Katalin Novák a discutat cu guvernatorul statului Texas despre cooperarea economică și protejarea valorilor comune

Statul Texas susține aceleași valori ca și Ungaria, a declarat joi, la Austin, președintele Ungariei, Katalin Novák, care a discutat cu guvernatorul statului Texas, cel mai important stat federal al Statelor Unite, despre oportunități practice și bazate pe principii teoretice de cooperare bilaterală.
În cadrul reuniunii, Greg Abbott a declarat că Texasul este motorul economiei americane, fiind liderul SUA în ceea ce privește dezvoltarea economică și crearea de locuri de muncă.
Guvernatorul a subliniat că țara sa este foarte dornică să facă afaceri cu lumea și este deschisă la relații economice. Pentru a ilustra creșterea economică a statului, guvernatorul a declarat că numai Texasul ar fi a opta cea mai mare economie din lume. Greg Abbott și-a exprimat deschiderea față de cooperare, sprijin, asistență și muncă în comun în sectoarele auto și aerospațial.
În cadrul întâlnirii au fost discutate, de asemenea, modalitățile prin care industria avansată a petrolului și gazelor naturale din Texas poate contribui la satisfacerea nevoilor energetice ale Ungariei, cooperare care poate servi atât intereselor de securitate națională ale Ungariei, cât și ale SUA.
Katalin Novák și-a exprimat aprecierea pentru realizările recente ale statului Texas, adăugând că, relațiile economice puternice cu statele membre federale, cum ar fi Texas, sunt importante pentru Ungaria. Șeful statului ungar a declarat că așteaptă cu nerăbdare contractul de 65 de milioane de dolari recent încheiat între Ungaria și compania spațială Axiom Space, cu sediul la Houston, în special pentru că parteneriatul ar putea contribui la trimiterea unui al doilea astronaut ungar în spațiul cosmic.
Șeful statului ungar a adăugat că aspectele economice și investiționale sunt importante, dar a evidenţiat, totodată, valorile împărtășite de ambele părți, cum ar fi lupta împotriva migrației ilegale, valoarea familiei, securitatea și națiunea, ca valori fundamentale.
În cadrul reuniunii au fost discutate aspecte demografice, inclusiv rolul Summitului demografic de săptămâna trecută de la Budapesta în abordarea provocărilor demografice la nivel mondial.
În cea de-a patra zi a vizitei sale oficiale în Statele Unite, Katalin Novák s-a întâlnit la Texas cu personalități publice americane influente de origine ungară: la Austin, cu expertul în geopolitică și scriitorul George Friedman, autor și fondator al publicației de informații și strategie Stratfor, iar la Dallas, cu omul de afaceri și investitorul Steve F. Udvar-Házy, președintele executiv al Air Lease Corporation./vblanka/ilapadat

(MTI – 22 septembrie)