Neregulile din centrele sociale vor fi mult mai aspru sancționate, iar controalele vor fi tot mai dese, anunță Ministerul Muncii

Neregulile din centrele sociale vor fi mult mai aspru sancționate, iar controalele vor fi tot mai dese, anunță Ministerul Muncii.

Sunt doar o parte dintre modificările care vor fi aduse legislației în domeniu și care au ca scop final eliminarea oricărei posibilități ca dramele precum cele din așa-numitele azile ale groazei să se mai repete.

Reporter: Roman Mușat – Proiectul, prezentat în prima lectură în ședința de Guvern de ieri, prevede că nici un centru de servicii sociale pentru persoanele cu dizabilități și persoanele vârstnice dependente nu va mai funcționa fără verificări în teren. De asemenea, se va înființa un registru național electronic de evidență a persoanelor beneficiare, astfel încât inspectorii care verifică să aibă acces în timp real la toate datele necesare. În plus, controalele vor fi inopinate, și nu doar în timpul procedurilor de obținere a licenței, așa cum se întâmplă în prezent.

Noutatea absolută va fi recurgerea la conceptul de ‘client misterios’, potrivit căruia, în acțiunile de control vor fi implicați și voluntari care, internați fiind în aceste centre, vor putea constata eventualele nereguli. Totodată, se vor introduce pedepse penale, iar amenzile vor crește de cinci ori. Cele mai mari sancțiuni vor fi aplicate în cazul în care centrul funcționează fără licență sau dacă este refuzat accesul inspectorilor sociali.

Proiectul mai prevede că doar întreprinderile de economie socială, ONG-urile, cultele recunoscute de lege și instituțiile statului vor mai putea furniza servicii sociale, astfel că unitățile înființate pentru a obține profit vor fi excluse. Documentul este publicat pe site-ul Ministerului Muncii, unde poate fi consultat de către toți cei interesați. /lalexandrescu/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 septembrie