţe, prin extraordinara armonizare a vocilor cu muzica.
De asemenea, a fost difuzat, în memoria strălucitului critic şi profesor universitar, spectacolul de teatru-document Teatrul: Neîmpliniri solitare și împlinire comună sau Monologuri retrospective de George Banu (2015).
La Radio România Actualităţi, spectacolele radiofonice difuzate în Secţiunea ON AIR a FNT33 sunt adecvate temei din acest an a Festivalului: Laboratoarele sensibilului. Toate sunt producţii care cultivă inovaţia în domeniul teatrului radiofonic, experimentarea unor modalităţi de expresie noi, incitante, în spiritul evoluţiei formelor auditive şi al posibilităţilor, din ce în ce mai rafinate, de explorare a lumii sunetelor. Ideea de cercetare artistică, de laborator teatral, componenta etică şi puterea de reprezentativitate, care se află printre principiile selectării producţiilor din FNT de anul acesta, conform argumentului selecţionerilor, se regăsesc şi în producţiile sonore propuse spre audiţie. În perioada festivalului, au fost active, de asemenea, pe site-ul www.eteatru.ro, colecţiile In memoriam Ion Caramitru şi In memoriam George Banu

■ 24 octombrie – Jurnalista Iuliana Anghel, realizator coordonator al emisiunilor în limba italiană de la Radio România Internaţional (RRI), a fost realeasă pentru al doilea mandat de trei ani în Comitetul Director al Comunităţii Italofone de Radioteleviziune (CRI), în cadrul Adunării Generale a organizaţiei, care s-a desfăşurat pe 20 octombrie la sediul Radioteleviziunii Italiene – RAI de la Roma.
Din noul Comitet Director fac parte reprezentanţii RAI, Radiotelevisione Svizzera Italiana din cadrul SRG-SSR (radioteleviziunea publică din Elveţia), Radio Vaticana, RTV Koper-Capodistria din Slovenia, San Marino RTV, TV2000-InBlue Radio din Italia şi Radio România Internaţional. Mario Timbal, directorul general al Radiotelevisione Svizzera Italiana, a fost reales în funcţia de preşedinte, iar Maria du Bessé, de la Departamentul Relaţii Internaţionale RAI, a fost reconfirmată în cea de secretar general

■ 25 octombrie – La Sala Radio, acordeonista letonă Ksenija Sidorova a interpretat Aconcagua pentru acordeon și orchestră, lucrare a cunoscutului compozitor argentinian Astor Piazzolla. Aplaudată pe scena celebrei săli londoneze Royal Albert Hall, în 2015, alături de muzicianul englez Sting, artista a fost invitată la București, în deschiderea stagiunii Orchestrei de Cameră Radio

■ 26-27 octombrie – Bogdan Simion și Maria Balabaș l-au omagiat pe Dimitrie Cantemir, la Radio România Cultural. Filologul și muzicianul Bogdan Simion se alătură echipei Radio România Cultural și, împreună cu Maria Balabaș, au realizat un portret neconvențional al lui Dimitrie Cantemir și al moștenirii sale muzicale și culturale, la 300 de ani de la dispariția cărturarului. Două emisiuni speciale cu titlul Cantemir 300, au putut fi ascultate la Radio România Cultural

■ 26 octombrie – Big Band-ul Radio România – dirijat de Simona Strungaru – și-a deschis stagiunea 2023 – 2024 la Sala Radio cu evenimentul muzical The Magic of Thad Jones, dedicat marelui artist american, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea sa. Concertul completează suita de manifestări inaugurată în stagiunea trecută, concepută în jurul personalităților legendare ale jazz-ului mondial: The Magic of Chick Corea, The Magic of Duke Ellington, The Magic of Buddy Rich

■ 27 octombrie – Orchestra Națională Radio a susţinut un concert derulat sub semnul peisajului muzical vienez. Baritonul austriac Liviu Holender – care a studiat la Universitatea de Muzică din Viena – a interpretat la Sala Radio cunoscutul ciclu de lieduri semnat de unul dintre cei mai mari muzicieni care au marcat istoria Vienei: Gustav Mahler: Lieder eines fahrenden Gesellen – Cântecele unui ucenic călător, creația lui Mahler pe propriile sale versuri, influențate de culegerea Des Knaben Wunderhorn – Cornul fermecat al băiatului, o colecție de poezii populare germane ce a reprezentat una dintre cărțile preferate ale compozitorului. Evenimentul s-a derulat sub bagheta dirijorului vienez Sascha Goetzel, care și-a început cariera ca violonist al celebrei Filarmonici din Viena. Începând din 2022, acesta este director muzical pentru două ansambluri importante: Orchestre National des Pays de la Loire (Franța) și Orchestra Națională de Tineret a Canadei.

■ 1 noiembrie – Radio România a împlinit 95 de ani de la primul semnal emis în eter. În semn de recunoaştere a rolului determinant pe care radioul îl are în istoria României, Parlamentul României a decis, la 24 decembrie 2019, prin adoptarea Legii nr. 255/2019, instituirea zilei de 1 noiembrie ca Zi Naţională a Radioului.
Din 1928, tot ce s-a întamplat în istoria acestui popor s-a auzit la Radio România. La 95 de ani, postul public de radio rămâne reper de credibilitate pentru ascultători, iar faptul că peste 3 milioane de români aleg zilnic posturile Radio România este dovada că au încredere în noi, în profesionalismul jurnaliştilor noştri, în seriozitatea şi onestitatea cu care abordăm fiecare temă.
• Miercuri 1 noiembrie, la ora 17:00, toate posturile Societăţii Române de Radiodifuziune au marcat împreună sărbătoarea sub semnul Noi suntem Radio România, împreună de 95 de ani.
• Dezbaterea de prânz de la Radio România Actualităţi a pus în discuție o temă de mare actualitate, anume Rolul media publice în combaterea dezinformării, la care au fost prezenți colegii de la Radio România Chişinău și TeleRadio-Moldova.
• Tot pe 1 noiembrie, Radio România Cultural a prezentat ediția specială Music Show, cu Horia Moculescu, dedicată muzicii ușoare lansate la Radio România timp de 95 de ani şi spectacolul RADIO-Nocturn, cu Gigi Căciuleanu exclusiv online (video) şi on air (audio).
• București FM a programat un spectacol vibrant și autentic La capătul curcubeului suntem noi, al Trupei de Teatru Tutti Frutti a Liceului Teoretic Bilingv Miguel de Cervantes, câştigător al Premiului special al Festivalului Vocea Teatrului Licean Bucureștean. Coordonaţi de regizoarea Diana Păcurar, tinerii liceeni au scris nu doar textul spectacolului, ci şi un imn al generaţiei Z. București FM a preluat și a adaptat spectacolul cu ajutorul regizorului Mihnea Chelaru, sub coordonarea Andreiei Bârsan și l-au prezentat în varianta de teatru radiofonic pe 1 noiembrie, de la ora 22.00.
• Oamenii de la Radio România dau glas amintirilor într-un serial de istorie orală, produs de Rador și difuzat de București FM. Cei ce s-au aflat de-a lungul timpului într-o relație de muncă, dragoste și devotament cu Radioul Public, au vorbit despre momente, întâmplări, evenimente, care s-au păstrat în memoria personală a fiecăruia.
• Teatrul Radiofonic a pregătit Momente de aur, la 95 de ani.

Radio România a dedicat întreaga lună noiembrie celebrării celor 95 de ani printr-o serie de evenimente şi proiecte editoriale speciale:
• Gala Radio România: Esența Performanței în Fiecare Voce, cu Fiecare Sunet a avut loc pe 1 noiembrie, la Sala Radio, pentru a onora cu exactitate momentul primei transmisii a Societăţii Române de Radiodifuziune, la 1 noiembrie 1928.

Foto: Alexandru Dolea

• Târgul de Carte Gaudeamus Radio România – ediţia Timişoara a avut loc în perioada 1-5 noiembrie, la Centrul Regional de Afaceri Timișoara;
• Pe 3 noiembrie, în foaierul Salii Radio, a avut loc lansarea cărții Fotbal Minut cu Minut, continuarea primului volum apărut în 2022, în prezența autorului Ovidiu Blag. Volumul evocă printr-un șir de interviuri, amintiri, documente și fotografii perioade și momente de aur din istoria radioului – mai exact cunoscuta emisiune „Fotbal minut cu minut”, care a păstrat conectați milioane de ascultători, prin crainicii-comentatori, de fenomenul fotbalistic din România.

Foto: Alexandru Dolea

• Vineri, 3 noiembrie, începând cu ora 19:00 a avut loc la Sala Radio Concertul aniversar al Orchestrei Naţionale Radio, dirijor Rumon Gamba, solist Alexandru Tomescu – vioară;
Tot atunci s-au lansat discurile Mihail Jora, Muzica de balet și Alexandru Tomescu – vioară & Sînziana Mircea – pian, Beethoven, Brahms, Enescu;
• Duminică, 5 noiembrie, la Sala Radio, s-au celebrat 95 de ani de radiofolclor printr-un concert de muzică populară, cu Ştefania Rareş, Viorica Flintaşu, Gheorghe Roşoga, Elena Jurjescu Todi, Ion Ghițulescu, Constantin Enceanu, Mariana Ionescu Căpitănescu, Victoriţa Lăcătuşu, Ion Drăgan, Simona Dinescu, Georgel Nucă, Maria Beatrice Băndoiu, Radu Lazăr, Ilie Caraş, Stefania Narenji și Georgiana Aurică;
• Conferința ABU Media and Culture Days, organizată de Societatea Romana de Radiodifuziune şi Asia-Pacific Broadcasting Union, a avut loc în zilele de 16 şi 17 noiembrie;
• Târgul de Carte Gaudeamus Radio România – Bucureşti s-a desfăşurat în perioada 22-26 noiembrie la Romexpo, Pavilionul Central.

■ 2 noiembrie – Teatrul Național Radiofonic a prezentat, în premieră, un spectacol-eveniment: Volpone, de Ben Jonson, la Radio România Cultural. Traducerea, adaptarea radiofonică şi regia artistică: Mihai Lungeanu. Regia de montaj: Robert Vasiliță, Florin Bădic și Bogdan Golovei. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: Codrin Lazăr. Redactor și producător: Domnica Țundrea.

■ 3 noiembrie – Teatrul Național Radiofonic a lansat, pe www.eteatru.ro, o nouă colecţie de spectacole sonore, alcătuită cu prilejul aniversării, la 1 noiembrie, a 95 de ani de Radio România. Au fost oferite cele mai bune montări radiofonice din toate timpurile, realizate după texte importante ale dramaturgiei naţionale şi universale, purtând semnături regizorale remarcabile şi interpretate de marii noştri actori.

■ 8 noiembrie – Corul Academic Radio a susţinut la Sala Radio primul său concert integral prezentat în noua stagiune Grieg – Lirica Nordului. Evenimentul a fost dedicat celui mai mare compozitor norvegian – Edvard Grieg, de la a cărui naștere s-au împlinit 180 de ani.

■ 9 noiembrie – Muzica și artele plastice și-au dat întâlnire la Sala Radio, în cadrul primului eveniment pluridisciplinar inițiat de Big Band-ul Radio în stagiunea curentă, intitulat Contemporan în România.
Membrii Big Band-ului au putut fi apreciaţi în dublă ipostază: de interpreți, dar și de compozitori ai pieselor de jazz pe care le-au prezenat, o parte dintre acestea fiind cântate în primă audiție absolută. George Natsis, pianistul ansamblului, saxofoniștii Paolo Profeti și Cătălin Milea, chitaristul Liviu Negru, trombonistul Florian Radu și trompetiștii Laurențiu Moise și Sebastian Burneci semnează lucrările care au putut fi ascultate la Sala Radio. Concertul s-a derulat sub conducerea muzicală a dirijoarei ansamblului, Simona Strungaru. Piesele interpretate au fost însoțite și de proiecții video pe orga Sălii Radio, realizate de Ioana Halunga.
În paralel cu seara de jazz propusă de Big Band, Sala Radio a găzduit expoziția de pictură și grafică Centaur, ce a reunit lucrări realizate de artiștii plastici Aurel Bulacu, Gheorghe Caruțiu, Florin Codre, Darie Dup, Cătălin Guguianu, Iulia Mihalcea, Florin Stoiciu și Ion Tițoiu, fiecare artist având o abordare stilistică diferită a temei ecvestre. Legătura dintre concert și expoziție a fost dată de faptul că atât dirijoarea Big Band-ului Radio, Simona Strungaru, cât și prim-trompetistul Sebastian Burneci au compus fragmentele muzicale ce au însoțit lucrările expoziției.

■ 10 noiembrie – În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: Johannes Brahms. Cu acest prilej, pe parcursul stagiunii 2023-2024, Orchestra Națională Radio a prezentat la Sala Radio un program special: Integrala lucrărilor simfonice și concertante semnate de Brahms, în cadrul a 4 concerte extraordinare, evenimente care se vor bucura și de prezența unor invitați importanți.
• Primul concert din această serie a avut loc vineri, 10 noiembrie 2023 și s-a derulat sub bagheta dirijorului Nicolae Moldoveanu, care s-a aflat la pupitrul unor ansambluri ca Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda, BBC Concert, BBC Philharmonic ș.a.

■ 13 – 17 noiembrie – În cadrul proiectului „Centenar Monica Lovinescu, vocea demnității”, colecția de emisiuni „Discurile Monicăi“, cu introduceri de Horia-Roman Patapievici, în cadrul cărora au fost difuzate cele mai iubite partituri ale Monicăi Lovinescu despre care a scris în jurnalele sale, a putut fi ascultată la Radio România Cultural.

■ 13 noiembrie – București FM a prefațat, ca în fiecare an, Târgul de Carte Gaudeamus Radio România. Proiectul editorial de încurajare a lecturii și promovare a literaturii române contemporane 9 scriitori din 9-a generație a ajuns la ediția cu numărul 7. Din 13 noiembrie, timp de 9 zile, un tânăr scriitor și-a deschis cartea pentru ascultătorii București FM, în Bună dimineața, București!

■ 15 noiembrie – Dirijorul și violoncelistul portughez Bruno Borralhinho, director artistic al Ansamblului Mediterrain – Berlin și membru al Orchestrei Filarmonicii din Dresda, a fost invitat special pe scena Sălii Radio. Acesta a dirijat concertul Orchestrei de Cameră Radio, eveniment care i-a avut ca soliști pe Simina Croitoru la vioară și Radu Sinaci la violoncel.

■ 16-17 noiembrie – La Biblioteca Centrală Universitară Carol I din București, a avut loc conferința Media & Culture Days 2023, organizată de Radio România, în parteneriat cu ABU (Asia-Pacific Broadcasting Union). Tema ediției din acest an a fost Diverse and distinctive: How culture powers public service media, iar în centrul dezbaterii s-a aflat rolul cheie pe care media publică îl deține în promovarea conținutului cultural de înaltă calitate, în susținerea diversității și a incluziunii.
În deschiderea conferinței, Președintele Director General al Radio România, Răzvan Ioan Dincă, a salutat participanții din Asia și din Europa, amintind că „pentru Radio Romania, găzduirea conferinței Media & Culture Days în aceste zile de noiembrie are o însemnătate specială, deoarece în această lună celebrăm 95 de ani de la prima emisie a Radiodifuziunii Române, la 1 noiembrie 1928. Suntem mândri că azi, la aproape un secol de la înființare, suntem unul dintre cei mai importanți lideri media din România. Suntem onorați de partneriatul cu ABU pentru organizarea acestui eveniment, o continuare a anterioarei conferințe anuale de succes Media 2020. Începând din 2015, împreună cu partenerii de la ABU, dar și cu sprijinul EBU, COPEAM, PBI, am creat o platformă de dialog unde profesioniști ai media publice din Asia și Europa au un schimb deschis de idei, experiențe și bune practici. Forța noastră constă, cred, în responsabilitatea noastră dublă, ca post de radio public național și producător de cultură. Radio România este unul dintre cei mai importanți jucători culturali din Româniaˮ.

Foto: Alexandru Dolea

La rândul său, Secretarul General ABU, Ahmed Nadeem, a mulțumit Radio România „pentru parteneriatul menținut până în prezent, conferința Media & Culture Days fiind exact mijlocul prin care explorăm experiențele de succes ale colegilor noștri din întreaga lume. Scopul nostru este clar, expunerea unor idei inovative trebuie să-i învețe pe membrii individuali ai organizației noastre cum să-și servească mai bine propriile comunitățiˮ.

Foto: Alexandru Dolea

Timp de două zile dezbaterile au fost susținute de lideri ai principalelor alianțe de media la care Radio România este afiliată: Ahmed Nadeem, Secretar General al ABU, Jean Philip de Tender, Director General Adjunct al EBU, Claudio Cappon, Secretar General al COPEAM și David Jordan, Secretar General al PBI, precum și reprezentanți ai unor importante organizații de media din Europa și Asia, între care BBC, Radiodifuziunea din Cehia, MDR Germania, RAI – Radiotelevisione Italiana, RTVE Spania, Televiziunea din Polonia, UA:PBC, Radioteleviziunea din Ucraina, RTV Georgia, RRI Indonezia, Media Prima Audio Malaysia, TRT Turcia, Radio Mewat, India, Radioteleviziunea Națională din Uzbekistan ș.a.
Conferința Media & Culture Days, organizată de Radio România în parteneriat cu ABU și susținută de BRD și Biblioteca Centrală Universitară Carol I din București continuă seria de conferințe Media 2020, inițiată de Radio România și derulată din 2015 până în 2020, care a reușit să creeze premisele unui dialog de succes între profesioniști de media din Europa și din arealul Asia – Pacific.
• pe 15 noiembrie – participanții la conferința Media & Culture Days, eveniment organizat de Radio România în parteneriat cu ABU, au fost primiți la Palatul Elisabeta, reședința regală din București, unde gazdă a fost Alteța Sa Regală Principele Radu.

Foto: Alexandru Dolea

■ 17 noiembrie – La Sala Radio a avut loc un concert derulat sub semnul Spaniei. Organizat în colaborare cu Institutul Cervantes – București și cu Ambasada Spaniei, evenimentul l-a adus în România pe clarinetistul Pablo Barragán, recunoscut pentru sunetul său rafinat, combinat cu o înaltă măiestrie artistică și carismă scenică.
Alături de Orchestra Națională Radio, Pablo Barragán a cântat, în primă audiție în România, Concertul nr. 2 pentru clarinet și orchestră, semnat de compozitorul spaniol contemporan Óscar Navarro. În aceeași seară, au fost ascultate și suitele L’Arlésienne (Fata din Arles), partitură creată de Bizet pentru a ilustra muzical piesa de teatru scrisă de Alphonse Daudet.
Evenimentul s-a desfășurat sub bagheta dirijorului grec Anastasios Symeonidis, adesea asociat cu poziția de director artistic al Orchestrei Naționale a Radioteleviziunii din Grecia.

■ 18 noiembrie – La aniversarea centenarului nașterii Monicăi Lovinescu, cea mai importantă voce feminină a exilului românesc, Teatrul Național Radiofonic și Radio România Cultural au prezentat premiera absolută de teatru radiofonic Între câine și lup, scenariu original de Ilinca Stihi, inspirat de viața și opera Monicăi Lovinescu, cu inserții din materiale documentare din arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Regia de studio: Janina Dicu. Muzica originală: Dan Handrabur. Sound design: Tom Brânduş. Redactor: Oana Cristea Grigorescu. Regia artistică: Ilinca Stihi.

Foto: Alexandru Dolea

■ 22 – 26 noiembrie – A avut loc Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, ediţia a 30-a, la Romexpo
Președintele de onoare al ediției a fost Ion Bogdan Lefter, reputat scriitor, critic literar, profesor universitar, publicist, și, mai presus de toate, unul dintre cei mai entuziaști și constanți prieteni ai Târgului.
Finalul celei de-a 30-a ediții a Târgului de carte GAUDEAMUS Radio România a fost marcat de acordarea tradiționalelor trofee GAUDEAMUS.
– Prin votul publicului, cele mai agreate edituri ale acestei ediții sunt: pe locul I, Editura Humanitas, pe locul II Editura Litera, iar pe locul III Editura Polirom;
– Cea mai râvnită carte a târgului, stabilită tot prin votul publicului, se acordă Editurii Humanitas, pentru volumul „Mai mult ca trecutul” de Ana Blandiana;
– Premiul de Excelență, acordat de un juriu format din domnii Ion Bogdan Lefter, Cristian Teodorescu și Cosmin Ciotloș, se acordă Editurii Vellant din București pentru calitatea prezenței la ediția 2023 a Târgului de carte GAUDEAMUS Radio România și pentru lungul șir de cărți de literatură și arte publicate în rafinate condiții grafice și pentru standul mereu atractiv, „pe roți”, de la Gaudeamus. Premiul constă în finanțarea parțială a unui proiect editorial cu suma de 10.000 lei;
– Premiul pentru Traducere „Antoaneta Ralian”, acordat de un juriu alcătuit din doamna Denisa Comănescu, domnul Ion Bogdan Lefter și domnul Bogdan Ghiu:
– pentru traducere dintr-o limbă străină în limba română: doamna Alexandra Coliban pentru traducerea din limba engleză a romanului „Crossroads” de Jonathan Frazen, publicat în anul 2023 de Editura Polirom, sofisticat roman de familie, de fapt, de mari frământări psihogice.
– pentru traducerea din limba română într-o limbă străină: domnul Șerban Foarță, pentru volumul său bilingv de poeme „Schlimmericks”, publicat de Editura Universității de Vest din Timișoara, scris/autotradus în limba germană și … autoretradus în românește, ca tipic spectacol „foarțian”.
Premiul constă în suma de 1300 lei, acordată fiecăruia dintre premianți;
– Premiul Educaţia a fost oferit Academiei de Studii Economice din Bucureşti;
– Premiul Miss Lectura a fost câștigat de Teodora Ioana Pavel, elevă la Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații „Gheorghe Airinei”. Premiul a fost oferit de Avon Cosmetics România.

Foto: Alexandru Dolea


■ 22 noiembrie – Teatrul Național Radiofonic a lansat, pe eTeatru (www.eteatru.ro), o nouă colecţie de spectacole sonore: Radio România 95. 95 de ani de Radio – 95 de ani de literatură. Adaptări radiofonice din literatura lumii. Prin această colecție, Teatrul Național Radiofonic se alătură proiectului cultural, de înaltă ținută intelectuală, care este Târgul de Carte Gaudeamus – ediția București 2023, care s-a desfășurat în perioada 22 – 26 noiembrie, la Pavilionul Central (A) de la Romexpo.

■ 23 noiembrie – Saxofonistul de origine spaniolă Gianni Gagliardi a fost invitatul special al Big Band-ului Radio, într-un concert intitulat „Nomadic Nature”, titlu inspirat de activitatea artistului pe întregul mapamond. Seara de jazz de la Sala Radio s-a derulat sub bagheta dirijoarei ansamblului, Simona Strungaru.

■ 24 noiembrie – La Sala Radio a fost audiată una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de Rossini, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).
Creația lui Rossini a fost interpretată de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului de origine libaneză Toufic Maatouk.
Evenimentul de la Sala Radio s-a desfășurat cu participarea soliștilor vocali Mădălina Barbu – soprană, Lilia Istratii – mezzosoprană, Andrei Mihalcea – tenor și Iustinian Zetea – bas și a Corului Academic Radio, pregătit de dirijorul Ciprian Țuţu.

■ 24 noiembrie – Matinalul de la Radio România Actualități s-a auzit, între orele 7:20-10:00 din Piața Dacia din municipiul Buzău. S-a povestit despre potențialul turistic al județului Buzău, plecând de la Vulcanii Noroioși până la Chihlimbarul de Colți sau Barajul Siriu, s-a trecut și prin Buzăul șantierelor, alături de primarul orașului, Constantin Toma. Un alt subiect a fost Buzăul culinar, cu o degustare de cârnați de Pleșcoi și tămâioasă românească, împreună cu chef Andreea Pascu și inginer Cornel Baniță, director tehnic la Stațiunea Pietroasele. Și s-a ajuns și la soiurile de legume românești păstrate și cultivate în Buzău, împreună cu Floarea Burnichi, director științific la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură. Iar elevi de la Liceul de Arte ”Margareta Sterian” au demonstrat cum arată și Buzăul cultural.

■ 27 noiembrie – Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a premiat excelenţa în jurnalism, în cadrul Galei Premiilor UZPR, ediția 2023 – Împreună pentru pace.
Premiul pentru întreaga activitate a fost acordat Ruxandrei Săraru, realizator al emisiunii Oameni care mişcă România la Radio România Actualităţi şi membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune.
Un alt premiu al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România pentru întreaga activitate i-a fost acordat Sofiei Șincan, care a creat postul 3 al Societății Române de Radiodifuziune.

■ 29 noiembrie – Dirijorul Gheorghe Costin, căruia în urmă cu mai mulți ani i-a fost înmânată bagheta lui Ionel Perlea, primită de acesta de la celebrul dirijor Arturo Toscanini, a dirijat, la Sala Radio, premiera absolută a lucrării Ludus modalis III, simfonie de cameră în trei părţi, semnată de compozitorul român contemporan Sabin Păutza. Lucrarea are trei părți și face parte din seria Jocuri, inspirată de ritmuri specifice folclorului românesc.
Evenimentul prezentat de Orchestra de Cameră Radio s-a bucurat și de prezența violoncelistului Răzvan Suma, cunoscut publicului din România grație turneelor sale naționale Vă place Bach? ,Vă place Brahms?, Vă place Tango?, Vă place Schu…?, Vă place Beethoven? sau Vă plaCello?

■ 5 decembrie – Teatrul Național Radiofonic a prezentat în premieră, la Radio România Cultural, Lecția de zbor. Scenariu radiofonic de Ada-Maria Ichim și Gavriil Pinte. Partea I. Zborul fără vizibilitate. Regia artistică: Gavriil Pinte. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: Tom Brânduș. Redactor și coordonator de proiect: Magda Duțu.

■ 6 decembrie – La Sala Radio a fost prezentată una dintre cele mai emoționante partituri semnate de Mozart: Concertul nr. 20 pentru pian şi orchestră. Lucrarea a fost interpretată de Orchestra de Cameră Radio, cu participarea a doi invitați speciali din Marea Britanie. Evenimentul a fost dirijat de Jonathan Bloxham, aflat recent la pupitrul unor ansambluri ca Royal Philharmonic Orchestra – Londra, Orchestra Simfonică din München, Salzburg Mozarteum, London Mozart Players, iar solist a fost tânărul pianist Martin James Bartlett.

■ 6 decembrie – Ghetuțele copiilor și tinerilor aflați în Centrul Familial ”Sf. Marcellin Champagnat” au fost lustruite cu grijă și aliniate sub bradul de Crăciun în așteptarea lui Moș Nicolae. Bucuresti FM le-a adus cadourile oferite de Compania de Librarii Bucuresti, editurile Litera si Corint. Cei 27 de tineri au primit cărți, jucării și jocuri dar și un spectacol excepțional pus în scenă doar pentru ei de către artiștii Circului Metropolitan București.
Tiberiu Păun, realizator Bucuresti FM, a dat tonul distractiei, a alungat emoțiile asistenței și a dat start spectacolului.

■ 7 decembrie – Sala Radio a găzduit un eveniment muzical inedit al acestui an: revenirea pe scenă a vocalistei și compozitoarei Ana-Cristina Leonte și nu oricum, ci într-o formulă de mare anvergură, alături de Big Band-ul Radio România, dirijat de Simona Strungaru.
O invitație de ancorare în prezent, concertul from NOW to NOW a prezentat, în premieră, o colecție de piese originale noi, semnate de solista serii, rezultate dintr-o intensă perioadă de creație, o retragere aproape sabatică pe care muziciana și-a asumat-o.
Evenimentul a fost completat de proiecțiile video pe orga Sălii Radio semnate de Ioana Halunga.

■ 8 decembrie – La Editura Casa Radio a apărut audiobookul (carte şi CD) Amintiri din temniţele comuniste. Interviuri la Radio România cu supraviețuitori ai lagărului comunist realizate de jurnalista Anca Mateescu pentru postul Radio România Cultural, între anii 1993 şi 1996. Cititorul-auditor este invitat să devină martor al istoriei recente zbuciumate din urmă cu nu atât de multe decenii, istorie şi istorii încă purtătoare de urmări adânci şi de accente grave pentru prezent.

■ 8 decembrie – La împlinirea a 100 de ani de la naşterea sopranei Maria Callas, Orchestra Națională Radio a prezentat o gală intitulată Callas 100, dedicată valorii și excelenței, ca și amintirii unei voci de unică rezonanță, evenimentul alăturându-se astfel unui șir impresionant de sărbătoriri desfășurate pe întregul mapamond.
La Sala Radio au fost audiate cele mai frumoase fragmente din opere celebre, precum Bărbierul din Sevilla – G. Rossini, Trubadurul, Rigoletto și La traviata – G. Verdi, Carmen – G. Bizet, Boema și Tosca – G. Puccini, Faust – Ch. Gounod, Lucia di Lammermoor – G. Donizetti, Norma de V. Bellini, cândva interpretate magistral de cea supranumită La Divina.
Evenimentul s-a derulat sub bagheta dirijorului Ciprin Teodorașcu, dirijor al Operei Naţionale Bucureşti începând din anul 2003.

■ 8 decembrie – Sărbătoarea celor 95 de ani a continuat la Radio România. Reuniunea Seniorilor a fost un prilej de emoție, zâmbete, lacrimi, aducere aminte pentru toți cei prezenți, foști și actuali lucrători în slujba radioului public.

Foto: Alexandru Dolea

■ 9 decembrie – Seria concertelor de Crăciun propusă în această perioadă la Sala Radio a fost deschisă de Corul de Copii Radio dirijat de Răzvan Rădos.
Și-a dat concursul Corul de Copii și Tineret „Symbol – Jean Lupu” al Patriarhiei Române, pregătit de Luminița Guțanu Stoian. Totodată, sub coordonarea Magdalenei Faur, membrii Ansamblului de Băieți al Corului de Copii Radio au interpretat câteva colinde românești din Suita a II-a de Crăciun de Viorel Munteanu.
Și Editura Casa Radio a participat la acest eveniment printr-un moment special care a avut loc în foaierul central al Sălii Radio, la finalul concertului: lansarea celui mai recent album al Corului de Copii Radio, intitulat „Poveste din pădure”, în cadrul deosebit al unei sesiuni de autografe oferită publicului de actrița Alexandrina Halic și dirijorul Răzvan Rădos.

Foto: Alexandru Dolea

■ 10 decembrie – Teatrul Naţional Radiofonic pentru copii a prezentat, la Radio România Cultural, în premieră absolută, spectacolul Bătrânul Grivei şi lupul – basm popular slovac, scenariul şi regia artistică: Gavriil Pinte. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: Mirela Georgescu. Redactor: Irina Soare. Spectacolul face parte din proiectul multianual Povești din țările central și est europene realizat de Teatrul Naţional Radiofonic în parteneriat cu Institutul Polonez din Bucureşti

■ 10 decembrie – Într-o tradiție continuată de 31 ani, concertul de colinde „Începem a colinda…” – prezentat de Orchestra de Muzică Populară Radio și invitații săi – a adus pe scena Sălii Radio datinile şi obiceiurile de sărbători, așa cum sunt ele păstrate în satul românesc. Concertul a fost dirijat de Adrian Grigoraş și prezentat de Georgel Nucă.

■ 12 decembrie – Teatrul Național Radiofonic a prezentat în premieră absolută, la Radio România Cultural, două spectacole-document care vorbesc despre viața și opera istoricului, filosofului, scriitorului Dimitrie Cantemir – gânditor de talie europeană, a cărui operă se înscrie în tezaurul culturii universale.
• Dimitrie Cantemir – Legendă și adevăr. Scenariu de Raisa Radu. Adaptarea radiofonică Magda Duțu și Ion-Costin Manoliu. Regia artistică Maria Agnesa Pușcașu. Regia de montaj Florin Bădic. Regia de studio Milica Creiniceanu. Regia muzicală Luiza Mateescu. Regia tehnică ing. Mirela Georgescu. Redactor Ion-Costin Manoliu. Coordonator proiect Magda Duțu.
• Dimitrie Cantemir – Istoria cărturarului. Scenariu de Raisa Radu. Adaptarea radiofonică Magda Duțu și Ion-Costin Manoliu. Regia artistică Maria Agnesa Pușcașu. Regia de montaj Florin Bădic. Regia de studio Milica Creiniceanu. Regia muzicală Luiza Mateescu. Regia tehnică ing. Mirela Georgescu. Redactor Ion-Costin Manoliu. Coordonator proiect Magda Duțu.

■ 13 decembrie – Spectatorii au avut șansa de a-l asculta la Sala Radio pe cel mai cunoscut chitarist român în străinătate la ora actuală: Dragoș Ilie, care a obținut peste 40 de premii la competiții internaționale. Alături de violonistul Alexandru Tomescu, în vara anului 2022, a concertat în România în cadrul turneului „Stradivarius – Paganini Magic”, prezentând 17 concerte în 13 orașe din România.
Alături de Orchestra de Cameră Radio, Dragoș Ilie a interpretat la Sala Radio Concertul nr. 1 pentru chitară și orchestră, creație a compozitorului italian Mario Castelnuovo-Tedesco.
Cu ocazia acestui concert, Editura Casa Radio a prezentat publicului primul album realizat de tânărul chitarist Dragoș Ilie, intitulat Guitar Delights. La finalul concertului, solistul serii a oferit publicului o sesiune de autografe pe acest CD, în foaierul central al Sălii Radio.

■ 14 decembrie – În cadrul concertului sugestiv intitulat „A Little Christmas Music” a fost rândul Corului Academic Radio să își încânte publicul cu ale sale colinde de Crăciun, interpretate alături de invitații săi: The Radio Trombones. Sub bagheta dirijorului Ciprian Țuțu, au fost aplaudaţi soliștii Cecilia Bucerzan, Anastasia Türköz, Ciprian Mardare, Teodor Vădana și muzicienii Carmen Săndulescu (pian), Liviu Ofițeru, Ștefan Voicu (percuție), alături de The Radio Trombones (Alexandru Moraru, Florian Radu, Vlad Leahu, Cătălin Bucerzan).

■ 15 decembrie – Câștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania – 2020, dirijorul Finnegan Downie Dear a fost invitat la pupitrul Orchestrei Naționale Radio. Concertul de la Sala Radio a fost conceput în special în jurul lui Ravel, unul dintre cei mai mari compozitori ai sec. XX și autorul celebrului Bolero. Programul a debutat cu Pavana pentru o infantă defunctă, a continuat cu lucrarea lui Ravel Le Tombeau de Couperin (Mormântul lui Couperin) iar seara s-a încheiat cu Variaţiuni pe o temă originală – Enigma, creație a compozitorului britanic Edward Elgar.

■ 21 decembrie – Seria evenimentelor de la Sala Radio dedicate sărbătorilor de iarnă s-a încheiat cu concertul extraordinar al Big Band-ului Radio, dirijat de Simona Strungaru, care a oferit publicului selecțiuni din celebra partitură a baletului „Spărgătorul de nuci” de Ceaikovski, în aranjamentul inedit în ritmuri de jazz conceput de Dave Wolpe.
În partea a doua a serii pe scenă au sosit și cele două coruri Radio România, astfel încât Big Band-ul Radio, Corul Academic Radio și Corul de Copii Radio s-au reunit pentru o serie de colinde românești și cântece internaționale de Crăciun, interpretate în aranjamentul muzical semnat de Simona Strungaru.

Actualizat la 21 decembrie 2023