Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, la Bucureşti

foto - presidency.ro

Realizator: Cristian Bâcâin – Peste o mie de reprezentanţi ai mediului de afaceri decidenţi politici şi reprezentanţi ai societăţii civile vor participa, joi, în capitală, la Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări. Sesiunea de deschidere va fi găzduită de premierul Marcel Ciolacu. Cu detalii, Cătălin Purcaru:
Reporter: Discuțiile vor fi structurate în cadrul a patru sesiuni de lucru pe teme prioritare atât din perspectiva Uniunii Europene, cât și a relației transatlantice. Autoritățile române sunt interesate de realizarea unor proiecte care să sporească gradul de interconectivitate în regiunea celor trei mări, precum și în domeniul energetic, cu accent pe tranziția verde și utilizarea hidrogenului ca sursă de energie regenerabilă. În ceea ce privește digitalizarea, prioritățile vizează securitatea cibernetică și siguranța implementării inteligenței artificiale.
Realizator: Forumul de astăzi a fost precedat de Summitul Inițiativei celor Trei Mări, care grupează state ale Uniunii Europene situate între mările Baltică, Neagră și Adriatică. La finalul summitului, președintele Klaus Iohannis a făcut precizări privind descoperirea unor posibile fragmente ale unei drone rusești, anunțată ieri de ministrul apărării, Angel Tîlvăr. Potrivit acestuia, specialiștii militari au ridicat probe din apropierea satului Plauru, județul Tulcea, la 70 de metri de Dunăre, dar proveniența resturilor identificate va fi stabilită de expertiza tehnică. Referindu-se la anunțurile oficiale inițiale, conform cărora nu fuseseră găsite indicii privind prezența pe teritoriul României a unor posibile fragmente de dronă, președintele Klaus Iohannis a explicat faptul că autoritățile statului nu pot face afirmații decât pe baza dovezilor deținute, iar în situația se schimbă de la o zi la alta./lcoman/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 septembrie)