RFI: Tomac la RFI: Nu vom avea în acest an un Consiliu JAI cu intrarea României în Schengen pe agendă

RFI, 19 septembrie 2023 – Cosmin Ruscior – România nu va intra anul acesta în Spațiul Schengen, spune la RFI eurodeputatul PMP Eugen Tomac. El comentează declarațiile premierului Marcel Ciolacu legate de un eventual proces între România și Austria la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).
Eugen Tomac susține un proces între România și Austria la CJUE în dosarul Schengen: ”Am susținut anul trecut, chiar după 8 decembrie că cea mai scurtă cale pe care o avem la dispoziție pentru a rezolva această chestiune este un proces la CJUE. Constatăm că după un an de zile, în sfârșit, Guvernul are curaj să pună pe masă această problemă în acești termeni, dintr-un motiv foarte simplu, pentru că politic, din păcate, am epuizat aproape toate căile. Și mai există ceva extrem de important, un proces la CJUE împotriva Consiliului UE, acolo unde Austria a blocat accesul nostru în Spațiul Schengen, nu suspendă negocierile politice. Ăsta este un prim aspect. Al doilea aspect: evident că Guvernul intră acum puternic pe acest subiect, pentru că vine anul 2024, un an plin de alegeri și evident că principala nemulțumire a românilor legat de dosarul european este chestiunea Schengen”.
Eurodeputatul PMP estimează că subiectul intrării României în Schengen nu va fi pe agenda Consiliului JAI din decembrie: ”Subliniez cât se poate de clar: nu vom avea în acest an un Consiliu JAI, în care să se discute despre intrarea noastră în Spațiul Schengen. Poziția Austriei și chiar și cea a Olandei nu s-a schimbat, a Olandei cu privire la Bulgaria. Or pachetul de extindere a Spațiului Schengen implică România și Bulgaria intrate în același timp. Or atât timp cât politic avem această poziție nepotrivită și nefirească și nedreaptă la adresa noastră, este clar că Spania, oricât și-ar dori, pentru că totuși în UE sunt 25 de state care ne susțin, Comisia Europeană ne susține, Parlamentul European ne susține, doar cele două guverne, în cadrul Consiliului UE se opun și din acest punct de vedere este foarte greu să credem că în plină criză a imigrației ilegale, în plină campanie electorală pentru alegerile europarlamentare, statele membre ale UE vor fi pregătite să facă acest pas, ceea ce este absolut incorect. De aceea, cred că Guvernul are la dispoziție o singură pârghie și anume să intervină la CJUE în procesul pe care l-am deschis eu (…). Opinia mea este că în acest an nu vom intra în Spațiul Schengen”.
https://www.rfi.ro/politica-159635-tomac-consiliu-jai-romania-schengen-austria  /Preluat de RADOR RADIO ROMÂNIA/czaharia