România a prezentat Comisiei Europene o cerere de modificare a PNRR

România a prezentat ieri Comisiei Europene o cerere de modificare a Planului său Național de Redresare și Reziliență.

Documentul trimis la Bruxelles include și un nou capitol propus de București, legat de strategia Uniunii de sporire a independenței sale energetice. Detalii, în relatarea corespondentului nostru Bogdan Isopescu.

Reporter: Capitolul REPowerEU propus de România acoperă două reforme și șase investiții noi, precum și o măsură consolidată care era deja în plan. Reformele și investițiile capitolului sunt legate de creșterea producției de energie verde, de îmbunătățire a eficienței energetice a clădirilor și de consolidare a competențelor forței de muncă din domeniul producției de energie verde.

Pe de altă parte, spune Comisia, modificarea propusă de România prevede ștergerea a patru investiții din planul inițial și modificarea a aproximativ 70 de măsuri. Solicitarea României se bazează pe necesitatea de a lua în considerare inflația ridicată înregistrată în 2022, întreruperile lanțului de aprovizionare și revizuirea în scădere a alocației maxime a subvențiilor, de la 14,2 miliarde la 12,1 miliarde.

De asemenea, România a solicitat să transfere partea din rezerva de ajustare pentru Brexit, în valoare de 43,2 milioane de euro, către PNRR, granturile României din PNRR și REPowerEU, alături de împrumuturile deja angajate în cadrul planului inițial fac ca valoarea planului prezentat acum să ajungă la aproape 28,5 miliarde de euro./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 septembrie