Nu există alternativă la pace, declară preşedintele Ungariei, Katalin Novák, la Adunarea Generală ONU

Nu există alternativă la pace, a subliniat șeful statului ungar, precizând: „Acest război ne afectează direct pe noi, ungurii. Nu se desfăşoară, pur şi simplu, în imediata noastră vecinătate, deoarece şi tații și fiii maghiari care trăiesc pe teritoriul Ucrainei dau viețile lor în tranșee. De aceea vrem pace. În ţara noastră, în Ucraina, în Europa, în lume. Ne dorim pacea și securitatea care decurge din aceasta„, a mai subliniat preşedintele Ungariei, Katalin Novák, în discursul său la dezbaterea generală a celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU de marți, la New York.
Șeful statului a declarat: „Ştim că pacea va fi într-o apropiere realistă doar dacă cel puțin una dintre părți consideră că a sosit momentul pentru negocieri”. „Nu putem decide în locul ucrainenilor câte sacrificii sunt dispuşi să facă, dar avem datoria de a reprezenta dorința de pace a propriei noastre națiuni„, a spus Katalin Novák în discursul său, pe care l-a ținut la aproximativ 15 minute după discursul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
În calitatea sa de şef al delegaţiei ungare, Katalin Novák a precizat că Ungaria condamnă ferm și fără echivoc încălcarea dreptului internațional și atacul asupra altui stat. „Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a provocat suferințe și distrugeri enorme, a distrus viața pașnică a Europei de până atunci„, a spus preşedintele ungar, care a adăugat: Ungaria este alături de victime și este împotriva escaladării războiului, motiv pentru care oferă ajutor umanitar peste puterile sale Ucrainei și celor care fug de război. Ungaria susține integritatea teritorială și independența Ucrainei și înțelege intenția Ucrainei de a aparține comunității țărilor europene, prin urmare se așteaptă la reprezentarea tuturor valorilor care caracterizează comunitatea europeană, a subliniat șeful statului, menţionând: suferința cauzată de război afectează în primul rând familiile și, dat fiind faptul că a vizitat Kievul de două ori de la izbucnirea războiului la invitația președintelui Ucrainei, a văzut personal prin ce trec familiile când pacea este distrusă.
Preşedintele Ungariei s-a referit şi la provocările demografice cu care se confruntă lumea. În opinia sa, dacă lumea nu se va ocupa de problemele populației, acestea vor avea un impact incomensurabil asupra economiei, societății și securității în viitorul apropiat.
Katalin Novák a atras atenția asupra faptului că în urmă cu câteva zile s-a încheiat la Budapesta cel de-al cincilea Summit Demografic, „cel mai important forum internațional pe probleme demografice”, care a avut loc anul acesta cu participarea liderilor de stat, gânditorilor și experților din 60 de țări de pe 5 continente, iar mesajul lui a fost că forțele pro-familie își susțin valorile și interesele.
Dacă nu există copii, nu există viitor, şi atunci „ce rost are să avem grijă de Pământ dacă nu avem copii și nepoți cărora să-l transmitem?”, s-a întrebat Katalin Novák, subliniind că populaţia ungară consideră că soluția la criza demografică este consolidarea și sprijinirea familiilor.
Ungaria apără libertatea părinților și susține cu fermitate faptul că dreptul de a crește copiii nu aparține statului, nici ONG-urilor, nici mass-mediei și industriei cunoașterii, ci părinților, a declarat şeful statului ungar. Cei care şi-au asumat creşterea unui copil sunt gata să lupte în orice moment pentru ca copilul lor să poată trăi în pace și libertate. Ungaria şi-a dat seama că familia este cheia securității, o familie puternică, unită și sănătoasă este o garanție a securității, a afirmat Katalin Novák la dezbaterea generală a Adunării Generale a ONU./rganciu/dsirbu

MTI – 20 septembrie