Factoscope, un instrument care valorizează munca fact-checkerilor francofoni

Reporter: Grégory Genevrier – Bună seara! Bine ați venit la ”Les dessous des Infox”. Imagini deturnate, progresul inteligenței artificiale, reglementările insuficiente pentru online – dezinformarea pe internet e în floare. Acest lucru se întâmplă în mod special în Africa francofonă, ținta privilegiată a unor vaste campanii de dezinformare. De aceea, pentru a pune în valoare munca jurnaliștilor locali, au fost lansate mai multe inițiative, una dintre ele fiind Factoscope, un agregator de articole de verificare produse, de exemplu, în Benin, Camerun și Republica Centrafricană.
Confruntați cu dezinformarea care crește pe rețelele sociale și în mesageriile private, jurnaliștii fact-checkers se mobilizează pentru a încerca să restarteze mașina de informații și să restabilească adevărul. Este o luptă importantă care, în prezent, este clar asimetrică. Au fost lansate inițiative pentru ca verificatorii să fie mai bine pregătiți și, pentru a le face vizibilă munca, Factoscope are exact acest obiectiv. Acest site, independent și gratuit, reunește articole de verificare produse mai ales în Benin, Camerun, Senegal, Republica Democratică Congo și Republica Centrafricană. Fondatorul său, jurnalistul și directorul Școlii de Jurnalism din Tours, Laurent Bigot, ne prezintă acest nou instrument.
Reporter: Bună seara, Laurent Bigot!
Laurent Bigot: Bună seara!
Reporter: Sunteți jurnalist, lector și director al Școlii publice de Jurnalism din Tours, Franța. Împreună cu ONG-ul Nothing2Hide ați creat un instrument agregator de fact-ckecking francofon. Numele său este Factoscope. Acest portal gratuit și independent reunește pe un singur site internet articole de verificare produse în Benin, Senegal, Burkina, Camerun, Côte d’Ivoire și altele. Ne puteți prezenta acest instrument, Factoscope, pentru a înțelege cum funcționează el, de fapt?
Laurent Bigot: Da, bineînțeles, cu plăcere. Factoscope este un tip de media, un proiect pentru studenți inițial – pentru că el există de mai mulți ani. S-a transformat recent într-un portal care oferă resurse și conținut francofon pentru verificare, pe de o parte, și, pe de altă parte, pentru educație pentru media și informație. Găsim pe acest site multe resurse diferite, care pot reprezenta instrumente, pentru a avea la dispoziție instrumente de verificare relativ avansate. Descoperim, de asemenea, și conținuturi care reunesc resurse produse de partenerii noștri franconfoni, mai ales din Africa. Dar, împreună cu Nothing2Hide, avem un alt partener, CFI (Agenția franceză pentru dezvoltarea mass-media), care a organizat în Africa un program care se numește Désinfox Afrique, care a format numeroși jurnaliști pentru a verifica informațiile. Și sunt aceste media, acești jurnaliști cărora le reunim conținuturile în acest site pentru a le da acces la un număr mai mare de vizualizări.
Reporter: Puteți să ne enumerați câteva nume de media cu care colaborează Factoscope?
Laurent Bigot: Da, putem da un exemplu, DataCameroon. DataCameroon este un media care face, în același timp, data jurnalism și fact-checking. Și putem adăuga faptul că DataCameroon este pe cale să primească un label internațional de fact-checking de către IFCN – rețeua internațională de fact-checking. Produce conținuturi de mare calitate și care își găsesc locul și pe un site ca Factoscope.
Reporter: De exemplu, un articol de fact-checking produs de DataCameroon cum se va regăsi ulteroir pe Factoscope?
Laurent Bigot: Există un proces care este pus în practică pentru a găsi acest articol pe Factoscope. Mai întâi, este publicat de DataCameroon pe site-ul internet propriu. Noi vom face o activitate de supraveghere, ea va fi realizată de un jurnalist de verificare și de studenții facultății care sunt în curs de pregătire pentru această disciplină. Vom repera, deci, articole de fact-checking pregătite de partenerul nostru, DataCameroon. Noi vom face o muncă de editare, uneori de dublă verificare, înainte de a publica pe Factoscope, în formatul Factoscope, care nu este exact același ca al celui din media de origine, dar care trimite mereu cu link la publicarea inițială.
Reporter: Care este obiectivul? De a valoriza ceea ce se produce mai ales în aceste țări din Africa francofonă?
Laurent Bigot: Există, de fapt, un dublu obiectiv. Mai întâi, este acest obiectiv, de a valoriza aceste conținuturi, de a le da vizibilitate dincolo de cititorii obișnuiți ai media de orgine. Pe de altă parte, este vorba despre securizarea acestor conținuturi. Aceste conținuturi pot fi atacate de grupuri care au interesul de a se apăra, care nu pot suporta ca informațiile pe care ele le pun în circulație să fie verificate de jurnaliști. Ele vor ataca site-urile de fact-checking, care le afectează interesele. Știm bine că anumite grupuri de fact-checking trebuie să facă față atacurilor, este vorba în special de atacuri informatice. Și este important să păstrăm undeva această muncă de verificare și să asigurăm pererinatea. Am putea adăuga un al treilea obiectiv, care este cel de a menține un nivel de exigență crescută pentru aceste conținuturi și să le oferim, elemente, piste de ameliorare a acestor conținuturi pentru media care sunt în final beneficiare ale Factoscope.
Repoerter: Ați vorbit despre miza de securizare. Este periculos să fii astăzi fact-checker în Africa?
Laurent Bigot: Da, putem spune că este periculos să fi astăzi fact-checker în Africa, dar nu tot timpul și nu în toate țările, nu în toate circumastranțele și nu pentru toate subiectele. Dar da, bineînțeles că din când în când poate fi periculos. Trebuie să reamintesc că am format fact-checkers în Republica Centrafricană. Am pierdut 3 membri ai echipei de fact-checking în circumstanțe neclare, pe teritorul centrafrican. Da, cred poate fi o muncă periculoasă, ca și jurnalismul de investigație. Pe de o parte, uneori este o activitate de investigație jurnalistică și, pe de altă parte, există riscuri când facem asta pentru că deranjăm interese. Pentru că punem în cauză declarații, informații, pe care cineva vrea să le răspândească liniștit pentru a dezinforma populațiile.
Reporter: Ați spus că dincolo de faptul că reunește aceste articole de verificare, Factoscope este un depozit de instrumente, surse deschise utilizate frecvent de jurnaliștii verificatori. De ce este important să permitem tuturor să se pregătească pentru activitatea de verificare?
Laurent Bigot: Pentru că este o miză pentru o parte din redacțiile jurnalistice, pentru a putea verifica foarte bine informațiile care le parvin. Este departe de a fi o regulă în toate redacțiile. Există încă tenebre. Apoi, există o miză globală pentru mare le public de a se repera, de a putea verifica, de a ști să identifice informațiile care circulă pe internet și, mai ales, pe rețelele sociale. Nimeni nu va putea verifica niciodată totul. Trebuie ca fiecare să aibă un număr minimal de instrumente, de reflexe, o minimă îndoială și, dacă este posibil, să se facă o verificare mai serioasă, pentru a putea să reunești, să redifuzezi pe scară largă informații care să demonteze zvonuri, informații false, multe lucruri, pentru a distruge interesele unuia sau altuia.
Reporter: Dumneavoastră, care mergeți adeseori în Africa pentru pregătiri profesionale și pentru conferințe dedicate fact-checkingului, mă refer mai ales la Mauritania și Cameroun, ați constatat pe teren această nevoie de formare?
Laurent Bigot: Da, foarte mult. Pentru că, în realitate, ceea ce observăm adeseori în Africa este că nivelul de pregătire este insuficient. Global, aparatul educativ este în dificultate, în multe țări – nu în toate, dar în multe dintre ele – și, în materie de jurnalism, școlile de jurnalism care au cu adevărat mijloace de a funcționa în prezent sunt relativ rare. Nevoile sunt în parte satisfăcute de acțiuni ale ONG-urilor sau ale altor organisme, cum este CFI cu programul Désinfox. Pentru că există o mare miză democratică pentru aceste țări. Nu există o viață democratică fără cetățeni bine informați. Este clar că azi toate vehiculele dezinformării rulează în aceste țări și că este greu să menții un nivel bun al informației în rândul acestor populații care sunt manipulate din plin.
Reporter: Cu marea dumneavoastră experiență, de mai multe tipuri, dar și pe teren, ce părere aveți despre evoluția culturii fact-checking la nivelul Africii francofone?
Laurent Bigot: Ce observ este că există o reală conștientizare a acestor mize în țările unde am fost recent. Ați citat Camerun, Ciad, Republica Centrafricană, Burkina, Senegal. Vedem că există o conștientizare reală și dorința jurnaliștilor de a stăpâni aceste instrumente. Ei se simt victimele acestor dezinformări. Văd populațiile din jurul lor cum se comportă, cu reflexe care sunt consecințele operațiunilor de dezinformare și propagandă de mare anvergură duse fie de guvern, fie de puteri străine, fie de interese economice etc. Este firesc să existe o dorință de a îmbunătăți lucrurile, dar, în același timp, există și un sentiment de neputință, pentru că modelul economic nu e prea solid, pentru informația obișnuită, pentru că reflexele jurnalistice nu sunt tocmai bune, pentru că pregătirea jurnalistică conține deficiențe din aparatul de formare. Vedem că toate acestea se lovesc de un număr mare de realități, dificultăți. Dar, la nivelul nostru, încercăm să promovăm soluții, să acompaniem persoane și, în final, Factoscope permite prelungirea lucrurilor bune din formarea făcută la fața locului. Nu putem rămâne langă jurnaliști tot timpul, le dăm primele chei ale fact-chekingiușlui și apoi cu Factoscope pot rămâne în contact cu noi și le putem supraveghea, într-o anume măsură, materialele produse.
Reporter: Mulțumim mult, Laurent Bigot. Remintesc că sunteți jurnalist, director al Școlii de Jurnalism din Tours și fondatorul Factoscope. Pentru ascultătorii noștri care vor să descopere Factoscope, le dăm întâlnire pe factoscope.fr
https://www.rfi.fr/fr/podcasts/les-dessous-de-l-infox/20230922-factoscope-un-outil-pour-valoriser-le-travail-des-fact-checkers-francophones
Traducerea: Carmen Ionescu/cionescu/dstanesc