Ministerul Mediului va publica ordinul pentru derularea programul de finanțare a proiectelor de înființare a pădurilor urbane

Realizator: Cristian Bâcâin – În următoarele zile, Ministerul Mediului va publica ordinul privind derularea programul de finanțare a proiectelor ce vizează înființarea pădurilor urbane. Anunțul a fost făcut în cadrul Forumului „Orașelor Verzi”, care se desfloară la Brașov. Patru orașe din țară și două sectoare din capitală au semnat un angajament de a colabora pentru a facilita tranziția la neutralitate climatică. Adrian Cârneciu relatează.
Reporter: Brașovul găzduiește până pe 10 septembre a treia ediție a Forumului „Orașelor verzi”, eveniment care include o serie de activități stradale, dar și o conferință internațională privind politicile de mediu, la care, pe parcursul a trei zile, participă 62 de administrații locale din 14 țări.
Allen Coliban, primarul Brașovului: Vom învăța de la cei care au câștigat competiții în domeniul sustenabilității. Avem două capitale verzi europene anterioare, prezente la Forumul „Orașelor verzi” şi vom putea să învățăm din poveștile lor de succes. Avem, totodată o inițiativă românească, o alianță a „Orașelor verzi”.
Reporter: Din alianța „Orașelor verzi” fac parte acum Arad, Brașov, sectoarele 2 și 6 din București, Buzău, Câmpulung, Darabani, Lugoj, Reșița și Timișoara.
Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: Vom avea la dispoziție 30 de milioane de euro pentru astfel de proiecte, cu o idee care s-a născut la Brașov, un concept care este vechi, dar care a fost adaptat pentru România. Va deveni un program național de înființare a mini-pădurilor urbane și în zilele următoare, acest ghid de finanțare va deveni ordin de ministru.
Reporter: La Conferinta Internațională de Politici Publice de Mediu participă 27 de primari din țară și din Europa, 54 de experți de mediu, 30 de reprezentanţi ai mediului de afaceri și peste 100 de funcţionari publici./rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 septembrie)