Regele Charles al III-lea în cea de-a doua zi a vizitei sale de stat în Franța

„Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu – Joi, în cea de-a doua zi a vizitei sale de stat în Franța, regele britanic Charles al III-lea și-a luat un angajament ferm legat de consolidarea relațiilor din cele două țări. Monarhul britanic a propus în Senatul Franței un acord bilateral pentru un răspuns mai eficient la urgențele globale în materie de climă și biodiversitate. El și-a justificat inițiativa amintind de „Antanta cordială” din 1904, ce a soluționat diferendele dintre cele două țări de atunci. Senatorii l-au aplaudat în picioare pe rege mai bine de un minut si jumatate după discursul ținut parțial în limba franceză, după cum a transmis de la Paris corespondentă RRA Daniela Coman.
Reporter: În a doua zi a vizitei sale de stat în Franța, regele Charles al III-lea a vorbit cu emoție despre legăturile de secole dintre britanici și francezi, despre momentele puternice din istoria lor și a Europei, când alianțele celor care luptau pentru libertate și democrație au ieșit învingătoare. Alternând franceza cu engleza în discursul său, regele Charles al III-lea a evocat personalitatea mamei sale, Elisabeta a II-a și atașamentul ei față de Franța.
Regele Charles al III-lea: Regatul Unit va fi întotdeauna unul dintre cei mai apropiați aliați ai Franței și printre cei mai buni prieteni ai săi. Când mama a murit anul trecut, eu și familia mea am fost emoționați peste măsură de omagiul care i-a fost adus în Franța. Ea iubea Franța, iar Franța o iubea pe ea.
Reporter: Pe plan diplomatic, regele aflat în prin proces de consolidare a imaginii sale la nivel internațional, la un an de la preluarea tronului, a afirmat angajamentul deplin față de poporul ucrainean în spiritul adevăratelor valori ale lumii civilizate. Regele Charles al III-lea, militant recunoscut pentru protejarea mediului, a propus de la tribuna Senatului francez ca Franța și Marea Britanie să se angajeze împreună, printr-un acord pe termen lung, în lupta împotriva schimbărilor climatice și a prezervării valorilor naturale ale planetei./RADOR RADIO ROMÂNIA/rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (22 septembrie)