Magia Nocturnelor a revenit pe scena Teatrului Național din București

Performance-ul RADIO NOCTURN “Gigi Căciuleanu / Confesiuni” a readus pe scena Teatrului Național din București atmosfera celebrelor Nocturne care au fascinat spectatorii Teatrului Țăndărică începând cu finalul anilor ‘60.
Evenimentul a fost organizat, pe 11 septembrie, cu prilejul sărbătoririi, în anul 2023, a 95 de ani de la înființarea Radio România.
Un spectacol conceput de Gigi Căciuleanu, un tribut adus “Măiastrei” Miriam Răducanu, de al cărei spirit a fost impregnată întreaga seară.
Confesiunile emoționante, momentele coregrafice semnate de Miriam Răducanu și Gigi Căciuleanu, proiecțiile cu dansurile Măiastrei, au fost deliciille unei seri de neuitat, pe care marele coregraf a pus-o sub semnul poeziei, dansului și libertății artistice.
Alături de Gigi Căciuleanu a revenit pe scenă actorul Virgil Ogășanu, cel care a fost prezent și la primul Nocturn, când a spus monologul din “Revizorul” de Gogol, monolog pe care nu l-a uitat niciodată, care i-a rămas întipărit în minte ca și alte sute de roluri, și pe care l-a redat cu măiestrie, spre încântarea publicului.
Actorul Lari Giorgescu, care spune că el, la fel ca Gigi Căciuleanu, a fost crescut de bogăția artistică minunată a lui Miriam Răducanu, a interpretat un fragment din spectacolul “Poezia Visului”, de la Unteatru, un spectacol creat în spiritul Nocturnelor, cu versuri de Emil Botta și cu coregrafia “Măiastrei”. Tot el a fost aplaudat îndelung pentru monologul lui Cațavencu din “D’ale noastre”, făcut din dans și onomatopee. Iar împreună cu actrița Alina Petrică, a oferit un moment special, intens, din “Jungla TV”, un spectacol lucrat de cei doi cu Gigi Căciuleanu, la distanță, în pandemie, cu un text semnat de acesta.
Au mai evoluat coregrafa Lelia Marcu-Vladu, care de asemenea a transformat poezia în gest și gestul în poezie, demonstrând încă o dată simbioza dintre cele două elemente, care a fost miezul Nocturnelor, și soprana Oana Berbec, care a făcut o Coana Chirița absolut specială, o Chiriță cu veleități de soprană, care a dansat pe poante, un moment plin de umor și rafinament.
Evenimentul a marcat, de asemenea, debutul grilei de toamnă a Radio România Cultural, sezon intitulat Memories. Înregistrarea acestuia va putea fi ascultată on air și vizionată online pe 1 Noiembrie, ziua în care Radio România împlinește 95 de ani.
Producător: Radio România Cultural
Coproducători: Teatrul Național din București/Fundația ArtProduction
Cu sprijinul: JTI

 

RADOR (12 septembrie)