Modificările de impozite care vizează microîntreprinderile vor intra în vigoare de la 1 ianuarie

Realizator: Ciprian Sasu – Modificările de impozite care vizează microîntreprinderile vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, nu de la 1 octombrie, așa cum intenționa inițial executivul, a declarat președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii, Florin Jianu. Aflat joi la Galați, el a prezentat pe scurt câteva dintre propunerile de sprijinire a mediului de afaceri pe care le-a susținut în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, desfășurat la guvern. Corespondentul RRA Maria Măndiță are detalii.
Reporter: Aplicarea măsurilor fiscale de la 1 ianuarie 2024, și nu de la 1 octombrie, așa cum se propusese inițial, ori posibilitatea decuplării salariilor minime în vedea salvării unor sectoare de activitate cu productivitate mică sunt doar câteva din măsurile propuse guvernului de către Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii.
Florin Jianu: Au mai obținut un lucru, adică am scos acel prag de profitabilitate al firmei de 30%. Cred că nici antreprenorii nu știau cum să calculeze și când să calculeze și cum să facă această trecere, nici statul. Și am explicat: domnule, impozitarea trebuie să fie simplă, pe înțelesul antreprenorilor. O altă chestiune e TVA 9% în HoReCa. Am fi devenit cu totul necompetitivi dacă TVA-ul urca la 19%. Argumentele de natură tehnică ale colegilor au contat foarte mult, arătând că, spre exemplu, Bulgaria are o cotă de 9% de TVA în HoReCa, și altfel am fi devenit cu totul necompetitivi.
Reporter: Totodată, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii a anunțat că a solicitat guvernului reluarea în această toamnă a subvenționării unei părți din prețul carburantului, în condițiile scumpirilor din ultima perioadă./abranescu/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI ( 22 septembrie)